Go to content

Masz dość zbędnych kilogramów? A gdyby tak zadbać o dietę bogatą w błonnik? Zobacz, jakie to proste

Fot. iStock/agrobacter

Ile już diet wypróbowałaś. Ile podjęłaś prób zrzucenia kilku zbędnych kilogramów z twojej wagi? I choć być może się udało, to jednak co roku wraca ten sam dylemat: „znowu powinnam trochę schudnąć”. Jak czerpać motywację, skoro wszystkie nasze starania i dobre chęci z czasem na powrót zamieniają się w niechciane kilogramy?

Ile to już razy słyszałyśmy o zmianie nawyków żywieniowych, ale tak ciężko je wprowadzać. I właściwie od czego zacząć, skoro lata lecą, a nasz metabolizm coraz oporniej z nami współpracuje?

A gdyby tak zadbać o obecność błonnika w naszej diecie i co wspólnego ma on z odchudzaniem?

Co to jest błonnik?

Trudno określić błonnik jednym zdaniem, ponieważ jest to grupa różnych substancji, których nasz organizm nie wchłania i nie trawi, a które korzystnie wpływaj na nasz organizm i mają ogromne znaczenie na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i wydalniczego.

Błonnik składa się z:

– ligniny – błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, który występuje w m.in. w ziarnach zbóż

– celulozy – błonnik, który także nie rozpuszcza się w wodzie, a spotkać go można w świeżych warzywach i owocach

– hemicelulozy – związku chemiczne występujące w otrębach i ziarnach zbóż

– pektyny – znajduje się w owocach

– gumy i śluzy – rozpuszczalne w wodzie substancje, które dodawane są do żywności.

Jak błonnik wpływa na nasz organizm?

No dobra, tylko jak faktycznie błonnik oddziałuje na nas? I skąd pomysł, że jest wrogiem nadprogramowych kilogramów?

– błonnik wspomaga odchudzanie, ponieważ wchłania wodę, dzięki czemu pęczniejąc wypełnia nasz żołądek, a tym samym zmniejsza uczucie głodu

– błonnik zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, a także na ich ukrwienie

– błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu – jego rozpuszczalne składniki usuwają kwasy żółciowe, co ma korzystny wpływ na syntezę cholesterolu w wątrobie

– błonnik reguluje także poziom glukozy we krwi

– błonnik ponadto pomaga naszemu organizmowi pozbyć się toksyn, metali ciężkich, ale także substancji rakotwórczych

– błonnik – a pewnie mało kto o tym wie – chroni przed próchnicą, zwiększa wydzielanie śliny, która działa ochronnie na zęby

Gdzie znajdziemy błonnik?

Dzienna dawka błonnika, jaką powinniśmy spożywać wynosi od 20 do 40 gram, powinniśmy pamiętać, by nie brakowało go w naszej diecie. Gdzie zatem możemy go znaleźć?

– soczewica  i rośliny strączkowe to jedno z najbogatszych źródeł błonnika; jeśli na stałe wprowadzimy je do naszej diety

– słodkie ziemniaki, które dostarczają sporą ilość błonnika

– owoce i owoce suszone

– orzechy i nasiona – między innymi orzeszki ziemne, orzeszki pekan, nasiona lnu, migdały, pistacje, pestki słonecznika

– brązowy ryż bogaty w błonnik jest idealną alternatywą dla ryżu białego

– pełnoziarnisty makaron – świetne źródło błonnika, do zastąpienia makaronów z białej mąki

– pełnoziarniste pieczywo – tu podobnie, dbając o odpowiednią ilość błonnika w naszej diecie, warto białe pieczywo zastąpić tym powstałym z mąki nieoczyszczonej.

Błonnik znajduje się także w suplementach diety, ale dlaczego sięgać po nie od razu, jeśli dbałość o bilansową dietę może wystarczyć. Co ważne – błonnik powinniśmy wprowadzać stopniowo, a nie nagle zamieniać wszystkie elementy diety na te bogate w błonnik. Ostrożnie. Pierwszym krokiem może być wypijanie rano kubka kawy Inka wzbogaconej w błonnik. To świetne rozwiązanie na początek dnia i rozpoczęcie dbania o dietę bogatą w błonnik, a tym samym pożegnanie zbędnych kilogramów. Kawa Inka Błonnik może towarzyszyć nam każdego dnia uzupełniając codzienną dawkę błonnika, a my nie musimy skupiać się na tym, czy nie zabrakło go w dziennym zapotrzebowaniu naszego organizmu.


Artykuł powstał przy współpracy z Inka