Ziemniaczane róże Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!
ZIEMNIACZANE RÓŻE
Składniki:
- 5 dużych mączystych ziemniaków
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta wędzonej papryki sól do smaku
- jajko
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy mandoliny.
Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.
DIP DO RÓŻ:
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- garść liści bazylii
- gałązka świeżej mięty
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.
Przepis pochodzi z programu Darii Ładochy: Patenciary, odc.1