Go to content

17 faktów, które warto wiedzieć o kofeinie. Dlaczego i czy w ogóle powinniśmy ograniczyć jej spożywanie?

Fot. iStock/MarijaRadovic

Kofeina jest najczęściej stosowanym środkiem stymulującym na świecie. W porównaniu z innymi jest tania i łatwo dostępna zarówno w naturalnych źródłach, jak kawa, herbata i kakao, a także jako dodatek do gazowanych czy energetycznych napojów.

Chociaż wiele badań sugeruje, że picie kawy ma swoje zdrowotne korzyści dla naszego organizmu, to jednak spożywanie jej w nadmiarze może wywołać negatywne skutki.

Kofeina występuje naturalnie w ziarnach kawy, liściach herbaty, orzechach cola i kakao. Nie ma zapachu i ma bardzo gorzki smak. Naukowcy uważają, że rośliny zaczęły wytwarzać kofeinę po to, by człowiek ich nie spożywał. My jednak przekształciliśmy kofeinę tak, by wykorzystać ją do potraw, napojów i lekarstw.

17 faktów, które warto wiedzieć o kofeinie

1. Filiżanka kawy rozpuszczalnej może zawierać około 100 mg kofeiny, podczas gdy filiżanka filtrowanej kawy zawiera około 140 mg.

2. Przeciętny kubek herbaty może zawierać około 75 mg kofeiny.

3. Kawa bezkofeinowa, pomimo tego, co mówi napis na puszce, zawiera kofeinę. W jednym z badań odkryto, że niektóre marki tej kawy zawierały około 10 mg kofeiny na kubek.

4. Filiżanka zielonej herbaty może zawierać około 25 mg kofeiny, w zależności od marki i od tego, jak jest zaparzona.

5. Według naukowców kofeina jest biologiczną trucizną stosowaną przez rośliny jako pestycyd.

6. Nasz organizm potrzebuje od czterech do pięciu godzin, żeby przetrawić 50% spożytej kofeiny, jej 75% „zniknie” po około ośmiu do dziesięciu godzin.

8. Picie kofeiny może dać ci mylne wrażenie, że jesteś trzeźwiejszy po wypiciu alkoholu. Jednak czas reakcji twojego ciała i twoja percepcja nadal są osłabione. –

9. Nadmiar (przedawkowanie) kofeiny może wywoływać w nas niepokój, bóle głowy, bezsenność, drażliwość, nerwowość, kołatanie serca.

10. Kofeiną można się zatruć powodując nadmierne stymulowanie układu nerwowego. Dane sugerują, że receptory dopaminy i benzodiazepiny biorą udział w drżeniu rąk.

11. Kofeina kurczy naczynia krwionośne, które odprowadzają krew do serca.

12. Wydaje się, że kofeina daje energię, ale nie jest to energia naturalna, tylko stymulacja chemiczna, która pochodzi z walki organizmu o dostosowanie się do zwiększonego poziomu hormonu stresu we krwi.

13. Kofeina powoduje napięcie mięśni naszego ciała, związane ze zwiększonym poziomem hormonów stresu, wskutek jej spożywania.

14. Kofeina hamuje trawienie. Zwłaszcza ta zawarta w kawie, która ponadto zawiera oleje szkodliwe dla jelit.

15. Kofeina hamuje odporność. 300 hormonów w naszym organizmie wytwarzanych jest przez nadnercza lub metabolizowanych z hormonów nadnerczy. Jedna grupa, znana glukokortykoidy (w tym kortyzol) działa jak hamulec układu odpornościowego. Naukowcy dowiedzieli się niedawno, że nadmierna produkcja glukokortykoidów (wywołana stresem i kofeiną) może głęboko hamować odporność.

16. Kofeina powoduje depresję i niepokój i może prowadzić do ataków paniki. Co więcej, okazuje się, że leków antydepresyjnych nie można spożywać z kofeiną, co okazuje się znaczące dla osób, które w ten sposób zostają niejako zmuszone do detoksu kofeinowego.

17. Kofeina może powodować alergie, alergie pokarmowe, astmę i zmniejszoną odporność.

Oczywiście wszystko jest dla ludzi, kawa również, ale czasami warto zdać sobie sprawę z jej szkodliwości i ograniczyć jej spożycie. Jak? Chociażby zastępującą kawę naturalną kawą zbożową. To może być doskonały sposób na ograniczenie dostarczania kofeiny naszemu organizmowi, a przy okazji pozwoli nam odkryć na nowo cudowny smak kawy zbożowej polecanej chociażby przez Inkę w różnych odsłonach. Od tych wzbogaconych o wapń, magnez i błonnik, po cudownie smakowe – jak karmelowa czy czekoladowa. Warto o tym pomyśleć i zadbać o swoje zdrowie.