Go to content

Placuszki serowe – tradycyjne, z jabłkami, truskawkami, i inne. Znajdź ulubiony przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem
Fot. iStock

Placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Delikatne i pyszne, przypadną do gustu nie tylko dzieciom. Szczególnie lubiane za wschodnią granicą, zwane syrnikami, placuszki i u nas cieszą się powodzeniem. Jak zrobić placuszki serowe tradycyjne, z jabłkami, truskawkami, z bananem lub budyniem?

Przy tworzeniu placuszków serowych najważniejszy jest twaróg. W jego doborze nie ma sztywnych zasad — można sięgnąć po tradycyjny twaróg w kostce, zarówno chudy jak i tłusty, a nawet wykorzystać zmielony twaróg sernikowy z wiaderka lub serek homogenizowany. Możliwości jest kilka, więc przepisów z ich wykorzystaniem również nie brakuje.

Placuszki serowe — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock/placuszki serowe

Placuszki serowe — składniki:

  • 250 g twarogu
  • 50 g mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do obsypania placuszków
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka jajek oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier z cukrem waniliowym i wymieszaj. Twaróg podziel na trzy części.
  2. Do masy z żółtek dodaj część jedną część twarogu i trochę mleka i wymieszaj. Dołóż kolejną porcję twarogu i mleka, i znów zamieszaj. To samo zrób z ostatnią częścią twarogu i mleka. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
  3.  Białka ubij na sztywno i dodaj do masy z żółtek i sera — całość delikatnie mieszamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  5. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Placuszki serowe fit — przepis

Fot. iStock

Placuszki serowe fit — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 30 g mąki ryżowej
  • 10 g proszku budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki wody
  • 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
  • świeże miękkie owoce do przybrania

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno z erytrolem lub ksylitolem. 
  2. Twaróg zblenduj z żółtkami na gładką masę, dodaj do niego wodę, proszek budyniowy oraz mąkę ryżową, wymieszaj i dołóż ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładaj porcję ciasta, formując placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  4. Gotowe placuszki przełóż na talerz i podawaj z miękkimi owocami (maliny, truskawki itp.).

Placuszki serowe z jabłkami — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock/placuszki serowe

Placuszki serowe z jabłkami — składniki:

  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj do niego  nieco więcej mleka. Do ciasta dodaj starte jabłka.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  4. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Placuszki serowe z truskawkami — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock

Placuszki serowe z truskawkami — składniki:

  • 10 truskawek
  • 5 łyżek naturalnego serka homogenizowanego
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój w plastry.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą w misce, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj porcję ciasta, formując placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  4. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Placuszki serowe z bananem — przepis

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem

Fot. iStock

Placuszki serowe z bananem — składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 banany
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • miód do polania
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem, a następnie powoli dodawaj twaróg. Wlej mleko, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
  2. Białka ubij na sztywno, wymieszaj  ostrożnie z gotowym ciastem.
  3. Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane) i nakładaj porcję ciasta, formując placuszki, na górę każdego placka połóż plasterki banana. Gdy obie strony będą zrumienione, placki przełóż na talerz.
  4. Gotowe placuszki podawaj polane miodem i pozostałą częścią pokrojonego banana.

Placuszki serowe z budyniem — przepis

Fot. iStock

Placuszki serowe z budyniem — składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • ew. 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub konfitura

Przygotowanie: 

  1. Jajko, ser, budyń, cukier (jeśli lubisz słodszą wersję) i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie — ciasto powinno być dość gęste.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż średniej wielkości placuszki, do zrumienienia po obu stronach. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Gotowe placki przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem lub obłóż konfiturą.

źródło: www.przyslijprzepis.pl