Tasaki to niezwykle popularne w lokalach gastronomicznych noże kuchenne. Z reguły przeznaczone przede wszystkim do krojenia mięsa. Jeżeli zastanawiasz się nad tym, czy taki sprzęt to dobre rozwiązanie do prywatnej kuchni, to na to pytanie odpowiemy w poniższym artykule. W jaki sposób w ogóle używać takiego sprzętu? Czy można stosować go wyłącznie podczas przygotowań potraw mięsnych? Zapraszamy do lektury.
Tasak kuchenny — co to za narzędzie?
Tasak kuchenny to nic innego jak charakterystyczny rodzaj noża. Zwraca na siebie uwagę przede wszystkim ze względu na wygląd. Z tego też powodu najczęściej wykorzystuje się go właśnie do obróbki mięsa. Noże tasaki radzą sobie bowiem doskonale nawet z kośćmi, czy bardzo włóknistymi kawałkami mięs.
To narzędzia, dzięki którym krojenie i przygotowanie do dalszej obróbki jedzenia, nie stanowi żadnego problemu. Tasak do mięsa w porównaniu do klasycznego noża jest bardzo szeroki. Wyróżnia go także prostokątny kształt, przez co trudno pomylić go z jakimkolwiek innym narzędziem kuchennym. Uwagę zwraca także rączka, często wykonana z drewna. Może być prosta lub lekko zakrzywiona. Dopasuj taką, którą przede wszystkim łatwiej będzie Ci trzymać w dłoni.
Poznaj różne rodzaje tasaków i wybierz odpowiedni do swojej kuchni
Chociaż mogłoby się wydawać, że tasak sprawdza się wyłącznie do przygotowania mięsa, współcześnie dostępne na rynku egzemplarze umożliwiają również przygotowanie innych specjałów! Co więcej, można znaleźć także klasyczny tasak azjatycki, który oprócz przeznaczenia właśnie do mięsa, sprawdza się również nawet do warzyw, owoców, czy ziół! Zwróć uwagę na to, że zupełnie inną wagę będzie miał klasyczny tasak masarski, a inną np. model dostosowany do przygotowania owoców. Tasak do warzyw, czy tasak do ziół będzie po prostu lżejszy i mniejszy.
Czy noże tasaki sprawdzą się w domu?
Chociaż na pewno nie jest dla Ciebie żadnym zaskoczeniem, że tasaki japońskie są wykorzystywane na szeroką skalę w restauracjach, zapewne będziesz zastanawiać się nad tym, czy takie narzędzie jest odpowiednie do prywatnego użytku? Ależ oczywiście, że tak! Po prostu musisz zadbać o to, aby Twój nóż tasak był odpowiednio dostosowany do swojego docelowego przeznaczenia.
Zanim zdecydujesz się na zakup jakiegoś modelu, zastanów się nad tym, do czego będziesz go w ogóle używać. Dzięki temu będziesz wiedzieć, czy lepiej postawić na mniejszy, czy na większy. Do domu najlepiej zakupić jakiś średni tasak japoński, ponieważ te egzemplarze uważa się za najbardziej uniwersalne, a przy tym najbardziej bezproblemowe w codziennej obsłudze. Po średniej wielkości tasaki kuchenne z powodzeniem mogą sięgać nawet te osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.
Podczas zakupów zwróć uwagę na to, aby wybrany tasak do krojenia był wykonany z odpowiedniego materiału. Świetnie sprawdzi się połączenie stali nierdzewnej z drewnianą rączką, ponieważ obsługa takiego narzędzia będzie bardzo komfortowa.
Tasaki to narzędzia znane przede wszystkim z kuchennych restauracji, które świetnie wpasowują się także w potrzeby osób gotujących na własny użytek. Duży tasak szefa kuchni na pewno sprawdzi się w lokalu gastronomicznym. Do swojego domu kup trochę mniejsze, klasyczne tasaki chińskie, dzięki którym uda Ci się szybko i skutecznie przygotować mięso, warzywa i inne produkty spożywcze.
Tasak wykonany z wysokiej jakości materiałów będzie Ci służył przez wiele lat, dlatego zadbaj o to, aby postawić na odpowiedni egzemplarz.