Gotowanie Przepisy

Sos beszamelowy – klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 listopada 2020
Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit
Fot. iStock
 

Sos beszamelowy to prosty w przygotowaniu dodatek do wielu dań z makaronem, warzywami, mięsem lub z rybą. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników i dobry przepis, dzięki któremu prosty sos nabierze odpowiedniego smaku. Jak przyrządzić sos beszamelowy na kilka sposobów?

Podstawą sosu beszamelowego jest mąka, masło i mleko, czyli produkty tanie, które znajdą się w każdej kuchni. Dodatkowo jej smak podkreśla się solą, pieprzem, gałką muszkatołową, w wersji nieco mniej klasycznej, można dodać oliwki, kapary, czy ulubione zioła. Gotowy sos beszamelowy dobrze komponuje się z zapiekankami, lasagne, z pieczoną i smażoną rybą, szczególnie z dorszem, pstrągiem i łososiem. Bardzo dobrze smakuje także z warzywami (szparagi, kalafior, brokuły), a także serwowany jako dodatek do kurczaka, indyka, wołowiny i jagnięciny. Można go wykorzystać także do innych potraw, wg upodobań, lub na jego bazie przygotować inny sos, np. chrzanowy.

Sos beszamelowy (biały) — przepis  

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy — składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  2. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rada: Możesz przed wlaniem mleka nieco je podgrzać, by nie tworzyły się grudki, co dzieje się często przy wlewaniu mleka prosto z lodówki. Jeśli w sosie pojawią się grudki, nie jest to problem — wystarczy energicznie i odpowiednio długo mieszać, by sos stał się gładki. Warto także powstrzymać się od zwiększania ilości mąki, ponieważ sos po zdjęciu z ognia zacznie stygnąć i bardziej gęstnieć.

Sos beszamelowy z serem — przepis

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy z serem — składniki:

  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  2. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj tarty ser i zamieszaj, aż ser się rozpuści.

Sos beszamelowy fit — przepis 

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy fit — składniki: 

  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 2 płaskie łyżki mąki z pełnego przemiału pszenicy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek, wsyp mąkę i wymieszaj.
  2. Powoli dolewaj mleko i mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy do lasagne — przepis 

Fot. iStock

Sos beszamelowy do lasagne — składniki: 

Lasagne:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora,
  • część korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/4 szklanka czerwonego wina
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • oregano

Sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

  1. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć na nią utarte warzywa, cebulę i pora. Przesmaż, dodaj czosnek i mięso mielone. Smaż do chwili, gdy mięso się zetnie. Następnie dolej wino i trzymaj na ogniu aż do odparowania płynu. Dopraw. Dodaj pomidory, koncentrat, keczup, cukier. Duś razem i dodaj 1/3 szklanki wody. Duś wszystko ok. godziny. Po tym czasie odparuj płyn i dopraw, jeśli trzeba.
  2. Przygotuj sos beszamelowy: Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na spód nałóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułóż płaty makaronu, kolejno warstwy: sos pomidorowy, beszamel, makaron, i tak do skończenia składników, by na górze był sos pomidorowy pokryty beszamelem.
    Piecz w temperaturze 180-190ºC 20-30 minut (zależy od makaronu).


źródło: akademiasmaku.pl, www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy

Sos kurkowy – fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi. Nie sposób oprzeć się tym przepisom

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 listopada 2020
Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi
Fot. iStock
 

Sos kurkowy to świetny pomysł na przyrządzenie tych delikatnych i wyrazistych w smaku grzybów. Szczególnie warto skusić się na niego w sezonie, gdy nie brakuje świeżych kurek. Jak przyrządzić sos kurkowy ze śmietaną lub w wersji fit i do czego go serwować?

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to pożądane grzyby, chętnie zbierane przez miłośników grzybobrania i potraw przyrządzanych z leśnych darów. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką, to grzyb, który pojawia się wczesnym latem i nie jest atakowany przez robaki.
Kurki mogą przyjmować kolor od jasnożółtego do pomarańczowego, a ich wygląd jest bardzo charakterystyczny. Noga i kapelusz stanowią  całość. Młode kurki mają kapelusze z blaszkami wypukłe, które z wiekiem robią się coraz większe, wklęsłe, na koniec lejkowate i pofalowane.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/kurki

Kurki, mimo specyficznego wyglądu, na pierwszy rzut oka można pomylić z niejadalną lisówką pomarańczową. Lisówka pomarańczowa  jednak ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki — na tym polega najważniejsza różnica pomiędzy nimi.

Sos kurkowy — przepis

Kurki są wyjątkowo smacznymi grzybami, ale to nie jedyna ich zaleta. Zawierają także witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, oraz minerały takie jak: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, miedź i cynk. Nic więc dziwnego, że są chętnie wykorzystywane w kuchni, m.in. do aromatycznego sosu.

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy — przepis

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże kurki pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
  2. Cebulę  pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Do miękkich kurek wlej śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos kurkowy z kurczakiem — przepis

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy z kurczakiem — składniki: 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 350 g kurek
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Piersi z kurczaka umyj, usuń błonki i pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę i na oleju po kurczaku zeszklij ją.
  3. Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże okazy pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości i dodaj do podsmażonej cebulki. Smaż do momentu, aż woda po kurkach odparuje. Gdy płyn będzie zredukowany dołóż mięso i zalej wszystko śmietaną. Dodaj sól, pieprz i posiekany drobno koperek.
  4. Całość duś, aż sos zgęstnieje odpowiednio. Podawaj do makaronu lub ziemniaków.

Sos kurkowy fit, bez śmietany — przepis

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy fit, bez śmietany — składniki: 

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz, duże pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Do miękkich grzybów wlej jogurt i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — przepis

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • pikantna papryka w proszku
  • szczypiorek

Placki ziemniaczane: 

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz, cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i razem z kurkami podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną.
  2. Do miękkich grzybów wlej śmietanę i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Przygotuj placki — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  4. Gorące placki podawaj z gotowym sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl  www.ekologia.pl 


Zobacz także

Kasza gryczana biała i palona - właściwości, kcal, przepisy

Kasza gryczana biała i palona. Którą wybrać i jak przyrządzić je z warzywami lub na słodko?

Shake oreo

Shake oreo – nie uwierzycie, jakie to proste!

Truskawki: koktajle, smoothie i napoje - 11 sprawdzonychprzepisów

Otwieramy sezon na truskawki. 11 przepisów na koktajle, smoothie i napoje z truskawkami w roli głównej