Okazuje się, że Courtney Cox i Monica Geller mają coś wspólnego. Obie świetnie sobie radzą w kuchni. Na swoim profilu instagramowym aktorka podzieliła się z fanami przepisem na kurczaka curry. Nie tylko podała składniki, możemy też zobaczyć, jak go przygotowuje. Zatem nie ma ściemy! Próbujemy?
POLECAMY: „How you doin’?”, bo ja (oh my god!) ryczę na specjalnym odcinku „Przyjaciół”
Do przygotowania kurczaka potrzebować będziemy:
- pół kg polędwiczek drobiowych pokrojonych w drobną kostkę
- 1 mała cebula, posiekana
- 1/2 łyżeczki posiekanego chili serrano (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka niesolonego curry w proszku
- sól dla smaku
- 1-2 filiżanki sosu curry (przepis poniżej)
- 1/2 posiekanej zielonej cebuli
- 1/2 łyżki posiekanej kolendry
Składniki na sos curry:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 serrano chili (łodyga i nasiona usunięte)
- 1 do 2 łyżek niesolonego curry w proszku
- bulion drobiowy
- 1 szklanka posiekanego kalafiora
Jak zrobić sos curry?
- Cebulę, czosnek, imbir i chili włożyć do robota kuchennego i miksować do uzyskania pasty.
- Podgrzać średniej wielkości garnek na średnim ogniu. Dodać pastę i 1 do 2 łyżek bulionu, aż zacznie się rumienić. Dodawać stopniowo więcej bulionu, jeśli pasta za szybko się rumieni lub zaczyna się palić.
- Po ugotowaniu pasty dodać curry i jeszcze jedną porcję bulionu drobiowego. Gotować przez kolejną minutę, mieszając, aby się nie przypaliło.
- Dodać resztę bulionu drobiowego i kalafiora. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
- Przełożyć do blendera i miksować na gładkie puree. (Podczas miksowania gorących potraw zawsze uruchamiaj blender na najniższej prędkości, w przeciwnym razie eksploduje – słusznie radzi aktorka). Możesz dodać wodę lub więcej bulionu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
- Skosztuj i dostosuj przyprawę, dodając sól lub mleko kokosowe do uzyskania słodyczy.
Poniżej przepis na całą potrawę:
View this post on Instagram
Kurczak curry:
- Podgrzać patelnię na średnim ogniu. Spryskać olejem kokosowym, podsmażoną cebulą i chili serrano.
- Dodać kurczaka, curry i sól. Smażyć, aż kurczak będzie lekko zarumieniony na zewnątrz, ale nie ugotowany.
- Dodać sos curry i zmniejszyć ogień, żeby potrawa się dusiła. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż kurczak się ugotuje.
- Udekorować posiekaną kolendrą i cebulą.