Go to content

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: ZIEMNIACZANE RÓŻE

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy
ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy

Ziemniaczane róże Darii Ładochy, to kolejny genialny przepis z programu Patenciary. Pierwszy odcinek obfitował w genialne i efektowne dania, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Czytajcie, oglądajcie i gotujcie! Smacznego!

ZIEMNIACZANE RÓŻE

Składniki:

  • 5 dużych mączystych ziemniaków
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta wędzonej papryki sól do smaku
  • jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy mandoliny.

Na desce ułożyć rząd ziemniaczanych plastrów „na zakładkę”. Posmarować roztrzepanym jajkiem,  posolić i oprószyć posiekanym drobno rozmarynem. Kokilki do zapiekania natłuścić masłem lub oliwa z oliwek. Ziemniaki zwinąć w rulon, odciąć jedną część by łatwiej było ustawić powstałą „różę” w kokilce do zapiekania. Ziemniaczane róże oprószyć jeszcze wędzoną papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 22o stopni na ok. dwadzieścia minut.

DIP DO RÓŻ:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • garść liści bazylii
  • gałązka świeżej mięty
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zblendować. Podawać do ziemniaczanym róż.

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy

ZIEMNIACZANE RÓŻE Darii Ładochy


Przepis pochodzi z programu  Darii Ładochy: Patenciary, odc.1