Go to content

9 rzeczy, które przydarzą się twojemu organizmowi, jeśli będziesz jeść dwa jajka dziennie

Fot. istock/niolox

O zdrowotnych właściwościach kurzych jaj napisano już wiele, a jednak wciąż pokutuje w nas strach przed wysokim poziomem cholesterolu, do jakiego może przyczynić się ich spożywanie. Ostatnie wyniki badań sugerują, że najwięcej korzyści zaobserwujemy przy optymalnej dawce – dwóch, a  nawet trzech sztuk dziennie.

Co się wówczas stanie?

9 rzeczy, które przydarzą się twojemu organizmowi, jeśli będziesz jeść dwa jajka dziennie

Poprawi ci się pamięć i funkcjonowanie mózgu

Fosfolipidy, które zapewniają prawidłową komunikację komórek mózgowych, składają się z choliny. Udowodniono klinicznie, że ta konkretna witamina jest najważniejszym materiałem budulcowym mózgu. Jeśli jesz 2 jajka dziennie, twoje ciało otrzymuje wystarczającą ilość tego składnika odżywczego. Niedobór choliny doprowadzi natomiast do zaników pamięci.

Poprawi ci się wzrok

Nowe badania wykazały, że kurze jaja są bogate w luteinę. Ta substancja jest odpowiedzialna za ostrość wzroku. Wraz z jego niedoborem widzenie znacznie się pogarsza.

Wzmocnisz kości i zęby

Zawartość witaminy D w kurzym jajku jest podobna do tej, którą znajdziesz w tranie.  Pamiętając, że witamina D pomaga wchłaniać wapń, a przez to wzmacnia kości i zęby, co wybierzesz – jajka, czy rybi olej?

Poprawi ci się wygląd skóry i włosów oraz funkcjonowanie wątroby

Biotyna, witamina B12 i odżywcze białka przyczyniają się do wzmocnienia włosów i skóry. Fosfolipidy zawarte w jajkach świetnie radzą sobie z usuwaniem toksyn z wątroby.

Zmniejszysz ryzyko chorób sercowo- naczyniowych

Jaja zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Zaczynasz tracić na wadze

Naukowcy odkryli, że jeśli połączysz dietę niskokaloryczną z jedzeniem kurzych jaj na śniadanie, zrzucisz kilogramy znacznie szybciej.

Zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka

Cholina, która jest tak niezbędna dla mózgu, również zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zgodnie z wynikami  badania u kobiet, których codzienna dieta w wieku dojrzewania obejmowała jaja, ryzyko zachorowania na raka piersi zmniejszyło się o 18%.

Twoja ciąża będzie zdrowsza

Bo jajka to zródło kwasu foliowego.

Wygładzą ci się zmarszczki

Wyniki badań pokazują, że u 87% kobiet w wieku od 35 do 40 lat, spożywających regularnie jajka, plamy starcze zniknęły, a skóra zyskała o wiele lepszą kondycję – była napięta.  U mężczyzn matomiast zmarszczki wokół oczu wyraźnie się wygładziły.


Na podstawie: brightside.me