To nie tajemnica, że najbardziej przyjazne dla portfela jest gotowanie z lokalnych, sezonowych produktów. Jakie owoce i warzywa wybierać więc zimą? Co z nich przygotować, aby nie popaść w rutynę? Podpowiadamy!
Lista zimowych produktów sezonowych
Zimą nie ma co liczyć na świeże pomidory i ogórki. Do dyspozycji mamy jednak szereg innych produktów. Przede wszystkim różnego rodzaju warzywa kapustne, a więc kapustę białą i czerwoną, brukselki oraz kalafior. W spiżarni mogą długo leżeć również różnego rodzaju bulwy i korzenie: marchew, pietruszka, buraki, seler, cebula i oczywiście ziemniaki. Nie zapominajmy również o mniej popularnych obecnie warzywach korzeniowych takich jak brukiew i pasternak – z nich też można przygotować mnóstwo pysznych potraw, a zazwyczaj są bardzo tanie.
Choć w sklepach przez cały rok dostępne są różnego rodzaju sałaty, zimą produktami sezonowymi są jedynie cykoria i roszponka, która jest niewrażliwa na niskie temperatury. Na koniec warto wspomnieć również o dyni, której smakiem można się cieszyć nie tylko jesienią.
Jeśli chodzi o owoce z lokalnych upraw, zimą dostępne są głównie jabłka i gruszki. Na południu Europy trwa jednak sezon na cytrusy. Warto z tego korzystać, ponieważ to właśnie o tej porze roku pomarańcze i mandarynki smakują najlepiej. Ponadto w okresie świątecznym sklepy oferują na nie bardzo atrakcyjne promocje.
Co przyrządzić z warzyw kapustnych?
Można z nich wyczarować mnóstwo pyszności, ale skupimy się na brukselce, ponieważ jest ona często niedoceniana. Tymczasem może smakować wybornie pod warunkiem, że odpowiednio się ją przyrządzi. Najprostszy sposób to upieczenie jej w piekarniku w bardzo wysokiej temperaturze – solo lub w towarzystwie innych warzyw. Jeśli wybór padnie na zapiekankę, konieczny będzie również sos – może to być np. śmietana połączona z serem i czosnkiem.
Co przyrządzić z warzyw korzeniowych?
Marchew, pietruszka i seler większości z nas kojarzą się z sałatką jarzynową. To doskonały sposób na ich wykorzystanie (tym bardziej, jeśli wcześniej przyrządzimy na nich bulion), ale nie jedyny. Można je również dodawać do różnego rodzaju zup, sosów i gulaszy. Doskonale smakują również po upieczeniu – to ciekawa alternatywa dla frytek ziemniaczanych.
Co przyrządzić z dyni?
Najbardziej oczywistą odpowiedzią wydaje się zupa. Dynię można jednak również dodawać do różnego rodzaju makaronów, gulaszy i sałatek. Sprawdza się ona również w daniach azjatyckich. Śmiało dodawaj ją do curry i sosów na bazie mleczka kokosowego. Nie zapominajmy także, że dynia doskonale smakuje na słodko – przyrządzisz z niej smakowite racuchy i ciasta.
Co przyrządzić z gruszek?
Niestandardowy pomysł na wykorzystanie gruszki? Co powiesz na to, aby nadziać owoce na szaszłyki wraz ze zrazikami z polędwiczki wieprzowej w marynacie orzechowej? Do przygotowania tego dania z powodzeniem wystarczą Ci same sezonowe produkty – do środka zraza wkłada się wyłącznie cebulę i ser pleśniowy, ewentualnie listek rukoli, który z powodzeniem może zastąpić roszponka.
Sezonowe gotowanie to nic trudnego!
Jak widać z produktów sezonowych dostępnych w zimie można przyrządzić mnóstwo smakowitych dań. Po więcej inspiracji zapraszamy na stronę Przepisy.pl.