Błonnik pokarmowy jest potrzebny każdemu z nas. Wspomaga pracę układu pokarmowego, oczyszcza go z toksyn, wspiera odporność, a nawet dba o prawidłową masę ciała. Warto korzystać z prostych rozwiązań, które zwiększą jego ilość w diecie, np. poprzez przygotowywanie warzywnych i owocowych koktajli.
Błonnik pokarmowy, choć nie jest przez układ pokarmowy trawiony, jest niezbędny do jego prawidłowego funkcjonowania. Choć wielu osobom kojarzy się z czymś ciężkostrawnym i niesmacznym, może wspomóc osoby, które cierpią z powodu różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Błonnik pełni w naszym organizmie szereg funkcji, między innymi dba o jelita. W jaki sposób poprawia ich funkcjonowanie?
Jak działa błonnik?
– Po pierwsze oczyszcza – cząsteczki błonnika działają jak szczoteczka i pomagają usunąć niestrawione resztki pokarmu i toksyny. W ten sposób przeciwdziałają m.in. zaparciom. Po drugie odżywia. Specyficzne rodzaje błonnika (m.in. inulina) stanowią najlepszy pokarm dla dobroczynnych bakterii żyjących w naszych jelitach. Bakterie te natomiast mogą zapobiegać licznym chorobom, wspierają nasz układ odpornościowy, chronią przed nietolerancjami pokarmowymi, a nawet wpływają na naszą masę ciała – tłumaczy Agata Ziemnicka-Łaska, dietetyczka i ekspert żywieniowy Philips.
Dlatego tak ważne jest, by w diecie znalazła się odpowiednia ilość błonnika. Znajdziesz go we wszystkich warzywach i owocach (szczególnie w skórce i twardych łodyżkach), orzechach, ziarnach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Jego świetnym źródłem są też otręby.
– Jeżeli nie jemy dużej ilości warzyw i owoców i nie zajadamy się razowym pieczywem, niestety w naszej diecie może być zbyt mało błonnika. Na szczęście są sposoby, by to zmienić – mówi Agata Ziemnicka-Łaska.
Koktajle i smoothie owocowo-warzywne
Niezwykle prostym, a zarazem smacznym rozwiązaniem są koktajle i smoothie owocowo-warzywne. W ciągu kilku minut możesz przygotować porcję zdrowego napoju, który z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, a nawet deser. Dodatkowo zaś dostarczy solidnej dawki błonnika pokarmowego.
Do przygotowania koktajli potrzebne będą świeże warzywa i owoce oraz oczywiście dobry blender.
– Warto korzystać z przepisów, które łączą zielone warzywa z owocami i ziarnami (pestki słonecznika, dyni, orzechy, siemię lniane, płatki owsiane). Jeśli posiadamy warzywa i owoce ze sprawdzonego źródła, warto miksować je razem ze skórką i twardymi częściami liści. To tam bowiem kryje się największa ilość błonnika pokarmowego – radzi dietetyczka.
W tym wypadku świetnie sprawdzi się szybkoobrotowy blender Philips Innergizer HR3868, który dzięki silnikowi o mocy 2 000 W i prędkości nawet do 45 000 obrotów na minutę błyskawicznie blenduje zarówno miękkie, jak i twarde składniki, np. korzenie, nasiona, pestki i orzechy. Ten blender zblenduje nawet pestkę awokado! Dzięki technologii ProBlend Extreme ostrza blendera rozbijają ściany komórkowe warzyw i owoców, uwalniając z nich składniki odżywcze, które stają się w ten sposób łatwiej przyswajalne. Blender wydobywa aż 97%[1] wartości odżywczych z owoców i warzyw, które Ty możesz zaserwować w postaci gładkiego i pysznego koktajlu! W dodatku pokrywa przeciwdźwiękowa oraz funkcja cichszej pracy pomagają zminimalizować poziom hałasu, co ma ogromne znaczenie rano, gdy inni domownicy jeszcze śpią, a Ty nie możesz się doczekać porcji zdrowia na śniadanie.
Miksowanie powoduje rozdrobnienie błonnika pokarmowego, którego nadmiar mógłby podrażniać układ pokarmowy osób szczególnie wrażliwych. Koktajle są łagodne i delikatnie pobudzają układ pokarmowy do pracy. Ponadto są niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne i praktyczne – możesz zabrać je ze sobą do pracy, czy dać dziecku do szkoły. Przydatny będzie np. blender HR3655, do którego dołączono 2 nietłukące się bidony, w których możesz blendować swój koktajl bezpośrednio, czyli bez konieczności przelewania.
[1] Test przeprowadzony w niezależnym laboratorium w maju 2016 roku przy użyciu gruszek, truskawek, buraków i pomidorów.