Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- łosoś filet (ok.400-500g)
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeżo mielony pieprz i sól (polecam sól himalajską)
- 1 średni brokuł
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej
- 1 kalarepa
- olej rzepakowy (około 1 łyżka)
- 1 płaska łyżka suszonego czosnku
- dodatkowa sól i pieprz
- świeży koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Łososia dokładnie umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem na 2 lub 3 kawałki. Przygotować marynatę: do rozpuszczonego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, tymianek, oregano, brązowy cukier oraz odrobinę świeżo zmielonej soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Brokuły podzielić na średniej wielkości różyczki. Fasolkę opłukać i odciąć końcówki z ogonkami. Kalarepę obrać i pokroić na słupki. W dużym garnku zagotować wodę. Warzywa wrzucić do wrzątku i gotować pod przykryciem 2 minuty, a następnie za pomocą łyżki cedzakowatej lub sitka, przełożyć do miski z zimną wodą i po chwili odcedzić. Dzięki blanszowaniu – bo tak nazywa się ten proces, warzywa zachowają piękny kolor, witaminy i smak.
Brokuł, fasolkę i kalarepę przełożyć do miski, skropić olejem rzepakowym oraz przyprawić suszonym czosnkiem, solą i pieprzem – dokładnie wymieszać.
Na delikatnie skropioną oliwą blaszkę, wyłożyć warzywa. Pomiędzy warzywami ułożyć łososia i posmarować go przygotowaną marynatą. Całość przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia a następnie włożyć do nagrzanego do 200°C i piec 20-25 minut. Ostanie 5 minut zdjąć folię aluminiową lub papier i zapiekać bez przykrycia.
Po upieczeniu posypać świeżym koperkiem i podawać natychmiast.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.