Kto kocha szparagi ten doskonale wie… 🙂 Szparagi w szynce z grilla, to absolutny obłęd, po prostu niebo w gębie! Przepis jest banalnie prosty! Spróbujcie koniecznie, zanim sezon się skończy!
Szparagi w szynce – przepis
Wersja z grilla.
Składniki:
- Paczka zielonych szparagów
- Oliwa z oliwek
- Szynka parmeńska lub inna szynka suszona/dojrzewająca
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz – najlepiej grubo mielone
Przygotowanie:
Umyte i obrane szparagi smarujemy oliwą.
Zawijamy w plasterek szynki. Układamy na grillu (może to być domowy, elektryczny grill).
Opiekamy, aż pojawią się charakterystyczne czarne paski z rusztu – obracamy na chwilę na drugą stronę.
Zdejmujemy szparagi i posypujemy przyprawami: posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.