Go to content

Przepis na Wielkanocny Mazurek (dla leniwych)

Wielkanocny mazurek przepis
Fot. iStock

Przepis na Mazurek wielkanocny (dla leniwych), czyli najbardziej efektowne i najprostsze wielkanocne ciasto świata! Za tradycyjnym i pięknym mazurkiem kryje się kruche ciasto i masa kajmakowa. No i oczywiście duuuużo pysznych bakalii.

Specjalnie dla was, zgodnie z obietnicą, mazurek dla leniwych, czyli prosty przepis na ciasto i sprawdzona, gotowa masa krówkowa (kajmakowa, czekoladowa i każda inna ulubiona) – w tym roku nasze ciasto będzie nas relaksować, gdy będziemy podjadać migdały i układać z nich dekorację na górze. Do dzieła!

Mazurek wielkanocny – przepis

Przepis na kruche ciasto

Czyli nasz spód mazurka.

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła (można użyć masła roślinnego do pieczenia, ale z tym”prawdziwym” smak jest niepowtarzalny, zaszalejcie)
  • 4 żółtka

Tak, to wszystko. Wyrabiamy w misce. Najlepiej przed rozwałkowanie wstawić ciasto na 15-20 min do lodówki, nie będzie się przyklejało do blachy.

Ciasto rozkładamy na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby urosło równomiernie warto nakłuwać je gęsto widelcem. Grubość ciasta nie powinna przekraczać ok. 1 cm, tym razem ciasto będzie tylko dodatkiem niezbędnym do zaserwowania pyszności na górze 😉 . Gdy ciasto jest już rozwałkowane na brzegach formujemy obramowanie (można pokusić się o artystyczne plecionki lub przygnieść ciasto do brzegu blaszki).

Wskazówka:

Aby ciasto wyrosło równe i piękne jak z obrazka, ponakłuwaj je widelcem! Jak na poniższym zdjęciu:

Przepis na kruche ciasto

Fot. iStock

Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza – aż do zrumienia ciasta.

mazurek z kajmakiem

Dobra wiadomość – możesz zamrozić część ciasta i gdy najdzie cię ochota na maślane ciastka wykorzystać już gotowe!

Możesz również skorzystać z wersji bardzo, bardzo dla leniwych i kupić zwykłe ciasto kruche w sklepie za ok 6-10 zł, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na podjadanie bakalii 🙂 .

Po upieczeniu czekamy aż ciasto wystygnie, wyciągamy je z blaszki.

Mazurek wielkanocny z kajmakiem

Na górę nakładamy naszą ulubioną masę kajmakową. Możecie kupić je praktycznie w każdym sklepie.

Potem już wystarczy zacząć dekorowanie – czyli najprzyjemniejszą część pieczenia. Wystarczy odrobina wyobraźni. Pamiętajcie, że najpiękniejsze bazie i kwiaty robi się z płatków migdałowych :). Zobaczcie kilka dekoracyjnych pomysłów.

Mazurek wielkanocny – jak dekorować?

1. Użyj masy kajmakowej i udekoruj mazurka bakaliami.

 

Mazurek Wielkanocny przepis, mazurek z kajmakiem

Mazurek Wielkanocny przepis, mazurek z kajmakiem / Fot. iStock

2. Możesz ułożyć z nich piękne wzory. Użyj polewy lub ulubionych dodatków.

Mazurek Wielkanocny przepisy

Fot. iStock

3. Możesz udekorować mazurka czekoladą lub innymi słodyczami, a nawet suszonych czy kandyzowanych owoców.

Mazurek z kajmakiem

Fot. iStock

mazurek z kajmakiem

Fot. iStock

4. Masę kajmakową możesz zastąpić klasyczny lukrem lub polewą albo masą do przekładania wafli.  Za dekorację mogą posłużyć cukrowe jajeczka

Fot. iStock

Fot. iStock

FB/ohmepl