Mleko przygotowane z ryżu, cechuje się zawartością małej ilości tłuszczu, większą węglowodanów, witamin z grupy B, błonnika, ale mają niewielkie ilości białka i wapnia. Nie zawiera glutenu, więc mogą je spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Przepis na domowe mleko ryżowe
Potrzebujesz:
- 2 litry wody,
- 4 łyżki ryżu (białego lub brązowego), szczypta soli, 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Ryż należy opłukać, wsypać do 2 litrów wody, dodać szczyptę soli, a następnie gotować pod przykryciem 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do przykrycia garnka warto wykorzystać pokrywkę z dziurką, a jeśli takiej nie mamy, zwykłą przykrywkę lekko uchylamy, aby część wody odparowała (około 300 ml)
- Po 2 godzinach wszystko studzimy, dodajemy cukier i miksujemy w blenderze na jednolitą masę.
- Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce najdłużej 2 dni; przed użyciem należy je wstrząsnąć.