Kolory mają duży wpływ na nasze życie, choć może nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Zastanawiasz się, czy to możliwe, by od koloru talerza zależało, czy zjesz daną potrawę z apetytem, czy raczej nie, a może będzie się ona wydawała słodsza lub kwaśniejsza? Wszystko wyjaśniamy poniżej. Przekonaj się i pozbądź się swoich wątpliwości.
Talerze – bez nich w kuchni ani rusz!
Zastawa stołowa to jeden z ważniejszych elementów wyposażenia kuchni, bez którego trudno wyobrazić sobie serwowanie posiłków. W podstawowej wersji składa się ona z talerzy obiadowych, głębokich oraz deserowych. Do wyboru mamy klasyczne białe komplety, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pójść o krok dalej i zdecydować się na talerze obiadowe kolorowe. Możemy tym samym zyskać ciekawą aranżację, ale nie tylko. Barwy silnie wpływają na nasz apetyt, co wyjaśnimy za chwilę.
Przy okazji podpowiadamy, że nakładając tę samą porcję jedzenia na duży i na mały talerz, szybciej poczujemy się najedzeni w tym drugim przypadku. Nie będziemy też odczuwać potrzeby sięgnięcia po dokładkę.
Kolory talerzy a nasz apetyt – jak na siebie wpływają?
Czerwony kolor pobudza nas do działania, dodaje energii, żółty nastraja optymistycznie, zielony wycisza i relaksuje. A jak to jest z kolorami naczyń? Poniżej sprawdziliśmy, jak talerze w określonych barwach działają na nasze zmysły, na naszą podświadomość oraz na nasze hormony. Zobacz!
Biała zastawa stołowa – wzmaga głód
Białe talerze są najbardziej uniwersalne oraz najbardziej eleganckie, więc nic dziwnego, że często goszczą na naszych stołach czy w restauracjach. Dodatkowo pozwalają one na dowolną aranżację, jeśli chodzi o obrus, serwetki, kwiaty czy świece. Co ciekawe, biały kolor jest wybierany również dlatego, że wzmaga on poczucie głodu oraz sprawia wrażenie, że jedzenie jest jakby mniej kaloryczne. Okazuje się ponadto, że na takie talerze nałożymy więcej jedzenia i więcej też go zjemy – nie zawsze więc będą one naszym sprzymierzeńcem.
Niebieskie talerze obiadowe – idealne dla osób na diecie
Niebieski kolor wpływa na nas zupełnie odwrotnie. Jeśli jesteśmy na diecie, wybierajmy właśnie niebieskie talerze. Dlaczego? Wbrew pozorom to całkiem logiczne. Barwa ta zwykle nie występuje naturalnie w żywności, w owocach czy w warzywach, a poza tym kojarzy się raczej z czymś zepsutym, spleśniałym. Stąd też nasz mózg nie reaguje entuzjastycznie na jej widok. Niebieski będzie natomiast dobrym kolorem kubków i szklanek – chłodne odcienie sprzyjają bowiem gaszeniu pragnienia.
Różowe naczynia – najlepsze do deseru
Róż kojarzy nam się ze słodyczami, ale też z dobrymi emocjami oraz optymizmem. Nie bez znaczenia mówi się, że coś jest cukierkowo różowe albo przesłodzone. Zatem jedzenie na różowych talerzach odbieramy na słodsze, niż jest ono naprawdę. Być może lepiej więc serwować desery w różowych talerzach aniżeli obiad czy lunch.
Czerwone talerze – dla dzieci oraz niejadków
Energetyczna czerwień działa pobudzająco również na nasz apetyt. Świetnie sprawdzi się szczególnie w przypadku dzieci oraz niejadków. Być może właśnie w ten sposób uda im się zjeść cały posiłek?
Pomarańczowy i żółty serwis obiadowy – przyjemność z jedzenia gwarantowana
Równie świetnie na apetyt działają talerze pomarańczowe, które stymulują nasz mózg, zapewniając jednocześnie poczucie komfortu i lepsze samopoczucie. Potrawy wydają się wówczas zdecydowanie smaczniejsze. Żółty natomiast pobudza dodatkowo przemianę materii, chociaż uważajmy z kwaśnymi potrawami – skojarzenia z cytryną nie są bez znaczenia.
Zielone talerze do obiadu – dobry apetyt i zdrowie?
Pozostały jeszcze do omówienia zielone talerze obiadowe. One także dają dużą przyjemność z jedzenia, szczególnie zdrowych produktów, świeżych warzyw i ziół. Z drugiej strony dodają do nich też nutkę pikanterii.
Jak widać, kolor naprawdę ma znaczenie. Weź zatem pod uwagę powyższe wskazówki i wykorzystaj je, kupując komplet kolorowych talerzy obiadowych do swojego domu! Powodzenia!