Czerwiec to miesiąc, w którym część z nas wydobywa przykurzonego nieco grilla, dzwoni po przyjaciół i robi grillową ucztę poza miastem. Dla niektórych jest to niemal tradycja i rodzaj święta spędzanego wśród najbliższych. Żeby jednak nieco urozmaicić tę tradycję wspólnego grillowania i zaskoczyć przyjaciół – zdradzimy Wam kilka świetnych przepisów na potrawy i dodatki, które będą śniły się waszym gościom do kolejnego grillowego spotkania.
Bakalie to nietuzinkowy dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Są świetnym urozmaiceniem tradycyjnych dań, ale także wartościowym urozmaiceniem. Zawierają cenne substancje odżywcze, potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, a także błonnik – pożądany składnik dla naszych jelit podczas tego typu uczty.
Daktylowy chutney z żurawinowym twistem – idealny do mięs
Podczas grillowania królują mięsa, zwłaszcza karkówka. Podawana jest zazwyczaj w towarzystwie, ketchupu i musztardy. Gdyby jednak nadać spotkaniu nowego, intrygującego smaku? Świetnym rozwiązaniem będzie tu chutney z daktyli i żurawiny, który możemy dodać do grillowanych mięs, ale także do pieczonych na grillu warzyw, czy chrupiącego pieczywa prosto z grilla.
Składniki na chutney:
- 400 g Daktyli suszonych Bakalland
- 100 g Żurawiny całych owoców Bakalland
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju sezamowego
- ½ szklanki wody
- 20 ml octu balsamicznego
- 10 g imbiru (najlepiej świeżo startego)
- Szczypta chilli
- Szczypta kardamonu
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej sezamowy, następnie smażymy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy drobno pokrojone daktyle i żurawinę. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy wodę. Kiedy daktyle zmiękną, dodajemy ocet balsamiczny, chilli, sól, imbir i kardamon. Wszystkie składniki ponownie mieszamy i gotujemy do osiągnięcia gęstej konsystencji. Następnie studzimy chutney i blendujemy na gładką masę.
Burgery z sosem żurawinowym
Moda na burgery utrzymuje się od dłuższego czasu. Formuła tego dania jest tak elastyczna, że zawsze możesz zadziwić swoich przyjaciół jego nową odsłoną. Dlatego zaserwuj im burgery w wiosennym i nietuzinkowym stylu. Proponujemy sięgnąć po soczyste mięso z indyka i żurawinowy sos.
Przepis na żurawinowy sos
Składniki:
- 400 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta chilli
Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i cytrynowy, dodajemy żurawinę. Zawartość podgotowujemy. Przyprawiamy chilli i blendujemy zawartość, następnie redukujemy sos, do osiągnięcia gęstej konsystencji.
Przepis na burgery (4 porcje)
- 4 duże bułki burgerowe
- 400 g szpinaku baby
- 500 g mięsa z piersi z indyka
- 1 czerwona cebula
- 2 gruszki
- 2 okrągłe sery pleśniowe typu brie
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
Pierś z indyka dzielimy na 4 porcje, rozbijamy mięso tłuczkiem, następnie nacieramy je kolorowym pieprzem i wykładamy na grilla. Na 5 minut przed wyłożeniem mięsa, sięgamy po pleśniowe sery. Kroimy je wzdłuż i wykładamy na tackę do grillowania. Następnie kroimy bułki, które przez chwilę również grillujemy aby były ciepłe i chrupiące. Kiedy wszystkie podane składniki będą już gotowe, przystępujemy do formowania burgerów. Spody bułek smarujemy żurawinowym sosem, następnie wykładamy liście szpinaku oraz lekko rozpływający się ser pleśniowy. Gruszki kroimy w cienkie plasterki, usuwając wcześniej gniazda nasienne, układamy je na serze i smarujemy je sosem żurawinowym. Następnie dodajemy mięso z indyka i krążek czerwonej cebuli. Wszystko przykrywamy górnymi częściami bułek. Tak przygotowane burgery serwujemy naszym gościom.
Pieczone bakłażany z bakaliową nutą
Bakłażany to jedne z najczęściej goszczących na grillu warzyw, obok cukinii i papryki. Danie to możecie zaserwować tym z gości, którzy stronią od mięsnych grillowych specjałów.
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 400 g serka mascarpone
- 75 g orzechów pinii Bakalland
- 100 g Słonecznego Trio Bakalland
- 40 ml oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, następnie posypujemy solą i zostawiamy na 20 minut, plastry smarujemy oliwą z oliwek. Orzeszki pinii i Słoneczne trio mieszamy z serkiem mascarpone. Plastry bakłażana zawijamy, w środek wkładamy serek z bakaliami. Żeby przystawka utrzymała swój kształt, przekłuwamy ją wykałaczką. Tak przygotowanego bakłażana, wykładamy na grilla. Grillujemy ok. 5-6 minut.
Artykuł powstał we współpracy z Bakalland