Dom i wnętrze Inspiracje Salon

Salon aranżacje – na co warto zwrócić uwagę, by był ładny i funkcjonalny?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 października 2020
Salon aranżacje
Fot. iStock
 

Ciekawe aranżacje odmienią salon i nadadzą mu wyjątkowy klimat. Wbrew pozorom nie polega to jedynie na dobraniu odpowiedniego stolika, czy wazonu do danego wnętrza. Oczywiście są to rzeczy bardzo istotne, ale nie tylko o dodatki w tym chodzi. Na co warto naprawdę warto zwrócić uwagę, by aranżacja salonu przyniosła oczekiwany efekt?

Salon i aranżacja jego przestrzeni to zadanie dla osób, które szczególnie lubią samodzielnie zaplanować wnętrze idealnie dopasowane do ich potrzeb i możliwości. Chodzi o to, by stworzyć przestrzeń nie tylko piękną, ale także funkcjonalną i taką, w której po prostu będziemy czuć się dobrze. Aranżacja salonu  pozwala na wprowadzenie takich rozwiązań czy  przedmiotów — mebli, ozdób, dywanów i tym podobnych, które oddadzą nasz charakter.

Aranżacje — salon funkcjonalny

Salon i aranżacje z podziałem na strefy jest dobrym pomysłem, gdy salon służy do różnych celów, lub jest np. otwarty na kuchnię. Warto wydzielić w nim odpowiednią przestrzeń na odpoczynek, jedzenie czy nawet sen. W wielu polskich domach salon spełnia kilka funkcji i jest pomieszczeniem, w którym skupia się codzienne życie. Z tego względu można go urządzić tak, by wydzielić w nim mniejsze strefy, odgrodzić się nieco od siebie ze względu na przeznaczenie. Można to zrobić na kilka różnych, ciekawych sposobów.

Można sięgnąć po ustawienie półek z książkami, płytami, bibelotami, jako element oddzielający np. salon od aneksu kuchennego. Warto postawić modułowe meble, które umożliwiają dopasowanie ich ilości i wielkości do powierzchni. Takie rozwiązanie daje możliwość częstych zmian poprzez dokupienie kolejnego, lub przestawienie go w inne miejsce, co pozwoli zmienić charakter wnętrza. Bardzo często praktykowane jest odpowiednie ustawienie wypoczynku np. tyłem do aneksu kuchennego, który wyraźnie rozdzieli dwie strefy. Można wykorzystać też dywan, na którym może stać na przykład stolik do kawy z pufami czy fotelami. Takie oddzielenie, choć symboliczne, pozwala jednak wygospodarować zakątek i urozmaica wygląd salonu.

Salon aranżacje

Fot. iStock/Salon aranżacje

Ciekawie wygląda zastosowanie różnych kolorów farb, tapet, czy też fototapet, które wydzielą poszczególne części salonu. Ponieważ tapety znów wracają do łask, są dostępne w różnych wzorach i kolorach, można bez problemu dobrać tapetę idealną do danego wnętrza. Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie płytek na ściany lub podłogi, co jeszcze nie jest zbyt częstym rozwiązaniem w salonie, a wygląda bardzo ciekawie. Odpowiednio dobrany wzór i faktura płytek nie tylko oddzieli strefy, ale będzie także oryginalną ozdobą.

Aranżacje — mały salon

O ile w dużym salonie można pozwolić sobie na większą swobodę, z mniejszym jest nieco inaczej. Urządzając mały salon i sięgając po różne aranżacje, należy zwrócić uwagę na to, by zbyt ciemnymi kolorami nie stłamsić małej przestrzeni. Na małej powierzchni doskonale sprawdzi się beż i jasne odcienie innych barw, które optycznie powiększą przestrzeń, rozświetlają ją. Dotyczy to nie tylko koloru ścian, ale także mebli. Ale by nie było zbyt monochromatycznie, warto wprowadzić zdecydowany akcent, pufę czy fotel, który wyróżniłby się kolorem. Innym sposobem jest postawienie w salonie dużego lustra, lub szafy z lustrzanymi drzwiami, które dadzą wrażenie dodatkowej przestrzeni. Najbardziej radykalnym rozwiązaniem jest pozbycie się zbędnej ścianki działowej, na rzecz otwartej przestrzeni, np. na kuchnię. To nie tylko wpuści więcej światła do wnętrza, ale także pozwoli na większą swobodę zagospodarowania przestrzeni.

Salon aranżacje

Fot. iStock/Salon aranżacje

Salon aranżacje — meble tapicerowane

Omawiając aranżacje salonu nie sposób pominąć sprawy mebli tapicerowanych — sofy i narożnika.  Sofa sprawdzi się w towarzystwie wygodnych foteli, natomiast narożnik będzie prezentował się lepiej z dobraną do niego pufą. Powoli żegnamy się z zamiłowaniem do wstawiania mebli w kolorze szarości i beżu, choć są to najbardziej uniwersalne kolory, pasujące praktycznie do wszystkiego. Obecnie szczególnym zainteresowaniem cieszy się butelkowa zieleń, kolor musztardowy i ciemne, ciężkie kolory ziemi. Jeśli takie kolory na dużym tapicerowanym meblu nie odpowiadają naszej estetyce, zawsze można postawić na intensywnie kolorowe dodatki. Tutaj może się sprawdzić mała pufka, czy poduszki w zdecydowanym kolorze lub o ciekawym deseniu.

Salon aranżacje

Fot. iStock/Salon aranżacje

Salon aranżacje — oświetlenie i dodatki

By salon wyglądał pięknie i był komfortowy w użytkowaniu, równie ważne jest jego oświetlenie. Jedno odgórne źródło światła może być niewystarczające, szczególnie jeśli w salonie nie ma dużych okien, lub gdy wychodzą one na stronę południową, gdzie tego światła jest naturalnie mniej w ciągu dnia. Zazwyczaj nie wystarczy jedynie lampa zawieszona u góry, ale dobrze jest mieć także mniejsze lampki. Sprawdzą się tu na przykład podwieszone tuż nad stołem, lub lampa stojąca obok wypoczynku, co ułatwi i uprzyjemni wieczorne czytanie książek. Warto wybrać lampę nie tylko funkcjonalną, ale także ładną, by podkreśliła odpowiedni klimat w salonie.

Fot. iStock/Salon aranżacje

Równie ważne są dodatki, takie jak ramki, doniczki, figurki, narzuty i inne przedmioty, które nadają charakteru pomieszczeniu. Niesłabnącą popularnością cieszą się naturalne materiały, takie jak drewno, kamień, glina, wiklina, rattan, cegła, juta, bawełna. Widać je szczególnie w stylu eko i boho, które inspiracje czerpią z natury. Najwięcej jednak zależy od konkretnego stylu i gustu właściciela, które rządzą się czasem innymi prawami.


źródło:  internityhome.pl , www.dobrzemieszkaj.pl 


Dom i wnętrze Inspiracje Salon

Sos holenderski – jak przygotować wyrazisty, kremowy sos ze szparagami, z jajkami lub dorszem?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 października 2020
Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem
Fot. iStock

Sos holenderski to delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku sos, który znakomicie komponuje się z gotowanymi warzywami, jajkami, rybami oraz mięsem. Przygotowuje się go z kilku prostych składników, ale można go wzbogacać na różne sposoby. Jaki jest najlepszy przepis na sos holenderski i jakie połączenia z nim w roli głównej wychodzą perfekcyjnie?

Sos holenderski — przepis podstawowy

Sos holenderski to bardzo prosty w przygotowaniu sos, który smakiem zachwyca i trudno sobie bez niego wyobrazić choćby osławione szparagi. Ponieważ ma delikatny, a zarazem zdecydowany smak, jest gęsty i idealnie kremowy, trudno jest się jemu oprzeć. Podstawowy przepis na sos holenderski ogranicza się do trzech głównych składników. Aby go przygotować, wystarczy mieć pod ręką żółtka jajek, masło i sok z cytryny. Odrobina soli i pieprzu idealnie podkreśli jego smak.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/Sos holenderski

Sos holenderski — składniki: 

  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie: 

  1. W rondelku roztop masło, podgrzewając je, ale pilnując, by nie zaczęło się gotować.
  2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do dość głębokiej szklanej miski.
  3. Miskę z żółtkami wstaw na garnek z delikatnie gotującą się wodą, dodaj sok z cytryny (lub ocet) i za pomocą trzepaczki zacznij ubijać  żółtka na parze. W garnku woda powinna sięgać na  1/4 jego wysokości i co istotne — nie może ona mocno buzować, tylko lekko „mrugać”. Dno miski nie może mieć styczności z wodą, by żółtka się nie ścięły.
  4. Ubijaj trzepaczką żółtka aż podwoją objętość, dodaj sól i pieprz, ubijaj jeszcze przez chwilę. Następnie zacznij wlewać ostrożnie, powolutku, roztopione masło, i ubijaj cały czas, aż całe masło przelejesz do żółtek.

Sos podawany jest na ciepło, dlatego powinien zostać przyrządzony tuż przed podaniem potrawy.

Sos holenderski ze szparagami — przepis

Poniższy przepis jest delikatną modyfikacją przepisu podstawowego, równie smaczną i doskonale komponującą się ze szparagami.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/Sos holenderski ze szparagami

Sos holenderski ze szparagami — składniki: 

  •  ok. pół kilograma młodych szparagów
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 żółtka
  • sok z połowy małej cytryny
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Szparagi umyj i obierz obieraczką, po czym odetnij zdrewniałe końcówki. Wrzuć je do wrzącego bulionu i ugotuj do miękkości.
  2. Gdy szparagi będą się gotowały, przyrządź sos: roztop na średnim ogniu masło i przecedź je przez sitko z piany. W garnku zagotuj wodę, na garnek postaw szklaną miskę i włóż do niej 2 żółtka. Żółtka ubijaj trzepaczką i wlej do nich po łyżce klarowanego masła, mieszając bez przerwy trzepaczką. Następnie dodaj białe wino i nadal mieszaj, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz.
  3. Ugotowane szparagi odcedź i serwuj polane ciepłym sosem.

Sos holenderski z jajkami w koszulce — przepis

Jajka serwowane w ten sposób noszą także nazwę „po benedyktyńsku” lub „po florencku”. Doskonale pasuje jako dodatek do świeżej sałaty, lub na chrupiące pieczywo.

Sos holenderski - ze szparagami, z jajkami lub dorszem

Fot. iStock/sos holenderski

Jajka w koszulce z sosem holenderskim 

  • 4 jajka
  • dwa litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu (opcjonalnie, można nie stosować)

Składniki na sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • zmielony biały pieprz
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos holenderski: żółtka ubić z dodatkiem soli, pieprzu, oraz soku z cytryny na puszysto. Ubijając, należy dodawać po trochę gorącego, płynnego masła. Sos powinien być gęsty, przypominać majonez.
  2. Przygotuj jajka: zagotuj w garnku wodę z odrobiną soli i octu, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Wodę zamieszaj, by powstał wir i delikatnie wrzuć jajka do garnka. Po upływie ok. 3 -4 minut (zależy od wielkości jajka) jajka wyjmij na talerz. Możesz je włożyć na chwilę do naczynia z zimną wodą, by zahamować ścinanie się jajka.
  3. W międzyczasie pieczywo podpiecz w piekarniku lub tosterze, by było chrupiące.
  4. Na pieczywie ułóż jajko w koszulce, polej ciepłym sosem, dopraw solą i pieprzem.

Sos holenderski z dorszem — przepis

Fot. iStock

Sos holenderski z dorszem — składniki: 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek białego wina
  • plastry cytryny
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Filety skrop sokiem z cytryny, obsyp solą.
  2. Przygotuj sos holenderski: roztop na średnim ogniu masło i przecedź je przez sitko z piany. W garnku zagotuj wodę, na garnek postaw szklaną miskę i włóż do niej 2 żółtka. Żółtka ubijaj trzepaczką i wlej do nich po łyżce klarowanego masła, mieszając bez przerwy trzepaczką. Następnie dodaj białe wino i nadal mieszaj, aż do powstania jednolitej, puszystej masy. Na koniec, ciągle mieszając, dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz.
  3. W żaroodpornym naczyniu ułóż filety, polej sosem, zapiecz w nagrzanym do 175ºC piekarniku ok.30 minut.
  4. Podawaj obłożone plastrami cytryny i koperkiem.

źródło:  aniagotuje.pl, ugotuj.to ,  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

storczyki - pielęgnacja, jak dbać o storczyki

Wprowadź więcej pozytywnej energii do swojego domu, dzięki tym roślinom

Nasturcja - pnąca, niska, kanaryjska, uprawa

Nasturcja – wytrzymała roślina, która nie wymaga szczególnej pielęgnacji

wigilijne gotowanie z Gosią Ohme

Doskonały barszcz i sałatka ze śledzia, czyli wigilijne gotowanie z Gosią Ohme