Go to content

Święta z Andrzejem Polanem – mamy niebiański przepis na wielkanocnego mazurka!

Fot. Materiały prasowe

Czy Wielkanoc bez jajka na twardo, żurku i mazurka może być smaczna? Może, ale po co rezygnować ze smaków naszego dzieciństwa!

Tradycyjnie czy nowocześnie?

Według szefa kuchni Andrzeja Polana, Wielkanoc smakuje najlepiej, gdy przybierzemy ją smakami wyniesionymi z własnych domów rodzinnych. To czas na tradycje wielkanocne i delektowanie się nimi, nawet jeśli odbiegają od klasycznych standardów. Na szczęście na wielkanocnym stole panuje bogata różnorodność i jest dość miejsca, by wprowadzać swoje kulinarne innowacje.

Tradycyjne dania i składniki można podać w całkiem nowoczesnym wydaniu, na nowy sposób. Modelować smaki tak, by nie tylko spełniały nasze własne świąteczne „standardy”, ale i sprawiały jeszcze więcej radości ze wspólnego świętowania.

Nie traktujmy świątecznych potraw, jak obowiązku do spełnienia – niech nam smakują, a ich przygotowanie będzie przyjemnością. Tak pielęgnowana tradycja z pewnością nie zginie z upływem lat, a co tu kryć, tradycje świąteczne mamy przepiękne – od koszyczka ze święconką zaczynając na białej kiełbasie kończąc.

Forma podania może zaskakiwać i wnieść powiew świeżości do tradycyjnego menu. W rozmowie z magazynem Moje Gotowanie, Andrzej Polan przekonuje, że wystarczą drobne zmiany by odczarować danie. Zamiast wkrawać jajko do żurku, przygotujcie sadzoną grzankę lub grzankę na maśle z pastą jajeczną. Możecie też dodać skwarki z białej kiełbasy. Sposobów jest naprawdę wiele.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, w jaki sposób przygotowujemy konkretne danie i z jakich składników skorzystamy. Obiecujemy wam, że biała kiełbasa może smakować jeszcze lepiej – a jak ją przyrządzić dowiecie się od samego mistrza kuchni już w …….

Jeśli marzą wam się dania nie z tej ziemi, nic straconego. Do 29 marca możecie zamówić świąteczne smakołyki u samego Mistrza! Zobaczcie, co przygotowała na święta Polana Smaków – restauracja Andrzeja Polana.

Już od samego czytania menu cieknie ślinka!

A tymczasem, tylko u nas, hit tegorocznej Wielkanocy u Andrzeja Polana:

Mazurek mleczno-orzechowy

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 400g mąka
  • 200g masło
  • 4 żółtka
  • 50g cukier drobny
  • 2szt cukier wanilinowy
  • słoiczek powidła śliwkowe

Przygotowanie:

Masło ścieramy na tarce o grubszym oczku prosto do mąki, wcześniej wysypanej na stolnicę.

Dodajemy żółtka, cukier drobny i wanilinowy, szczyptę soli.

Wszystko razem siekamy dużym nożem, następnie zagniatamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blaszkę i zapiekamy w piekarniku. Temperatura 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Po upieczeniu smarujemy blat ciasta powidłami.

Składniki na masę:

  • 2 puszki mleko skondensowane słodzone
  • wiórki kokosowe
  • 1/2szkl. orzechy włoskie
  • 1/2szkl orzechy laskowe
  • 1/2szkl. orzechy ziemne solone
  • 1,5 szkl. tarta biała czekolada

Przygotowanie:

Wiórki i orzechy prażymy na patelni lub krótko w nagrzanym piekarniku.

Ostudzone, uprażone zalewamy mlekiem skondensowanym, dodajemy tartą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blat kruchy z powidłami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 30 minut. Pieczemy do momentu aż masa nam się delikatnie zezłoci.

Artykuł postał we współpracy z Polaną Smaków