Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać roztopioną zimną margarynę. Do połowy ciasta można dodać kakao. Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem.
Uważam, że jest to najprostszy przepis na babkę wielkanocną. Każdy sobie z nim poradzi. A wiadomo, że babka jest obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu.
Proste też może być piękne i smaczne, co potwierdza moja rodzina nie mogąca się doczekać na danie popisowe leniuszka 😉
Gotujemy 20 jajek na twardo, po ostudzeniu rozcinamy je na równe połówki, a żółtka przekładamy do miseczki. Rozgniatamy żółtka z majonezem i łyżeczką musztardy miodowej. Dodajemy siekaną rzeżuchę, pieprz, sól i sypaną, słodką paprykę. Mieszamy wszystko na gładką konsystencję. Łyżeczką nakładamy pastę do połówek z białka i posypujemy szczypiorkiem. Kiedy rozłożymy jajka na okrągłej tacy wygląda to pięknie i jest cudowną przekąską, do której sięgają i roślinożercy i mięsożercy w naszej rodzinie 🙂
Mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce, w drugiej mokre. Nic łatwiejszego. Następnie wszystko mieszamy razem. Wykładamy powstałą masę do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. To chyba najkrótszy przepis świata 😀
Składniki na dekorację:
Śmietana 30% – 200 ml
Brzoskwinie z puszki
Ubijamy śmietanę i wykładamy na babeczki. Ozdabiamy kawałkiem brzoskwini. Tadam! To już koniec 🙂
Czy może być jakaś bardziej leniwa potrawa wielkanocna;)?