Na Święta przygotowuję kilka potraw, ale za najbardziej pyszną i leniwą uważam… SERNIK – aromatyczny, delikatny, puszysty z różnymi dodatkami. Czasem fantazyjny, kolorowy, oryginalny, a nawet pstrokaty. To obowiązkowy wypiek na naszym stole wielkanocnym, świąteczna tradycja przekazywana w mojej rodzinie już od wielu pokoleń.
To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jak najpierw piekła go babcia, potem mama z moją pomocą, a ta moja pomoc polegała na smakowaniu, bawieniu się kolorami, ciekawości miksowania, zadawania wielu pytań, itp… 🙂
Teraz sama piekę sernik. Za każdym razem inny. W tym roku będzie sernik z suszonymi śliwkami. Dla mnie to ciasto jest nie tylko pyszne, ale również i wyjątkowe, bo przypomina mi chwile z dzieciństwa, najbliższe osoby i tak zwyczajnie i po prostu przepędza smutki. Każda chwila z nim wywołuje uśmiech na twarzy. Czy można zaliczyć je do potraw leniwych? – o tak!!! Daje mi powód do odpoczynku.
Delektując się nim uwielbiam ten czas, kiedy mogę usiąść na spokojnie z bliskimi osobami i porozmawiać, odprężyć się, pośmiać razem. Na takie rzeczy, w ciągu roku brakuje czasu, a każda chwila spędzona z najbliższymi jest bezcenna….. Chciałabym, żeby na co dzień było wiele takich dni, jak to ciasto- leniwych, pięknych, lekkich, wyjątkowych, słodkich, o cudnych barwach, zapachach i smakach 🙂
Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną.
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.
Sernik ze śliwkami
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 8 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1/3 łyżeczki proszku
- ¼ łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 1/5 łyżki przyprawy do piernika
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (3-krotnie mielonego)
- ¾ kostki masła
- 25 dag cukru pudru
- 6 dużych jaj
- Aromat pomarańczowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki krupczatki
- Szczypta proszku do pieczenia
Dekoracja:
- 20-25 dag pokrojonych suszonych śliwek
- 3-4 łyżki kajmaku
- 1 łyżka mleka
- 10 dag czekolady
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekamy, a potem zagniatamy. Wykładamy dno tortownicy (śred.24 cm). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i ser, a następnie mąkę, proszek, budyń i aromat. Mieszamy z pianą ubitą z białek. Wlewamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st C. Studzimy. Sernik smarujemy kajmakiem. Wykładamy śliwki, czekoladę roztapiamy z mlekiem. I na koniec polewamy śliwki. SMACZNEGO!
Autor: Bogda
Partnerem akcji jest
Nagrody:
5 x zestaw smakołyków, składający się z:
- Ciasto drożdżowe DB
- Babeczki z płatkami czekolady
- Beza
- Ciasto Leśny mech
- Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
- Komplet pisaków
- Posypki Decorada (3 rodzaje)
- 2 polewy
- Budyń wanilinowy i śmietankowy
- Krem Karpatka
- Mix do śmietany
- Mix do mascarpino
- Proszek do pieczenia
- Aromat migdał & cytryna
- 2 x galaretka