Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną.
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Składniki:
– 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
– 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
– pół szklanki cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
– świeżo otarta skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy)
– szczypta soli
– 80 g masła, roztopionego i przestudzonego
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
– 1 kg śliwek węgierek (lub innych), przepołowionych i odpestkowanych
– lukier i posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), odstawić (pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 – 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta udekorować lukrem i posypką.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami pysznie smakuje,
słodkie wspomnienia przywołuje.
Wspólnie z rodziną przy stole zasiadamy,
pysznym wypiekiem się delektujemy i uśmiech na twarzach mamy.
Autor: Teresa
Partnerem akcji jest
Nagrody:
5 x zestaw smakołyków, składający się z:
- Ciasto drożdżowe DB
- Babeczki z płatkami czekolady
- Beza
- Ciasto Leśny mech
- Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
- Komplet pisaków
- Posypki Decorada (3 rodzaje)
- 2 polewy
- Budyń wanilinowy i śmietankowy
- Krem Karpatka
- Mix do śmietany
- Mix do mascarpino
- Proszek do pieczenia
- Aromat migdał & cytryna
- 2 x galaretka