Święta to czas, kiedy ciężko jest sobie odmówić jedzenia. Znajdujące się na stole potrawy zjadamy w dużych ilościach i ciężko nam powstrzymać się przed wzięciem kolejnej porcji. Jest to czas, kiedy możemy troszkę przymknąć oko na dietę. Jednak taka ilość jedzenia, mieszanie różnych smaków i krótki czas przyjmowania pokarmów mogą spowodować, że pojawią się wzdęcia i zaparcia. Jak sobie pomóc? Naprzeciw wychodzi Anna Lewandowska, która na swoim blogu umieściła przepis na koktajl „na trudne sprawy”.
Napój zaproponowany przez Lewandowską bazuje na kaszy jaglanej, która jest doskonałym produktem na zaparcia. Powinna się ona znaleźć w diecie osób, które cierpią na problemy trawienne, wzdęcia i zaparcia.
Spokojnie możesz ją teraz spożyć, ponieważ jest lekkostrawna, dlatego nie obciąża dodatkowo układu pokarmowego. Dzięki zawartości krzemu wpływa na poprawę przemiany materii. Ponadto w swoim składzie zawiera cynk, żelazo, wapń, sód, selen, potas i miedź, fosfor oraz witaminę E i te z grupy B.
Za sprawą swoich właściwości, Anna Lewandowska wykorzystała ją do przygotowania koktajlu, który pomoże i ulży przy świątecznym przejedzeniu.
Aby przygotować napój dla jednej osoby, potrzebujesz: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 łyżki siemienia lnianego, 1 jabłka bądź gruszki, ok. 5 cm startego imbiru, 1 szklanki mleka roślinnego bądź wody mineralnej, 2 łyżek oleju lnianego, szczypty cynamonu.
Najpierw ugotuj kaszę z wodą, dodaj siemię i odczekaj, aż wystygnie. Dorzuć obrany i pokrojony wybrany owoc oczyszczony z pestek. Składniki zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Na wierzch dodaj olej.
Dzięki takiemu koktajlowi powinnaś poczuć się lepiej i bardziej komfortowo.