Dlaczego wystąpienie Meryl Streep i Michelle Obama przejdzie do historii? Bo w kobietach tkwi siła!

Depresja klasyfikowana jest jako zaburzenie afektywne (nastroju). O depresji mówi się coraz częściej, szczególnie w kontekście nierozpoznanych przypadków i braku zrozumienia w społeczeństwie dla człowieka dotkniętego tą chorobą. Pojawiające się zaburzenia nastroju najczęściej bywały bagatelizowane przez bliskich. Krótkie „weź się w garść” żadnej osobie dotkniętej depresją nie pomogło.
Do tej pory uznawano, że depresja i związane z nią zaburzenia wywodzą się z nieprawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego na poziomie komórkowym czy białkowym (przyczyny biologiczne). Wpływ na ujawnienie się depresji mają także czynniki psychologiczne, które mogą dotknąć każdego człowieka – negatywny sposób myślenia, kłótnie, konflikty w domu, tragiczne wydarzenia rzutujące na dotychczasowe funkcjonowanie osoby. Poszukiwano również genu, który odpowiadałby za ujawnienie się depresji, ponieważ pacjenci, u których wystąpiła depresja w rodzinie, sami częściej zapadają na tę chorobę.
Szukając przyczyn i skutecznego, farmakologicznego poradzenia sobie z depresją, naukowcy przestali skupiać się jedynie na ludzkim mózgu, jako głównej przyczynie występujących problemów. Badacze skupili się na związku między mózgiem i jelitami, oraz ich wpływom na ogólne funkcjonowanie organizmu.
Okazuje się, że bakterie jelitowe są istotne nie tylko dla poprawienia procesów trawienia. Zdrowe bakterie jelitowe usprawniają aktywację i regulację działania układu immunologicznego przewodu pokarmowego oraz wpływają na wytwarzanie cytokin, a w konsekwencji regulację nasilenia stanu zapalnego. Hamują także rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, biorą udział w syntezie szeregu witamin (w tym z grupy B i K) oraz wytwarzają szereg metabolitów sprzyjających uszczelnianiu bariery jelitowej. Do funkcji metabolicznych mikrobioty jelitowej należy przekształcanie steroidów i kwasów tłuszczowych oraz udział w absorpcji jonów. Prawdopodobnie wykazują także zdolności bakterii jelitowych do przekształcania i neutralizacji związków potencjalnie rakotwórczych. Nie dziwi więc odkrycie, że jelita mają wpływ nawet na zaistnienie lub brak stanów depresyjnych.
Zobacz również: 10 trudnych i łamiących serce prawd, o których ludzie z depresją nie mówią
Naukowcy zbadali wpływ bakterii jelitowych na stan zdrowia myszy laboratoryjnych. Wykazano, iż w zależności od składu ekosystemu jelitowego zwierzęta laboratoryjne różnie reagują na warunki stresowe. Z kolei myszy wychowane w warunkach sterylnych reagują na stres istotnym podwyższeniem kortykosteronu i kortykotropiny (hormony stresu). Podanie zwierzętom probiotycznego szczepu Bifidobacterium infantis całkowicie zahamowała wydzielanie obu hormonów pod wpływem stresu. Jednak korzystny efekt osiągano jedynie u zwierząt, które zostały skolonizowane przed ukończeniem szóstego tygodnia życia. W badaniach wykazano, iż probiotyczny szczep Bifidobacterium infantis podwyższa zawartość tryptofanu będącego substratem do produkcji hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jednocześnie podaż probiotyku istotnie zmniejszała stan zapalny. To odkrycie dokonane na myszach otwiera drogę poszukiwań podobnych powiązań u ludzi. Trwają prace nad wyselekcjonowaniem mieszanin szczepów, które wywierałyby podobny wpływ na ludzki mózg. Być może probiotykoterapia stanie się alternatywą wspomagającego leczenia u pacjentów z depresją i innymi zaburzeniami psychiatrycznymi.
Modyfikacja diety która może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia depresji, nie wymaga wiele zachodu.
Wysokie temperatury są obciążające dla naszych organizmów, więc zamiast ciężkostrawnych, rozgrzewająco dań na obiad, szukamy czegoś nawadniającego i najlepiej lekkiego i świeżego. Do dyspozycji w miesiącach letnich mamy całą gamę dojrzałych i soczystych warzyw oraz owoców. Grzechem byłoby nie skorzystać z niezwykłego smaku i odżywczych właściwości.
Chłodnik, czyli zupa podawana na zimno, doskonale chłodzi i zaspakaja głód. Jest bardzo prosta w wykonaniu i posiada wiele wariantów, w zależności od dodanych składników. Może być to zarówno słodka zupa z owoców, jak i pikantna z papryką. Wybór ulubionego smaku należy do ciebie.
Potrzebujesz:
→150 g jagód
→500 ml jogurtu
→ok 3/4 szklanki poziomek
→ok 3/4 szklanki jagód
→ ok 3/4 szklanki malin
→kilka truskawek
→3 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka cynamonu
Wykonanie: Wlej jogurt do blendera, dorzuć jagody, cukier i cynamon. Zblenduj wszystko a następnie przelej do misek. Dodaj poziomki, jagody i maliny. Dekoruj pokrojonymi truskawkami. Danie jest gotowe do podania.
Potrzebujesz:
Wykonanie: Zsiadłe mleko, kefir lub jogurt dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj czosnek roztarty z odrobiną soli, posiekane orzechy oraz listki mięty, dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem. Melona umyj, przekrój na połowy, usuń nasiona i małą łyżeczką wykroj z melona kulki. Melonowe kulki dodaj do chłodnika i bardzo mocno schłódź. Podając zupę, posyp listkami mięty
Potrzebujesz:
→500 ml kefiru
→150 g świeżego szpinaku
→3 pomidory
→ sól
→ pieprz
→ papryka ostra (sypka)
Wykonanie: Posiekaj szpinak, następnie zblenduj go z kefirem. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do kefiru ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką i zamieszaj. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Podaj udekorowany pokrojonymi pomidorami.
Potrzebujesz:
przepisy pochodzą z: fitness.sport.pl, urodaizdrowie.pl, zdjęcia: Instargram