Go to content

Sposoby na pożywne surówki i zdrowe lody

Częstą wymówką do przygotowywania domowych posiłków jest brak czasu. To prawda, że niektóre czynności, chociażby takie jak krojenie, siekanie czy mieszanie wymagają od nas spędzenia w kuchni dodatkowych kilkudziesięciu minut. Można jednak czas ten znacząco skrócić, jeśli skorzystamy z możliwości jakie nam daje Robot do sałatek i deserów Kohersen ® .

Zrobienie obiadu przy wykorzystaniu robota kuchennego jest o wiele prostsze i szybsze, niż mielibyśmy to robić samemu. Zamiast kroić poszczególne składniki, wystarczy je wrzucić do naczynia robota i przycisnąć guzik. Ten designerski sprzęt kuchenny marki Kohersen ® wyposażony jest w 150 W silnik oraz zestaw noży ze stali nierdzewnej. Zawiera 6 wkładek tnących: do cięcia cienkich, gładkich lub falistych
plastrów o różnym stopniu grubości, co sprawdzi się w przypadku przygotowywania owoców i warzyw na surówki, a także do gruboziarnistego lub drobnego tarcia, do rozdrabniania i ścierania, oraz do cięcia ziemniaków na frytki, co na pewno docenią najmłodsi domownicy. A dodatkowo, dzięki specjalnej końcówce można zrobić w nim lody. Zastanawiasz się nad tym, czym zaskoczyć domowników lub gości? Podajemy kilka przepisów na proste i szybkie surówki do obiadu oraz na smakowite lodowe desery.

Surówki na zdrowie

Surówki to doskonały sposób na wprowadzenie do diety świeżych warzyw i owoców, które są źródłem witamin i minerałów. Istnieje niezliczona ilość przepisów na szybkie i proste, ale także bardziej wyrafinowane sałatki, dlatego nie sposób się nimi znudzić. Przygotowujemy je ze świeżych warzyw, bez dodatków konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Jedne z prostszych i bardziej uniwersalnych surówek, pasujące
do każdego posiłku to surówki z marchwi i selera lub buraków i cebuli.

Prosta surówka z marchwi i selera naciowego

Składniki:

  • Marchew 2 szt.
  • Seler naciowy 2 szt.
  • Ząbek czosnku 2 szt.
  • Jogurt 1/2 łyżki
  • Sok z cytryny 1
  • Orzechy (opcjonalnie) garść
  • Oliwa z oliwek, sól i pieprz

Marchew i seler zetrzyj na tarce robota o drobnych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć ząbki czosnku i wymieszaj je z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj marchew i seler z jogurtem. Na wierzch wlej oliwę z oliwek i dodaj orzechy włoskie.

Surówka z gotowanych buraków

Składniki:

  • Buraki czerwone gotowane 2 szt.
  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Pietruszka 1 pęczek
  • Olej z orzechów włoskich 2 łyżki stołowe
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka stołowa
  • Czosnek w proszku 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Obierz buraki i pokrój je, wykorzystując do tego odpowiednią końcówkę robota do
cięcia plastrów. Posiekaj czerwoną cebulę i pietruszkę. Wymieszaj buraki z cebulą,
pietruszką, czosnkiem, olejem orzechowym i octem balsamicznym. Dopraw solą i
pieprzem. Przed podaniem przechowuj surówkę w lodówce.

Domowe lody

Lody, które kupujemy w sklepach, zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru w swoim składzie. Między innymi dlatego, że producenci uważają, że im więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Dlatego warto zrobić je samemu w domu. By je przygotować będzie nam potrzebny robot kuchenny z końcówką do lodów, taki jak robot do sałatek i deserów Kohersen ® . Zrobione przez nas lody będą źródłem witamin i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu.

Lody o smaku słonego karmelu

Na 3/4 litra lodów (około 8 – 10 gałek) będziesz potrzebować:

Do słonego karmelu:

  • 100 g cukru pudru
  • 20 g solonego masła
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki stołowe wody

Do przygotowania lodów:

  • 15 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 150 ml śmietany
  • 350 ml mleka

Zacznij od przygotowania kremu karmelowego. Podgrzej śmietankę. Gdy tylko zacznie wrzeć, zdejmij ją z ognia. Następnie w rondelku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż karmel uzyska ładny bursztynowy kolor. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Delikatnie wlej śmietanę i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż kawałki karmelu się rozpuszczą. Następnie przygotuj lody. W misce
utrzyj żółtka z cukrem. Podgrzej mleko i śmietankę do temperatury wrzenia. Dodaj krem karmelowy i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wlej całość do masy żółtkowo-cukrowej cały czas mieszając. Podgrzej wszystko na małym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do oddzielnego pojemnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na koniec gotową masę przełóż z misy do zamontowanej do robota kuchennego końcówki do lodów i mieszaj zgodnie z instrukcją.

Sorbet cytrynowy

Składniki potrzebne do przygotowania około 3/4 litra sorbetu (9 gałek):

  • 4 duże cytryny
  • 120 g cukru
  • 300 ml wody2 białka (żółtka zachowaj do lodów)

Cukier, wodę i sok z cytryny podgrzej w rondelku, tak, aby powstał syrop cytrynowy. Doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Białka ubij na sztywno. Następnie delikatnie wmieszaj je do syropu cytrynowego. Jeśli mieszanka nie jest idealnie rozdrobniona, to proces homogenizacji dokończy przystawka do lodów, która umożliwi formowanie się sorbetu.

Chcesz przyrządzić orzeźwiające i szybkie przekąski na spotkanie z przyjaciółmi? Przepisy, które możesz zrealizować dzięki robotowi do sałatek i deserów znajdziesz na stronie https://www.kohersen.pl/przepisy