Sezon jesiennych chłodów daje niejednemu w kość. Deszcz siąpiący z nieba, zimne podmuchy wiatru, słońce schowane za chmurami nie nastrajają optymistycznie. I jeszcze to uczucie, że trzeba zjeść coś „cięższego”, co ogrzeje ciało od środka i nasyci porządnie, wcale nam się nie uśmiecha.
Na szczęście można gotować i jeść rozgrzewająco, idealnie na jesienny czas, ale bez znanego uczucia ciężkości i niemocy ruszenia z fotela po obiedzie. Zapomnij o szybkich daniach z torebki, odłóż wysoko numer do pizzerii i sprawdź zasady, jakie rządzą Kuchnią Pięciu Przemian. To jest właśnie kulinarne rozwiązanie na jesienne chłody, które nie zaowocuje wiosną nadmiarem kilogramów. A wręcz przeciwnie!
Kuchnia Pięciu Przemian, ponad 3000-letni pomysł
Kuchnia znana od tak dawna na dalekim Wschodzie podlega cyklowi Pięciu Przemian, czyli Pięciu Żywiołów : Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda i znowu Drzewo. Podporządkowane są im pory roku: po wiośnie i czasie odrodzenia (Drzewo) następuje lato i wzmożona aktywność (Ogień), potem babie lato (Ziemia), jesień przynosi równowagę (Metal) i zima odpoczynek (Woda).
W tej materii to, co jemy, podporządkowane jest cyklom pór roku. Według tej kuchni jesień jest czasem, w którym wszystko zwalnia, schładza się, zatrzymuje. Zmiana pogody i panujących na zewnątrz temperatur skłania do spożywania rozgrzewających potraw. Dieta oparta na Kuchni Pięciu Przemian ma za zadanie wzmacniać i utrzymać w zdrowiu. Spożywanie produktów sezonowych wpływa pozytywnie na ciało, ponieważ wraz ze zmianą pory roku zmieniają się także jego potrzeby.
Zasady dla laików
Zaleca się tu przede wszystkim spożywanie produktów sezonowych oraz zachowanie różnorodności dań, spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie. Należy ograniczyć jedzenie surowych produktów, zarezerwowanych na czas lata. Najlepsze są produkty naturalne lub o niskim stopniu przetworzenia. Każdego dnia należy spożywać ok. 90% pokarmów pochodzenia roślinnego – zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona. Co ważne, obowiązuje tu zasada „śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak król, a kolację jak żebrak”.
Ponadto:
- Wskazane jest spożywanie: owoców, chudego mięsa, świeżych warzyw, nasion słonecznika, sezamu, dyni, migdałów, dzikich ziół i roślin strączkowych.
- Dozwolone jest spożywanie mięsa, ale chudego, zgodnie z preferencjami smakowymi,
- Zdecydowanie nie zaleca się korzystania z: tłuszczu zwierzęcego, słodkiego mleka, białego cukru rafinowanego.
Produkty jesienne w wersji krajowej
Dania gotowane zgodnie z tą filozofią, poprawiają proces trawienia, przemiany materii oraz usprawniają funkcjonowanie organizmu. W naszej strefie klimatycznej należy sięgać jesienią po produkty takie jak:
- kasza jaglana, kukurydziana, płatki owsiane najlepiej rozgrzewają w chłodne dni, dostarczając energii i błonnika,
- gotowane warzywa sezonowe – np. dynia, marchew, buraki, ziemniaki, seler, cukinia, w proporcji
- owoce rodzime – jabłka, śliwki, gruszki
- rośliny strączkowe – fasola, soczewica, bób, ciecierzyca,
- mięso, najlepiej białe 1–2 razy w tygodniu, szczególnie jako rozgrzewający rosół,
- produkty fermentowane – np. kiszona kapusta, biały i czerwony barszcz;
- oleje tłoczone na zimno (oliwa, oleje z orzechów) albo masło ekologiczne, orzechy i nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane), jaja, sól nierafinowana morska lub kopalna, świeże i suszone zioła (pietruszka, koperek, bazylia, imbir, papryka, kurkuma), herbaty ziołowe, kawa zbożowa.
Zalety Kuchni Pięciu Przemian
Kuchnia Pięciu Przemian oparta jest na nieprzetworzonych sezonowych produktach, nieobciążająca organizmu niepotrzebnym w nadmiarze tłuszczem, cukrem. Po kilku tygodniach stosowania się do jej zasad przynosi wymierne efekty dla zdrowia i urody. Dzięki temu poprawi się wygląd skóry, włosów i paznokci. Ci, którzy do tej pory narzekali na wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności zminimalizują lub zupełnie zapomną o problemach. Osoby mające problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi, mogą zauważyć znaczną poprawę. Przy okazji bez wyrzeczeń można dzięki takiemu jedzeniu zrzucić kilka kilogramów, bez nieustannego przeliczania kalorii.
W ten sposób można wydobyć zalety sezonowej kuchni, przy okazji wpływając na ogólny stan organizmu. A jeśli przekona was ten sposób żywienia, warto poznać głębiej tę filozofię i w sposób bardziej dosłowny przełożyć ją na codzienne funkcjonowanie.
źródło: www.poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl