Jak gotować bób? ♦ Jak gotować mrożony bób? ♦ Jak długo gotować bób? ♦ Czy bób jest zdrowy? ♦ Jak przyrządzić bób? ♦
Najsmaczniejszy jest ten świeży, ugotowany al dente. Wtedy wystarczy lekką ścisnąć go palcami i sam wyskakuje ze skórki. Najlepsza, zdrowa przekąska na lato. Jeśli kochasz jego smak, delektuj się bobem całe lato, a na zimę zrób solidne zapasy w zamrażarce. Z bobu przygotujesz pyszne zupy, pasty do kanapek lub podasz go z daniem głównym. Jest genialny solo i jako składnik wielu potraw. A jak go ugotować?
Jak gotować bób?
- Świeży bób dokładnie wypłucz zimną wodą
- Zalej wodą. Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
- Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
- Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
- Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
- Młody bób gotuj ok 10- 15 minut
- Starsze nasiona należy gotować nawet 30-50 minut
- Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.
Jak gotować mrożony bób?
Procedura różni się tylko na początku. Jeżeli gotujesz mrożony bób, nie płuczesz go.
- Wrzuć mrożony bób do wrzącej, gotującej się wody
- Użyj 2 części wody na jedną część bobu – czyli: 1 szklanka bobu- 2 szklanki wody
- Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę cukru – 1 łyżeczka cukru na 1 kilogram bobu
- Do gotowania dodaj 1 łyżeczkę soli – 1 łyżeczka soli na 1 kilogram bobu
- Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem
- Nasiona należy gotować nawet 20-50 minut. Spróbuj, czy twój bób jest gotowy kosztując jedną fasolkę.
- Gdy nasiona są gotowe, odcedź je i przelej krótko zimną wodą. Gotowe.
Jak sprawdzić, czy bób jest już dobry?
Po prostu spróbuj jednej „fasolki”. 🙂
Jak rozpoznać świeży bób?
Jest zielony, nie ma ciemnych, brązowych przebarwień na łupinkach. Skórka jest gładka i ładnie pachnie.
Pamiętaj, że bób musisz wyłuskać z grubej skórki, najłatwiej zrobić to, gdy jest jeszcze ciepły. Bób nie należy do „łatwostrawnych” – nie jedź go na noc.
Z bobu możesz przyrządzić pyszną zupę krem. Smacznego!