Nie masz pomysłu na pyszne, rodzinne danie? A może cierpisz na alergię pokarmową, a chcesz cieszyć się cudownym smakiem naleśników? Nic prostszego! Oto bardzo szybki i niezwykle prosty sposób na placuszki bananowe, które nie zawierają ani glutenu, ani laktozy. Idealnie nadają się dla dzieci. Poza ty, zaspokajają apetyt na słodycze, dodają energii i zdecydowanie przydadzą się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy chcemy poczuć miłe rozgrzanie od środka. To smaczne, a jednocześnie zdrowe danie zrobicie w zaledwie 10 minut!
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
Podana porcja wystarczy na około 20 placuszków:
- 4 dojrzałe, miękkie banany
- 3 duże jajka
- olej kokosowy lub rzepakowy (jedna łyżka)
- Do dekoracji można użyć: owoców, dżemu, syropu klonowego, czekolady, cukru pudru lub miodu
- Czas wykonania: 10 – 15 minut
SZCZEGÓŁY PRZEPISU
- Wbij jajka do miski i rozbełtaj je.
- W osobnej misce pokrój banany i rozgnieć na masę.
- Dodaj banana do jajek.
- Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze lub za pomocą trzepaczki na jednolitą, gładką masę.
- W tym czasie rozgrzej patelnię.
- Wlej ciasto partiami na rozgrzaną taflę.
- Formuj łyżką z masy małe placuszki.
- Smaż po jednej stronie około 2 minuty.
- Przewracaj je ostrożnie szpatułką.
- Usmaż je po obu stronach, aż się zarumienią.
- Przełóż wszystkie na talerz i udekoruj wybranym składnikiem.
- Gotowe! Prawda, że proste?