Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną.
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.
Babka marmurkowa
Składniki:
– 4 jajka
– 1 i 1/4 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
– 1/4 szklanki kakao
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 szklanka cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 180 ml oleju
– 200 g białej czekolady
– lukier i kolorowa posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodajemy do masy stopniowo olej oraz 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. 1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski, a do pozostałych 2/3 ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciasto z kakaem przelewamy do formy. Następnie do jasnego ciasta dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i wylewamy na ciasto kakaowe. Widelcem delikatnie gdzieniegdzie mieszamy obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 45-50 minut. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, polewamy lukrem i ozdabiamy kolorową posypką.
Babka marmurkowa to deser niebanalny
na Wielkanoc idealny,
bowiem pysznie smakuje,
co roku na święta się nim delektuję.
Magiczną atmosferę oddaje,
wywoływać uśmiech na twarzy nie przestaje.
Za każdym razem przypomina mi dzieciństwa czas,
kiedy radość rozpierała nas.
A kiedy tym przysmakiem się delektuję,
do słodkich czasów wskakuję!
Babka marmurkowa jest pyszna i odlotowa,
biała polewa i kolorowy lukier ją pokrywa,
uznanie wszystkich zdobywa,
swoim smakiem kusi, na Wielkanoc być musi.
Cała rodzinka do stołu zasiada,
wszyscy są uśmiechnięci, każdy radosne historie opowiada.
Ta słodycz na stole króluje
i magiczna atmosfera w rodzinnym gronie panuje.
Autor: Anna
Partnerem akcji jest
Nagrody:
5 x zestaw smakołyków, składający się z:
- Ciasto drożdżowe DB
- Babeczki z płatkami czekolady
- Beza
- Ciasto Leśny mech
- Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
- Komplet pisaków
- Posypki Decorada (3 rodzaje)
- 2 polewy
- Budyń wanilinowy i śmietankowy
- Krem Karpatka
- Mix do śmietany
- Mix do mascarpino
- Proszek do pieczenia
- Aromat migdał & cytryna
- 2 x galaretka