Piękny czerwcowy weekend zachęca nas do długich spacerów. Na jeden z nich wybieramy się z łubianką by nazrywać …..truskawek? Nie, skusiły nas niebiesko – czerwone pola ciągnące się po horyzont. Gdzie okiem sięgnąć tam, w towarzystwie zbóż rosną dumnie chabry, maki – a u ich stóp, jakby przycupnięty – rumianek.
Zachwycający widok, wdzierający się w nozdrza zapach, słońce i lekki wietrzyk, chwilo trwaj. Idę z dziećmi między polami i nie mogę nacieszyć się obecnością jednych ( dzieci) i drugich ( polnych kwiatów). Patrzę jak Gabrysia łapczywie zbiera rośliny do koszyczka i planuje, że zrobimy z nich pyszną sałatkę. Młodszy brat przynosi jej niżej rosnący rumianek i już widzą w łubiance niebo z białymi chmurkami.
– Mamo zobacz ile tu owadów, jak ciężko pracują, kiedy my sobie odpoczywamy – cieszy się córka, a ja wraz z nią tym, że jest taka wrażliwa na przyrodę. Dostrzega najmniejszy drobiazg, potrafi nazwać mijane rośliny, docenić ich piękno. Bierze w opalone dłonie mak i szuka ukrytej w nim Calineczki. Niech ta szczera radość i zachwyt zostaną w jej sercu na zawsze. Pragnę nałapać te chwile i napchać nimi kieszenie na zapas.
Tymczasem, nasz koszyk zapełnia się kolorowym kwiatem, w moich rękach zaś rośnie bukiet, który za chwile stanie na honorowym miejscu w domu.
Po powrocie Gabrysia bierze naszą ulubioną książkę* i sprawdza, jakie właściwości mają chabry i czy warto włączyć je do letniego menu.
Chaber bławatek rośnie na polach od czerwca do października i przez cały ten czas można cieszyć się jej pięknym widokiem i cennymi właściwościami. Ostrożnie wyskubane płatki, jak i całe kwiaty można bowiem rozsypywać jako jadalną dekorację na wiele rodzajów potraw. My dodajemy je do sałatek.
Kwiaty zachowują swoje właściwości także po ususzeniu, pod warunkiem, że nie zmienią koloru. Właściwości lecznicze zachowują kwiaty nie w pełni rozwinięte, mające wygląd pędzelków. Znajdują się w nich poliacetyleny i gorycze, kwasy organiczne, sole mineralne – duże ilości manganu. Za niebieski kolor odpowiadają antocyjany i flawonoid apigenina.
W medycynie naturalnej są wykorzystywane przy gorączce, zaburzeniach miesiączkowania, upławach i zaparciach. W postaci herbaty chabry używane są jako środek mukolityczny i moczopędny oraz do pobudzania czynności wątroby i woreczka żółciowego. Zewnętrznie napar z kwiatów chabra bławatka stosuje się w przypadku zapalenia oczu, spojówek oraz do przemywania skóry głowy w przypadku grzybicy i łuszczycy.
Zasypiając mam przed oczami chabrowy ocean, spływa na mnie spokój, który przenosi mnie w krainę snów. Rano budzę się wypoczęta i radosna, spoglądam na bukiet niebieskich klejnotów, uśmiecham się do siebie. Zaraz czas budzić dzieci, ale niech jeszcze chwilę we śnie pobiegają po polach.
Napar z kwiatów chabra bławatka do picia:
1-2 łyżki świeżych lub suszonych kwiatów wsypać do filiżanki, zalać wrzącą wodą i pozostawić 10 minut do zaparzenia.
Kąpiel w kwiatach bławatka
4 łyżeczki suszonych kwiatów zalać wrzątkiem ( 1 l) Parzyć pod przykryciem ok 15 minut. Wlać do ciepłej kąpieli. Taki wywar ma działanie antybakteryjne.
Napar oczny z chabrów:
4 łyżki kwiatów chabru, 3 łyżki ziela świetlika, 2 łyżki kwiatów rumianku. Zalać 1 szklanką wrzącej wody i zaparzyć. Przykładać zamoczoną w naparze gazę na oczy w stanach zapalnych kilka razy dziennie.
Nasza ulubiona książka ” Jadalne rośliny dziko rosnące” – SG Fleischhauer