Zmiany, zmiany , zamiany. Chętnie od nich mówimy, ale jak trzeba się zabrać do roboty to zawsze pod wiatr. A to zakupy inne zrobione. A to impreza na horyzoncie i w ogóle to nie będziesz przecież gotować dwóch różnych obiadów… No i trudno się nie zgodzić – na głowę trzeba upaść albo mieć baaardzo dużo czasu, że popadać w dietetyczną histerię. Ale można.
I lepiej nie nadmuchiwać tej przemiany do rangi III wojny światowej. Ale zwyczajnie, zacząć od kilku szczegółów. Tak od ręki. A potem dorzucić jeszcze kilka małych zmian… Wchodzicie w to?
Jak zmienić dietę w 14 dni?
Jak to zrobić? Najlepiej bez dramatyzowania. 😉
Jedz więcej warzyw i owoców
Zmiana diety na bogatą w owoce i warzywa ma zasadnicze znaczenie dla utraty wagi. Dostarcza również organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Jedz co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie i staraj się zmieniać ich kolor tak często, jak to możliwe. Dlaczego kolor? To najłatwiejszy sposób, aby zadbać o urozmaicenie diety, ale i dostarczanych składników odżywczych.
Do każdego posiłku dodaj trochę owoców i warzyw, w ten sposób łatwo i szybko, wyrobisz „normę”. 😉
Konkret rada:
Śniadanie:
Dodaj szpinak, pomidory lub grzyby do porannej jajecznicy zamiast sera i cebuli. Jeśli jesz płatki zbożowe lub płatki owsiane, dodaj świeże owoce, takie jak banan, jagody lub truskawki. Zdrowiej? Zdrowiej!
Obiad:
Spróbuj zrobić dużą, sycącą sałatkę z zielonymi liśćmi, chudym białkiem, orzechami, suszonymi owocami, marchewką, papryką, cebulą lub brokułami. Lub dodaj trochę zieleni, pomidora, cebuli lub ogórka na kanapkę. Przyzwyczaj się do nowego!
Kolacja:
Zamiast sosu pomidorowego w puszkach lub gotowca ze słoika, podsmaż trochę brokułów, czosnku, pomidorów i papryki na oliwie z oliwek i zjedz makaron z pełnego ziarna.
Wyczyść lodówkę
Jeśli naprawdę chcesz zacząć poważnie traktować swoje zdrowie, najlepiej zacząć od zera. Pozbądź się wszystkich niezdrowych pokarmów i resztek, które masz w lodówce i spiżarni. Pozwoli to wyeliminować pokusę powrotu do starych nawyków. Przekaż, co możesz, lokalnemu bankowi żywności.
Konkret rada:
Dwa tygodnie to dość dużo czasu, by nawet bez wyrzucania pozbyć się tego, co szkodzi. Nie kupuj już więcej śmieciowego jedzenia. Po tych czternastu dniach będzie ci o wiele łatwiej jeść zdrowo, jeśli z szuflady nie będą się wysypywały chińskie zupki i ziemniaki proszku.
Wyeliminuj wysoko przetworzoną żywność i rafinowane cukry
Przetworzona żywność i cukry są powiązane z chorobami cywilizacyjnymi takimi, jak cukrzyca, rak, choroby serca i udar mózgu. Wypełniają cię, ale nie dostarczają żadnych składników odżywczych. Zwykłe zapychacze.
Wypełnij spiżarnię naturalnymi pokarmami takimi, jak pełnoziarniste produkty (owies, quinoa, pieczywo pełnoziarniste i makarony), owoce i warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, mięso i produkty białkowe lub probiotyki (kefir, jogurt grecki, twaróg).
Trzymaj się zasady autorstwa Michaela Pollana: nie jedz niczego, czego twoja prababka nie rozpoznałaby jako jedzenie. Jeśli nie możesz wymówić nazwy składnika lub produkt ma więcej niż pięć składników, trzymaj się czegoś bardziej naturalnego. 😉
Zdobądź całkowicie naturalne substancje słodzące. Dla tych, którzy mają słodkie ciągoty jest jeden niezawodny sposób: używaj miodu lub agawy zamiast cukru w kawie, herbacie i wypiekach. Staraj się codziennie po troszeczku zmniejszać ilość słodkości. Będzie ci łatwiej. Po prostu szybko przyzwyczajamy się do słodkiego.
Przestań bezmyślnie podjadać
Jedzenie, kiedy nie jesteś głodny, jest jednym z najłatwiejszych sposobów na uzyskanie zimowej oponki… Jedz tylko swoje zaplanowane posiłki. Gdy nie jesteś głodny, a zaczynasz podjadać, spróbuj jeść przekąski bogate w białko, dzięki temu poczujesz się pełniej. Jeśli musisz czymś tylko zająć ręce postaw na warzywa w słupkach
Kawałek pełnoziarnistego tosta z masłem orzechowym, mozzarellą, jajkiem na twardo lub hummusem z warzywami, to świetne opcje na pokonanie popołudniowej katastrofy.
Powodzenia!