Go to content

Placuszki bananowe bez glutenu i laktozy

Nie masz pomysłu na pyszne, rodzinne danie? A może cierpisz na alergię pokarmową, a chcesz cieszyć się cudownym smakiem naleśników? Nic prostszego! Oto bardzo szybki i niezwykle prosty sposób na placuszki bananowe, które nie zawierają ani glutenu, ani laktozy. Idealnie nadają się dla dzieci. Poza ty, zaspokajają apetyt na słodycze, dodają energii i zdecydowanie przydadzą się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy chcemy poczuć miłe rozgrzanie od środka. To smaczne, a jednocześnie zdrowe danie zrobicie w zaledwie 10 minut!

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

Podana porcja wystarczy na około 20 placuszków:

  • 4 dojrzałe, miękkie banany
  • 3 duże jajka
  • olej kokosowy lub rzepakowy (jedna łyżka)
  • Do dekoracji można użyć: owoców, dżemu, syropu klonowego, czekolady, cukru pudru lub miodu
  • Czas wykonania: 10 – 15 minut

SZCZEGÓŁY PRZEPISU

  • Wbij jajka do miski i rozbełtaj je.
  • W osobnej misce pokrój banany i rozgnieć na masę.
  • Dodaj banana do jajek.
  • Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze lub za pomocą trzepaczki na jednolitą, gładką masę.
  • W tym czasie rozgrzej patelnię.
  • Wlej ciasto partiami na rozgrzaną taflę.
  • Formuj łyżką z masy małe placuszki.
  • Smaż po jednej stronie około 2 minuty.
  • Przewracaj je ostrożnie szpatułką.
  • Usmaż je po obu stronach, aż się zarumienią.
  • Przełóż wszystkie na talerz i udekoruj wybranym składnikiem.
  • Gotowe! Prawda, że proste?

 


Szukasz szybkich przepisów?

Obserwuj mnie na blogu Sportowe Głodomory lub instagramie