Gotowanie Przepisy Zupy

Barszcz ukraiński na 4 sposoby. Wypróbuj proste przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
23 grudnia 2020
barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą
Fot. iStock
 

Barszcz ukraiński to tradycyjne ukraińskie danie, które na stałe zagościło także w polskiej kuchni. Zupa jest bardzo pożywna i smaczna, można ją przygotować, modyfikując przepis na swój ulubiony sposób.

Oryginalny przepis naszych wschodnich sąsiadów został nieco zmodyfikowany poprzez dodanie fasoli. Na samej Ukrainie, gdzie barszcz jest sztandarowym daniem, nie ma jednej receptury na niego. W zależności od regionu, a nawet i gospodyni, można przyrządzać go na różne sposoby. Barszcz ukraiński można gotować na wywarze warzywnym lub z dodatkiem mięsa — najczęściej wieprzowiny i drobiu, ale także wołowiny. Serwowany jest z ziemniakami, kaszą lub bułeczkami przygotowanymi na parze (pampuchami). Taka możliwość doboru składników sprawia, że każdy jest w stanie przygotować go w ulubionej wersji.

Barszcz ukraiński — przepis podstawowy 

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński — składniki:

  • 200 g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1/2 szklanki białej fasoli
  • garść poszatkowanej białej kapusty
  • 5 czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • śmietana 30% do smaku
  • sok z marynowanych buraków

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej zimną wodą dzień wcześniej i pozostaw na noc. Po tym czasie ugotuj ją i odcedzić.
  2. Warzywa: obierz ze skórki i pokrój na kawałki, kapustę drobno posiekać. Mięso także umyj i pokrój na drobne kawałki.
  3. Ugotuj wywar z pokrojonego mięsa, buraków, marchewki, pietruszki, liścia laurowego i ziela angielskiego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojone drobno ziemniaki i kapustę. Gdy warzywa już będą miękkie, wrzuć do zupy ugotowaną fasolę i zalewę z buraków.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, zaciągnij śmietaną.

Barszcz ukraiński z ziemniakami — przepis 

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z ziemniakami — składniki:

  • ćwiartka lub 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 szklanki fasoli Piękny Jaś
  • 3 buraki
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalej zimną wodą (1 1/2 szklanki) dzień wcześniej i pozostaw na noc. Po tym czasie ugotuj ją z dodatkiem czosnku i liści laurowych. Odstaw, nie wylewając wywaru z gotowania.
  2. Buraki zawiń w folię lub włóż do zamykanego naczynia żaroodpornego i piecz ok. 1 godziny w temp. 200ºC. Gdy lekko przestygną, ale nie będą jeszcze zimne, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Z kurczaka i włoszczyzny ugotuj wywar. Dodaj do niego pokrojoną w kostkę cebulę (możesz ją wcześniej zeszklić na patelni) i ziemniaki. Zagotuj i dodaj ugotowaną fasolę wraz z jej wywarem. Po 10-15 min dodaj starte buraki, przecier pomidorowy i garść posiekanej natki pietruszki.
  4. Zupę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj soku z cytryny i zabiel śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

Barszcz ukraiński z fasolą z puszki — przepis 

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z fasolą z puszki — składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka soku z buraków lub buraczano-jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Udka umyj, wrzuć do garnka, zagotuj. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie.
  2. Buraki i marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Kapustę posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj starte buraki i marchewkę. Chwilę podsmaż i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem około 10 minut.
  4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzuć podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę z puszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj razem około 30 minut, do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec wlej szklankę soku z buraków lub buraczano-jabłkowego, posyp majerankiem, dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Barszcz ukraiński bez mięsa — przepis 

barszcz ukraiński- z ziemniakami, z fasolą

Fot. iStock/barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński bez mięsa — składniki:

  • 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
  • 2 buraki czerwone
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki koncentratu buraczanego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garstka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1.  Fasolę zalej zimną wodą dzień wcześniej i pozostaw na noc. Po tym czasie ugotuj ją (możesz po zagotowaniu lekko osolić wodę) i odcedź.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w małą kostkę, pora opłucz i pokrój na talarki. Buraki obierz, umyj i pokrój każdy na 4 części.
  3. Zagotuj 2 litry osolonej wody i wrzuć pokrojone buraki i warzywa. Zagotuj i gdy buraki będą dość miękkie, dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotuj zupę do miękkości ziemniaków.
  4. Do zupy wlej oba koncentraty i wlać mieszankę do zupy. Zagotuj. Z barszczu wyjmij kawałki buraka i lekko przestudzić. Wrzuć ugotowaną fasolę i zdejmij zupę z ognia. A kawałki ugotowanego buraka zetrzyj na ratce i włóż do zupy, zamieszaj. Resztę buraków możesz wykorzystać do zrobienia surówki.
  5. Barszcz ukraiński podawaj gorący, posypany poszatkowaną natką pietruszki.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Zupy

Żurek – zupa, którą kochamy nie tylko od święta. Wypróbuj przepisy na pyszny żurek w 3 odsłonach

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
23 grudnia 2020
Żurek - z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą
Fot. iStock
 

Żurek to zupa, bez której nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni. Towarzyszy nam zarówno podczas świąt, dużych, rodzinnych uroczystości, jak i po prostu, na codzienny obiad. Jest on pyszny, kwaskowy, aromatyczny, najczęściej podawany z jajkiem i białą kiełbasą. Warto wiedzieć, jak zrobić żurek na domowym zakwasie, i nie tylko.

Żurek jest staropolską tradycyjną zupą, która towarzyszy nam od stuleci. Przygotowuje się ją na podstawie zakwaszonej mąki żytniej, rzadziej pszennej lub orkiszowej, z różnymi dodatkami — warzywami, ziemniakami, jajkami, kiełbasą lub wędzonką, oraz porządną porcją przypraw takich jak czosnek, chrzan, czy majeranek. Żurek ma mieć zdecydowany smak i aromat — taki jest najlepszy.

Co ciekawe, żurek notorycznie jest mylony z białym barszczem, ze względu na praktycznie ten sam wygląd i podobny smak. Obie zupy powstają jednak w inny sposób. Żurek gotowany jest na zakwasie z różnego typu mąk, natomiast barszcz biały to zupa pod koniec gotowana zakwaszana sokiem z kiszonych burakówogórków, a także owoców. Ponieważ ta zupa nigdy się nie nudzi, warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na nią.

Żurek na zakwasie domowym — przepis

Żurek - z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą

Fot. iStock/żurek

Żurek na zakwasie domowym — składniki:

Na zakwas:

  • 700 ml  przegotowanej ciepłej wody
  • 10 łyżek mąki żytniej razowej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu

Dodatkowo: słój lub wysokie szklane naczynie i bawełniana ściereczka do przykrycia

Na żurek:

  • udko kurczaka
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • włoszczyzna
  • 4 ząbki czosnku
  • chrzan tarty
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • kminek
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 30% lub 18%
  • 2 łyżki mąki
  • zakwas do żurku

Dodatkowo:

  • jaja

Przygotowanie domowego zakwasu

  1. Do słoja wsyp mąkę i wlej ciepłą wodę (nie może być gorąca) i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  2. Czosnek obierz, wrzuć do słoja, dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe.
  3. Słój przykryj bawełnianą ściereczką lub gazą, odstaw w suche, ciepłe i spokojne miejsce. Raz dziennie mieszaj drewnianą łyżką. Zakwas na żurek powinien być dobry w ciągu 3-5 dni, co można stwierdzić poprzez jego kwaśny zapach i smak. Po ukiszeniu można zakwas przelać do wyparzonej butelki lub słoika i trzymać w lodówce.

Przygotowanie żurku na zakwasie:

  1. Przygotuj wywar z mięsa i warzyw (marchwi, pietruszki, pora, selera). Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmij je z garnka.
  2. Do wywaru dodaj liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego i ziela angielskiego. Kiełbasę pokrój w plasterki, wrzuć do wywaru i gotuj na małym ogniu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Pod koniec gotowania dodaj do smaku tarty chrzan oraz zakwas do żurku wg upodobań — ok. 2 szklanek. Podgotuj ok. 15 min.
  4. Śmietanę zmieszaj z mąką i odrobiną gorącej zupy, po czym wlej do garnka i dokładnie wymieszaj. W chwili, gdy zupa ponownie się zagotuje, zdejmij ją z ognia.
  5. W międzyczasie ugotuj jajka i podawaj przestudzone do żurku.

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem — przepis 

Fot. iStock/żurek

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem — składniki:

  • 1 l zakwasu w butelce (może być własny)
  • 700 g białej kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 350 ml śmietany 12 lub 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajka (po jednym dla każdego)

Przygotowanie: 

  1. W dwóch litrach wody ugotuj białą kiełbasę. Po tym wyjmij ją i wlej zakwas.
  2. W międzyczasie pokrój i podsmaż na patelni boczek, po czym wrzuć go do wywaru po kiełbasie. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i przyprawy.
  3. Gdy wywar będzie się gotował, ugotuj jajka na twardo. Gdy będą przestudzone, obierz je.
  4. Ostudzoną kiełbasę pokrój i wrzuć do żurku, dodaj śmietanę i łyżkę chrzanu.
  5. Gorący żurek podawaj z kiełbasą i jajkami.

Żurek z ziemniakami — przepis

Żurek - z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą

Fot. iStock/żurek

Żurek z ziemniakami — składniki:

  • 300 g kiełbasy podwędzanej
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • włoszczyzna do zupy
  • cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki majeranku
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj bulion z ok.1,5 l wody i włoszczyzny (marchewki, pietruszki, korzenia selera) z przyprawami — pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa zmiękną, usuń je z garnka.
  2. Na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie podsmaż pokrojoną w kosteczkę kiełbasę.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do bulionu i ugotuj do miękkości. Do garnka dodaj zakwas na żur i zagotuj ok. 10 min. Dodaj podsmażoną kiełbasę z cebulą, przepuszczony przez praskę czosnek, majeranek. Zagotuj i zdejmij z ognia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Zobacz także

Kiedy solić mięso? Kiedy powinno się solić potrawy? Sprawdź

Czy wiesz, kiedy należy posolić potrawę? Większość z nas robi to źle!

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Bułki maślane – klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą. Wybierz ulubioną wersję

Papryka faszerowana - mięsem mielonym, warzywami, pieczarkami, fetą

Papryka faszerowana – pięć przepisów na sycące i pyszne dania dla wegetarian i mięsożerców