Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną.
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.
W Święta wszystko robię „na leniwca”:)
Chleb
– zakwas (przecież sam się robi wcześniej:)+woda +sól +mąka – zmiksować hakami od miksera, zostawić w misce na 1-2 godziny, włożyć do nagrzanego piekarnika i wyjmuję gotowy , pachnący chleb.
Barszczyk
– wywar po gotowaniu boczusia:) doprawiam, wlewam barszczyk od Pani sąsiadki – domowy:), mieszam, doprawiam i mam:)
nastawiam dużo jajek do gotowania
Sałatka
– filet pokrojony w kostkę gotuję w wywarze warzywnym – wyjumuję, w tej samej wodzie gotuję pokrojone na plasterki pieczarki- kupuję duże bo łatwo się kroi na plastry:), wyjmuje, w tej samej wodzie, gotuję makaron kokardki. Jajka mam ugotowane:) i do sałatki i do barszczu:)+ wszystko co gotowałam w tej samej wodzie:) + cebulka zielona+ ogórki kiszone – majonez, sól, pieprz i mam:)
Słodkości
– serniczek – rozpuszczam 2 różne pod względem kolorów galaretki, czekam aż wystygną
ciasteczka wkładam do woreczka – tłukę tłuczkiem:), dodaje roztopione masło i wysypuje na dno tortownicy, ugniatam:) ser z wiadereczka +cukier puder – miksuje, rozdzielam na 2 części – do każdej daję inną galaretkę , mieszam , wylewam na spód ciasteczkowy, albo cienkimi warstwami na przemian różne kolory, albo całość jednego koloru, na to drugi kolor. Na wierzch daję wiórka kokosowe przypieczone na suchej patelni + łyżka masła….
no i babeczka- mikser miksuje wszystkie składniki, wylewam do foremki „babkowej” i „sie piecze:)
jak widzicie , z wiekiem:) dorobiłam się patentów na smakołyki z minimum mojego wkładu – ale smacznie i „pachnąco”…..
moje przepisy:
Chleb
– kg mąki, 150g zakwasu, łyżeczka soli, 300 ml wody, łyżeczka drożdży w proszku. wyrabiam mikserem „z hakami”, odstawiam na godzinę czy 2, wkładam do foremki
(keksówka) i piekę 40-45 minut w 200-220 stopni.
Sałatka
250 g makaronu kokardki, 1 podwójny filet z kurczaka, 300g pieczarek, 3 jajka, cebulka zielona – pęczek, 5 ogórków kiszonych, majonez, sol , pieprz
Serniczek
– 250 g ciasteczek typu petitki, 3 łyżki roztopionego masła, kg sera z wiaderka, 2 galaretki – truskawka i agrest – u mnie, 1/2 szklanki cukru pudru, można dodać zmiksowane 250ml śmietanki 30% z saszetka śmietanfixa.
Wierzch – 250g wiórek przyrumienić na patelni, dodać łyżkę masła, dać na wierzch – wstawić do lodówki.
Babka
– 1/2 kg mąki, 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, skórka i sok z 1 cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia. zmiksować, wlać do foremki „babkowej” piec 40 – 45 minut w 180 stopniach.
Takie mam patenty na piękne „pachnące” pysznym jedzeniem Święta.
Autor: Beti
Partnerem akcji jest
Nagrody:
5 x zestaw smakołyków, składający się z:
- Ciasto drożdżowe DB
- Babeczki z płatkami czekolady
- Beza
- Ciasto Leśny mech
- Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
- Komplet pisaków
- Posypki Decorada (3 rodzaje)
- 2 polewy
- Budyń wanilinowy i śmietankowy
- Krem Karpatka
- Mix do śmietany
- Mix do mascarpino
- Proszek do pieczenia
- Aromat migdał & cytryna
- 2 x galaretka