Go to content

W Święta wszystko robię „na leniwca”. Garść leniwych przepisów od A do Z. Wasze przepisy wielkanocne

Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

W Święta wszystko robię „na leniwca”:)

Chleb

– zakwas (przecież sam się robi wcześniej:)+woda +sól +mąka – zmiksować hakami od miksera, zostawić w misce na 1-2 godziny, włożyć do nagrzanego piekarnika i wyjmuję gotowy , pachnący chleb.

Barszczyk

– wywar po gotowaniu boczusia:) doprawiam, wlewam barszczyk od Pani sąsiadki – domowy:), mieszam, doprawiam i mam:)

nastawiam dużo jajek do gotowania

Sałatka

– filet pokrojony w kostkę gotuję w wywarze warzywnym – wyjumuję, w tej samej wodzie gotuję pokrojone na plasterki  pieczarki- kupuję duże bo łatwo się kroi na plastry:), wyjmuje, w tej samej wodzie, gotuję makaron kokardki. Jajka mam ugotowane:) i do sałatki i do barszczu:)+ wszystko co gotowałam w tej samej wodzie:) + cebulka zielona+ ogórki kiszone – majonez, sól, pieprz i mam:)

Słodkości

– serniczek – rozpuszczam 2 różne pod względem kolorów galaretki, czekam aż wystygną

ciasteczka wkładam do woreczka – tłukę tłuczkiem:), dodaje roztopione masło i wysypuje na dno tortownicy, ugniatam:) ser z wiadereczka +cukier puder – miksuje, rozdzielam  na 2 części – do każdej daję inną galaretkę , mieszam , wylewam na spód ciasteczkowy, albo cienkimi warstwami na przemian różne kolory, albo całość  jednego koloru, na to drugi kolor. Na wierzch daję wiórka kokosowe przypieczone na suchej patelni + łyżka masła….

no i babeczka- mikser miksuje wszystkie składniki, wylewam do foremki „babkowej” i „sie piecze:)

jak widzicie , z wiekiem:) dorobiłam  się patentów na smakołyki z minimum mojego wkładu – ale smacznie i „pachnąco”…..

moje przepisy:

Chleb

– kg mąki, 150g zakwasu, łyżeczka soli, 300 ml wody, łyżeczka drożdży w proszku. wyrabiam mikserem „z hakami”, odstawiam na godzinę czy 2, wkładam do foremki

(keksówka)  i piekę 40-45 minut w 200-220 stopni.

Sałatka

250 g makaronu kokardki, 1 podwójny filet z kurczaka, 300g pieczarek, 3 jajka, cebulka zielona – pęczek, 5 ogórków kiszonych, majonez, sol , pieprz

Serniczek

– 250 g ciasteczek typu petitki, 3 łyżki roztopionego masła, kg sera z wiaderka, 2 galaretki – truskawka i agrest – u mnie, 1/2 szklanki cukru pudru, można dodać zmiksowane 250ml śmietanki 30% z saszetka śmietanfixa.

Wierzch – 250g wiórek przyrumienić na patelni, dodać łyżkę masła, dać na wierzch – wstawić do lodówki.

Babka

– 1/2 kg mąki, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, skórka i sok z 1 cytryny, łyżeczka  proszku do pieczenia. zmiksować, wlać do foremki „babkowej”  piec 40 – 45 minut w 180 stopniach.

Takie mam patenty na piękne „pachnące” pysznym jedzeniem Święta.

Autor: Beti

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka