Gotowanie Przepisy Śniadanie

Placuszki serowe – tradycyjne, z jabłkami, truskawkami, i inne. Znajdź ulubiony przepis

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
19 listopada 2020
placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem
Fot. iStock
 

Placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Delikatne i pyszne, przypadną do gustu nie tylko dzieciom. Szczególnie lubiane za wschodnią granicą, zwane syrnikami, placuszki i u nas cieszą się powodzeniem. Jak zrobić placuszki serowe tradycyjne, z jabłkami, truskawkami, z bananem lub budyniem?

Przy tworzeniu placuszków serowych najważniejszy jest twaróg. W jego doborze nie ma sztywnych zasad — można sięgnąć po tradycyjny twaróg w kostce, zarówno chudy jak i tłusty, a nawet wykorzystać zmielony twaróg sernikowy z wiaderka lub serek homogenizowany. Możliwości jest kilka, więc przepisów z ich wykorzystaniem również nie brakuje.

Placuszki serowe — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock/placuszki serowe

Placuszki serowe — składniki:

  • 250 g twarogu
  • 50 g mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do obsypania placuszków
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka jajek oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier z cukrem waniliowym i wymieszaj. Twaróg podziel na trzy części.
  2. Do masy z żółtek dodaj część jedną część twarogu i trochę mleka i wymieszaj. Dołóż kolejną porcję twarogu i mleka, i znów zamieszaj. To samo zrób z ostatnią częścią twarogu i mleka. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
  3.  Białka ubij na sztywno i dodaj do masy z żółtek i sera — całość delikatnie mieszamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  5. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Placuszki serowe fit — przepis

Fot. iStock

Placuszki serowe fit — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 30 g mąki ryżowej
  • 10 g proszku budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki wody
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • świeże miękkie owoce do przybrania

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno z erytrolem lub ksylitolem. 
  2. Twaróg zblenduj z żółtkami na gładką masę, dodaj do niego wodę, proszek budyniowy oraz mąkę ryżową, wymieszaj i dołóż ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładaj porcję ciasta, formując placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  4. Gotowe placuszki przełóż na talerz i podawaj z miękkimi owocami (maliny, truskawki itp.).

Placuszki serowe z jabłkami — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock/placuszki serowe

Placuszki serowe z jabłkami — składniki:

  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj do niego  nieco więcej mleka. Do ciasta dodaj starte jabłka.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  4. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Placuszki serowe z truskawkami — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock

Placuszki serowe z truskawkami — składniki:

  • 10 truskawek
  • 5 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plastry.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj porcję ciasta, formując placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  4. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Placuszki serowe z bananem — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock

Placuszki serowe z bananem — składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 banany
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • miód do polania
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem, a następnie powoli dodawaj twaróg. Wlej mleko, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
  2. Białka ubij na sztywno, wymieszaj  ostrożnie z gotowym ciastem.
  3. Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane) i nakładaj porcję ciasta, formując placuszki, na górę każdego placka połóż plasterki banana. Gdy obie strony będą zrumienione, placki przełóż na talerz.
  4. Gotowe placuszki podawaj polane miodem i pozostałą częścią pokrojonego banana.

Placuszki serowe z budyniem — przepis

Fot. iStock

Placuszki serowe z budyniem — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • ew. 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub konfitura

Przygotowanie: 

  1. Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Śniadanie

W końcu każdy mały chłopiec kiedyś dojrzeje. A mała dziewczynka?

Redakcja
Redakcja
19 listopada 2020
Fot. istock/Eva Katalin Kondoros
 

Dojrzałość. Czym ją mierzymy? Czy to gotowość do założenia rodziny, czy raczej świadomość tego, że nigdy rodziny nie powinniśmy zakładać? Czy dojrzałość to wzięcie odpowiedzialności za swoje życie? Czy przejmowanie odpowiedzialności za innych? Czy dojrzałość przychodzi z wiekiem, czy z doświadczeniami?

Moja znajoma jest w związku od pięciu lat. Ona marzy o rodzinie, kocie i dziecku, on o dalekich podróżach. Ona nazywa go niedojrzałym, on mówi, że po prostu wie, że nie jest jeszcze gotowy i to właśnie jest przejaw dojrzałości. Ona wytyka mu egoizm, a on jej zbyt dużą presję. Ona szantażuje, że odejdzie, a on odpowiada, że nie może zatrzymać jej na siłę… I nie, to wcale nie jest tak, że on jej nie kocha, albo, że bardziej ceni sobie swoją wolność i komfort życia bez tych wszystkich obowiązków związanych z dzieckiem. On mówi: jeszcze nie teraz. Może za rok, dwa. Teraz nie będę dobrym ojcem. Ale ona tego nie słyszy. Czuje, że to dla niej odpowiedni czas, czuje, że nie chce już dłużej czekać. Co powinni zrobić? Rozstać się? Poczekać jeszcze chwilę? Porozmawiać szczerze, ustalić jakiś termin, w którym zaczną starać się o dziecko? Wszystko byłoby łatwiejsze, gdyby tylko próbowali poszukać jakiegoś kompromisu, dali sobie czas.

Dojrzałość polega właśnie na szukaniu sposobów, by do siebie dotrzeć. Może nie zawsze trzeba z siebie zrezygnować. Może nie chodzi o to, by ktoś wygrał. Może chodzi o to, by szanować wspólne granice, nie wymuszać ważnych życiowych decyzji, takich, które nieodwracalnie zmienią nie tylko twoje życie…

Moja przyjaciółka z dzieciństwa wychowuje dziecko samotnie. Partner, który dziecka nie chciał, odszedł zaraz po porodzie. Pieniądze przesyła, owszem, ale nie chce mieć żadnego kontaktu z byłą narzeczoną, ani z z synem. Ania rodziła w towarzystwie mamy, a w pierwszych miesiącach życia dziecka miała oparcie w rodzicach – swoich i swojego byłego partnera. Oni chętnie odwiedzają wnuka, wspierają Anię materialnie i emocjonalnie. Jednak nadal jest jej ciężko. Samotność odczuwa podwójnie teraz, gdy nie widuje właściwie nikogo, a mały skończył dwa lata. Są dni trudne, momenty buntu, załamania. Wtedy Ania zastanawia się, czy nie popełniła błędu decydując się na dziecko, którego on nie chciał. Chciała mieć rodzinę, chciała być mamą, ale nie wyobrażała sobie, że naprawdę zostanie sama… Miała nadzieję, że kiedy syn będzie już na świecie, ojciec sam zapragnie go poznać. Tak się jednak nie stało. Ania została sama. Sama z nocnymi gorączkami, z katarami, z wiecznym „nie”, ze zmęczeniem i pracą zdalną przy dwulatku w domu… A przecież dziecko będzie rosło, problemy także staną się poważniejsze. Czy dojrzała była decyzja o dziecku, podjęta pod wpływem impulsu i wbrew woli drugiej osoby?

Czy dojrzały mężczyzna zostawia dziecko, którego przyjścia na świat nie chciał? Czy można go oceniać? Czy można oceniać kobietę, która decyzję o dziecku podejmuje w pojedynkę? Dojrzałość to wzięcie odpowiedzialności – za siebie, za osobę, którą kochamy. I za tych, których sprowadzamy na świat…

Bywamy niedojrzali z egoizmu, z wygody. Ślepi na ewentualne konsekwencje swoich decyzji. Ślepi na potrzeby innych. Ślepi na fakt, że dziecko to odpowiedzialność na całe życie.



Zobacz także

Kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką i w rękawie

Kaczka – szlachetne mięso dla smakoszy. Przepisy na aromatyczną i soczystą kaczkę

Placki z dyni - z dodatkiem ziemniaków, jabłek lub twarogu

Placki z dyni – z dodatkiem ziemniaków, jabłek, rodzynek lub twarogu

Wege święta – przepis kulinarny na Zielona uszka