Kawa. Kawusia.Kochamy kawę, miłością bezwstydną i – jak się okazuje – bardzo dobrze!
Jeżeli do tej pory gryzły was małe wyrzuty sumienia i kawę wpisywaliście nieco w kategorię „używki”, możecie odetchnąć. Oto 10 naukowych dowodów na to, że dobrej kawy warto się napić – dla zdrowia, tak dla odmiany.
10 naukowo udowodnionych powodów, by pić codziennie czarną kawę
1. Poprawia funkcjonowanie mózgu
Wiele przeprowadzonych badań na ludziach wykazało, że kawa poprawia różne aspekty funkcjonowania mózgu. Wpływa pozytywnie między innymi na:
- pamięć,
- nastrój,
- czujność,
- poziom energii,
- czasu reakcji,
- ogólną funkcji poznawczych.
2. Pomaga spalić tłuszcz
A konkretnie poprawia przemianę materii. Według dostępnych badań przemiana materii u osób pijących kawę jest wyższa o około 3-11 %.
3. Kofeina poprawia sprawność fizyczną
Ćwiczysz? Wypij kawę przed treningiem. Od dziś możesz śmiało przestać myśleć o kawie jako używce – stoi za tobą twarda nauka.
prof. Sam Marcora z Uniwersytetu Kent:
Badania wykazują, że spożycie kawy przed treningiem powoduje, że jest on postrzegany jako mniej męczący, dodatkowo wpływa na wytrzymałość trenujących i pozwala wydłużyć trening nawet o 11 proc.*
Dzięki boskiej kawie nasze codzienne ćwiczenia mogą okazać się dużo bardziej efektywne i przyjemne. Kofeina blokuje działanie receptorów adenozynowych. A z kolei ich produkt – czyli adenozyna, to zło wcielone, pogromca motywacji i ogólnej chęci do czegokolwiek. Według aktualnych badań stężenie adenozyny w mózgu jest związane ze stresem metabolicznym (stanami niedotlenienia, niedokrwienia). Ma ona za zadanie chronić nasz mózg w takich sytuacjach – ogranicza bowiem aktywność neuronów wprowadzając nas w dobrze znany niedźwiedzi leniwy błogostan – czyli nastrój z łóżka nie wychodź – względnie wróć do niego jak najszybciej to możliwe. Kofeina znosi to działanie – powodując dobrze znane nam pobudzenie i podwyższając zdolność koncentracji.
4. Kawa zawiera inne składniki odżywcze
Jedna filiżanka kawy zawiera:*
- Ryboflawina (witamina B2): 11% RDA.
- Kwas pantotenowy (witamina B5): 6% RDA.
- Mangan i Potas : 3% RDA.
- Magnezu i niacyna (B3): 2% RDA.
5. Zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II
Według rożnych badań kawosze mają 23-50% mniejsze ryzyko zachorowania na tę chorobę. Według ogólnego przeglądu** z 18-tu dostępnych badań (łączna liczba osób poddanych badaniom wyniosła 457,922), możemy liczyć na twarde i niezależne 7% – mniejszego ryzyka dla osób, które codziennie wypijają jedną filiżankę kawy.
6. Może chronić przed chorobą Alzheimera
Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną i prawdziwą zmorą XXI wieku. Nie ma jeszcze skutecznego lekarstwa, mamy natomiast szereg badań udowadniających, że ryzyko zachorowania zmniejszać mogą niektóre produkty spożywcze, styl życia i… kawa. Nasza bohaterka uzyskuje w niektórych przeglądach naukowych solidne wyniki, bo mowa jest o obniżeniu ryzyka zachorowania o około 60-65%.
7. Może działać ochronnie na wątrobę
Osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na marskość wątroby (spowodowaną innymi jednostkami chorobowymi).
8. Pomaga w przeciwdziałać depresji i poprawia nastrój
Według naukowców z Harvardu (badanie z 2011 roku), kobiety, które piły 4 filiżanki kawy dziennie rzadziej chorowały na depresję, a różnica wyniosła aż 20%. Według wielu innych badań mozna kawie przypisywać również poprawianie nastroju oraz obniżanie ryzyka myśli samobójczych.
9. Obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
Rak, to przekleństwo naszych czasów. A kawa i kilka innych produktów spożywczych posiada zbadane właściwości, które nieco nas od ryzyka zachorowania mogą ustrzec. Według naukowców, kawosze są mniej narażeni na zachorowanie na raka wątroby i raka jelita grubego (to dla odmiany dobra wiadomość dla panów, bo wśród nich te dwa rodzaje nowotworów zbierają największe żniwo).
Według badań prospektywnych przeprowadzonych w Japonii ryzyko może się obniżać do 40%.
10. Obniża ryzyko udaru mózgu
To zapewne dla was zaskakujące, bo powszechnie wiadomo, że kawa podwyższa ciśnienie krwi – a jednak, to jeden z mitów, bo faktyczne za jej sprawa podwyższenie ciśnienia jest niewielkie i raczej nieistotne (nie mówimy oczywiście o nałogowym piciu kawy bez umiaru, ale o klasycznym wypiciu filiżanki do śniadania czy dla przyjemności). Okazuje się jednak, że efekt podnoszenia ciśnienia jest mały i krótkotrwały, a naukowcy twierdzą, że mała czarna wręcz może minimalnie obniżać ryzyko udaru mózgu.
Poza tym, nawet bez tych wszystkich badań doskonale wiemy, że nic tak nie smakuje o pranku (i popołudniu też!). Kochamy kawę!
Partnerem artykułu jest
Bo jeśli pić kawę, to tę najsmaczniejszą!
Kawy Davidoff to mistrzowskie kompozycje. Wybitni sommelierzy łączą ziarna Arabiki pochodzące z najlepszych upraw świata w taki sposób, aby ich wyjątkowy aromat i delikatne niuanse smakowe tworzyły jedną wyśmienitą mieszankę kawy.
Davidoff Café Rich Aroma: ta doskonała kawa zawdzięcza swój korzenny aromat ziarnom Arabiki pochodzącym z najlepszych plantacji Afryki Wschodniej. Pełnego smaku nadają tej odmianie południowoamerykańskie ziarna o bogatym bukiecie, dopełnione lekko owocową nutą. Dzięki temu, kawa Davidoff Rich Aroma stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów smakoszy. Średni stopień palenia uszlachetnia aromat tej intensywnej mieszanki.
Davidoff Café Fine Aroma: ziarna tej odmiany pochodzą z najlepszych upraw Ameryki Środkowej i Kolumbii. To one nadają jej pełnego charakteru a zarazem łagodnego smaku. Ziarna podlegają starannej selekcji pod względem pochodzenia, a następnie, aby podkreślić harmonię mieszanki, są delikatnie palone. W ten sposób powstaje wykwintna kawa, którą można pić przez cały dzień.
Davidoff Café Espresso 57: starannie wyselekcjonowane ziarna Arabiki z Afryki Wschodniej, Ameryki Łacińskiej oraz regionu Pacyfiku sprawiają, że ta odmiana ma wyjątkowy temperament i jest intensywna w smaku. Davidoff Café Espresso 57 zawdzięcza swoją nazwę specjalnemu procesowi palenia w 57 stopniach, który gwarantuje wyważone proporcje pomiędzy długotrwałym paleniem i wysoką temperaturą. Dzięki temu ziarna nabierają łagodnego aromatu z lekko czekoladową nutą. Wyjątkowy smak Espresso 57 zadowoli nawet najbardziej wymagających wielbicieli kawy.
Davidoff Café Crèma: łagodne ziarna Arabiki wyhodowane na południowoamerykańskich plantacjach połączone z ziarnami pochodzącymi z wyżynnych terenów Ameryki Środkowej, tworzą szczególnie wytworną kawę. Kompozycja zachwyca harmonijnym aromatem i pełnią smaku.
Smakosze kawy mogą wybierać spośród ośmiu rodzajów Davidoff Café. Kawa palona jest dostępna w wersji Rich Aroma, Fine Aroma i Espresso 57 w opakowaniach po 250 g. Kiedy mamy ochotę na smaczną kawę, lecz niewiele czasu na jej przyrządzenie, polecamy wszystkie wersje także w formie kawy rozpuszczalnej dostępnej w słoikach o pojemności 100 g. Natomiast kawa w ziarnach jest dostępna w wersji Espresso 57 i Café Crèma w opakowaniach 500g.
Źródła:
The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks; Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers; Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption; lifehack.org; *nutritiondata.self.com; **Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes MellitusA Systematic Review With Meta-analysis; Does caffeine intake protect from Alzheimer’s disease?; Drinking coffee may decrease depression risk in women; Coffee consumption and the risk of primary liver cancer: Pooled analysis of two prospective studies in Japan