Polskie zupy to nasze dobro narodowe!”, mówi Iwona Zasuwa, autorka najnowszej książki ”Smakoterapia. Żyj i jedz zdrowo”. „Bardzo trudno byłoby zepsuć sobie zdrowie, gdyby każdy z nas przynajmniej raz dziennie zjadał pyszną domową, prawie tradycyjną zupę. Ciepły posiłek, wilgotny, odżywczy, sycący to jest coś, co nasze żołądki lubią najbardziej. Nigdy, ale to przenigdy nie rezygnuj z jedzenia zup! Traktuj je jako część posiłku lub pełen posiłek.
1. Ogórkowa pyszna i kremowa
Składniki:
- marchew 1 szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- seler korzeniowy (nieduży) ćwiartka
- cebula 1 szt.
- por 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- ziemniaki 5 szt.
- kiszone ogórki ½ kg
- oliwa extra vergine lub inny tłuszcz . 3 łyżki
- ziele angielskie i liść laurowy po 4 szt.
- kozieradka mielona (niekoniecznie, ale warto) ½ łyżeczki
- zielona pietruszka do posypania
- orzechy nerkowca lub migdały blanszowane 3 garści (do zabielenia, opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa, prócz ziemniaków, obierz i w całości włóż do garnka. Ziemniaki również obierz, ale pokrój w zgrabną kostkę, po czym zalej wodą, dodaj przyprawy, oliwę i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij z wywaru warzywa (ugotowane w całości). Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru i gotuj około 10 minut. W tym czasie posiekaj marchew w drobną kostkę, a pozostałe warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj do nich orzechy nerkowca lub migdały, ząbek czosnku, wlej trochę wywaru i zmiksuj całość na krem. Do wywaru dodaj pokrojoną marchew, krem z warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz kozieradką. Podawaj zupę okraszoną suto natką. Smacznego!
2. Zupa z pokrzywą
To dopiero wyzwanie! Smakowite ziele w postaci à la szpinak, podane w zupie długo nie przemawiało do moich kubków smakowych. Aż do chwili gdy odkryłam, że w tandemie z chrzanem, jakże pożądanym w wiosennym menu, tworzy duet idealny. Zatem w mojej kuchni, jeśli zupa z pokrzywą, to tylko taka. Jest pożywna dzięki ziemniakom i warzywom korzeniowym oraz wzbogacona smakiem tłoczonego na zimno oleju i sezamową posypką.
Składniki :
- marchew 2 szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- seler, korzeń, nieduży ½ szt.
- ziemniaki, duże 4 szt.
- por 1 szt.
- cebula, biała 1 szt.
- pokrzywa 1 pęk
- szczypiorek 1 pęczek
- liście laurowe 3 szt.
- ziele angielskie 5 ziaren
- ziarno sezamu (opcjonalnie) 1 garść
- olej lniany świeżo tłoczony lub inny dobry tłuszcz
- chrzan dobrej jakości 1 słoiczek
- sól i pieprz (do smaku)
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy, najlepiej domowy (do smaku) orzechy nerkowca (opcjonalnie) . 1 garść
Wykonanie :
Włoszczyznę i cebulę obierz, nie krój, włóż do garnka. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania wyjmij z zupy wszystkie białe warzywa: por, cebulę, seler, białą pietruszkę, jeśli chcesz, dorzuć do nich garść nerkowców i zmiksuj z dodatkiem wywaru na krem. Wlej z powrotem krem do garnka, dodaj liście pokrzywy i zagotuj. Dopraw całość sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, solą i pieprzem. W wersji na wynos wlej do termosu, dodaj pokrojoną marchewkę z zupy, łyżeczkę chrzanu, okraś dobrym olejem, posyp sezamem i szczypiorkiem. Gotowe!
Zobacz: Iwona Zasuwa: „Kiedy zaczynamy cierpieć z powodu własnej diety, to jesteśmy skazani na klęskę””
Zupa z kiełkami soczewicy
Dobra zupa to jest to, czego potrzebuję na przednówku najczęściej. Ogrzanie lekką ciepłą strawą służy dobrze ciału. A dodatek kiełków soczewicy jest jak zwiastun nadciągającej wiosny. Kiełki są trawione znacznie lepiej od strączków, a gotowane nie wychłodzą nas niepotrzebnie wczesną wiosną.
Składniki :
- skiełkowana soczewica lub fasola mung 2 szklanki
- marchew 2 szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- seler, korzeń, nieduży ½ szt.
- cebula 2 szt.
- czosnek .3 ząbki
- passata pomidorowa 2 szklanki
- oliwa z oliwek lub masło klarowane 4 łyżki
- majeranek i czosnek niedźwiedzi / po 1 łyżce
- kolendra, mielona ½ łyżeczki
- pieprz i sól (do smaku)
- miód (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- natka pietruszki, kolendry lub dzikie rośliny jadalne, do posypania
Wykonanie:
Warzywa korzeniowe obierz i pokrój w kostkę (ja zwykle rozdrabniam je w wysokoobrotowym urządzeniu). Cebulę i czosnek obierz, poszatkuj i wrzuć na rozgrzany w garnku tłuszcz. Posyp solą i chwilę podduś, następnie dodaj pozostałe warzywa i potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu. W tym czasie zagotuj wodę i zalej nią zawartość garnka (zimna woda zatrzymałaby proces gotowania). Po kwadransie dodaj kiełki, passatę, przyprawy i pogotuj jeszcze ok. 10 minut lub dłużej (do miękkości składników, jaką lubisz). Zapakuj do termosu, uprzedni okrasiwszy dużą garścią zieleniny oraz kiełków i ciesz się pożywną zupą.
Przepisy pochodzą z dwóch książek Iwony Zasuwy „Smakoterapia na wynos” i „Samkoterapia. Żyj i jedz zdrojowo”.