Gotowanie Przepisy Śniadanie

Jajecznica na wiele sposobów – z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem lub serem. Przepisy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 lipca 2020
Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, czy serem , na parze
Fot. iStock
 

Jajecznica to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu potraw. Nawet w wersji „rozszerzonej” – jajecznica z kurkami, pomidorami, szpinakiem, pieczarkami lub z serem – nie zabiera dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Jak zrobić najlepszą jajecznicę, która ma idealną konsystencję i smak?

Jajecznica na śniadanie – dlaczego warto ją jeść?

Doskonale syci i rozgrzewa żołądek, dostarcza wielu wartościowych dla organizmu substancji. Wysokowartościowe białko sprawia, że jajecznica to prawdziwa bomba odżywcza. W jajecznicy znajdziemy m.in. aminokwasy egzogenne,  witaminy E, A, D i B5. Jest  tu także niemało ważnych mikroelementów: wapnia, żelaza, fosforu czy magnezu. Zawartość poszczególnych witamin, minerałów czy substancji odżywczych wzrasta, jeśli jajecznicę przyrządzamy ze zdrowymi dodatkami. Pomidory, pieczarki czy szpinak nie tylko podkręcają smak jajecznicy, ale także czynią ją zdrowszą.

Jak smażyć jajecznicę?

Jajecznica to potrawa tania i ekspresowa. Do wykonania w wersji podstawowej nie trzeba wiele więcej, niż jajka, cebula, sól, pieprz i oczywiście tłuszcz do smażenia. Niewprawieni amatorzy jajecznicy często ponoszą małe porażki. A to jajka za bardzo się ścięły i zeschły, a to znów jest zbyt rzadka, „glutowata”. Czasem wychodzi zbyt tłusta lub słona, a nawet i bez smaku. Nie warto się jednak zniechęcać, ponieważ jajecznica to jeden z najlepszych posiłków na śniadanie.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica

Najlepiej jajecznicę smażyć przez 2-3 minuty na grubej patelni, z niewielką ilością tłuszczu, na której ciepło jest równomiernie rozprowadzane. Wtedy jajka zetną się równomiernie. Można ją smażyć tez nieco krócej lub dłużej, zgodnie z prywatnymi upodobaniami. Warto jednak mieszać cały czas jajka tak, by nie ścinały się za mocno na brzegach i dnie patelni.  Jajecznicę trzeba cały czas mieszać drewnianą łyżką, ale delikatnie i niezbyt szybko.

Jajecznica z kurkami – przepis

Jajecznica z kurkami to rarytas, bez którego wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić jesieni. Złote, chrupiące kurki fantastycznie podkręcają smak jajek i czynią to proste danie wykwintnym. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych kurek, które nadają delikatny grzybowy aromat jajkom, ale jeśli ktoś ma dostęp do mrożonych grzybów, również może się pokusić o przygotowanie potrawy.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica z pomidorem

Składniki na dwie porcje:

  • dwie duże garści kurek
  • 4 duże jajka
  • łyżka masła
  • cebula
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść delikatnie i pokrój na kawałki.
  2. Jajka wbij do miseczki, cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu najpierw zeszklij cebulką, a następnie dodaj do niej kurki. Smaż do momentu, gdy nadmiar wody z grzybów odparuje.
  4. Wlej na patelnię dobrze rozmieszane jajka, dodaj sól i pieprz. Smażyć, cały czas mieszając, do czasu ścięcia się jaj (2-3 minuty).
  5. Podawaj gorącą.

Jajecznica z pomidorem – przepis

To kolejny pomysł na jajecznicę, który ma wielu fanów. Łączenie smaku jajek z wyrazistym, lekko kwaskowym pomidorem nadaje potrawie głęboki smak. Jajecznica z pomidorem wymaga jedynie kilku minut dłuższego smażenia poszczególnych składników, niż jajecznica z samych jaj.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica z pomidorem

Składniki na dwie porcje:

  • duży pomidor malinowy (lub dwa małe)
  • 4 duże jajka
  • cebula
  • szczypiorek do posypania
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidor umyj i obierz ze skórki. Żeby nie męczyć się przy obieraniu skórki, pomidor można sparzyć wrzątkiem – najpierw lekko natnij pomidora na górze i na dole, przelej go wrzątkiem i zdejmij palcami skórkę, powinna odejść bez wysiłku. Pomidor bez skórki pokrój.
  2. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę.
  3. Na patelni roztop łyżeczkę masła. Podsmaż cebulkę, by stałą się szklista, dodaj pokrojonego pomidora i odrobinę soli i pieprzu. Smaż pomidory pięć minut na minimalnym ogniu, aż sok się zredukuje.
  4. Po tym czasie przelej na patelnię rozkłócone jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się nie zetną, ok 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem, do smaku.
  5. Wyłóż gorące na talerze i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Jajecznica ze szpinakiem – przepis

Miłośnicy zieleniny na talerzu będą tu usatysfakcjonowani. Szpinak jest nie tylko zdrowy, ale dobrze przyrządzony nadaje potrawom świeży smak i wyrazisty aromat, a czosnek znakomicie podkręca aromat dania. Jajecznica ze szpinakiem to idealna potrawa na śniadanie, która doda sił witalnych potrzebnych o poranku.

Jajecznica z kurkami, pomidorami, pieczarkami, szpinakiem, czy serem , na parze

Fot. iStock/jajecznica ze szpinakiem

Składniki na dwie porcje:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 4 duże jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, usuń twarde ogonki.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wrzuć szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, mieszając. Dopraw solą i pieprzem, poczekaj, aż płyn ze szpinaku odparuje.
  4. Wlej na patelnię jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, ok 2-3 minut.
  5. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica z pieczarkami i szynką – przepis

Jajecznica z pieczarkami i szynką, to propozycja śniadania dla miłośników klasycznych smaków.

Fot. iStock/jajecznica z pieczarkami

Składniki na dwie porcje: 

  • 4 duże jajka
  • duża garść pieczarek
  • cebula
  • 5 plastrów szynki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, szynkę pokrój na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wrzuć szynkę, po chwili dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem, poczekaj, aż płyn z pieczarek odparuje.
  3. Wlej na patelnię jajka, i smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, ok 2-3 minut.
  4. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica z serem – przepis

Ekspresowe i proste danie na dzień dobry. Rozgrzeje i nasyci żołądek po długiej nocy. Taka jajecznica z serem dobrze smakuje z ketchupem i ta wersja podania ma wielu zadeklarowanych fanów.

Fot. iStock/jajecznica z serem

Składniki na dwie porcje:

  • 4 duże jajka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i pokrój na drobną kosteczkę. W miseczce rozkłóć ze sobą jajka, ser pokrój na małe kawałki i dodaj do jajek.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulkę aż stanie się szklista, wlej na patelnię rozkłócone jajka z serem, dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko razem, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
  3. Wyłóż gorącą jajecznicę na talerze.

Jajecznica na parze – jak zrobić?

Zazwyczaj jajecznicę smażymy na patelni, na tłuszczu. Można także przygotować jajecznicę nieco inaczej, mniej kalorycznie. Jajecznica na parze to zalecany posiłek dla osób na diecie, a także w jadłospisie małych dzieci. Jak ją przygotować? To proste. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. W miseczce rozkłóć jajka, dodaj odrobinę soli i pieprzu do nich. Nad gotującą się wodą umieść naczynie (metalową miseczkę, talerz z nietłukącego szkła) i wlej jajka mieszając do chwili, aż się zetną.


źródło: www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy Śniadanie

15 powodów dla których człowiek potrzebuje kota

Redakcja
Redakcja
14 lipca 2020
Fot. iStock / pixalot
 

Są nie tylko urocze, ale także niezwykle niezależne, ciekawe świata i lojalne – i mogą być niesamowitymi towarzyszami na całe życie dla ciebie lub twojej rodziny. Oto 15 powodów, dla których koty są absolutnie najlepszymi zwierzętami domowymi.

Pożegnaj się z alergią

Cóż, nie twoją własną. Ale jeśli masz dzieci lub zamierzasz je mieć, posiadanie tego zwierzaka  może zmniejszyć u nich ryzyko wystąpienia alergii. Według amerykańskiego National Institute of Health, posiadanie futerkowych zwierząt domowych w dzieciństwie może również zapobiegać „innym typowym alergiom, takim jak alergia na roztocza i pyłki traw”.

Koty będą chronić twojego domu przed szkodnikami

Nie daj się zwieść słodkiemu mruczeniu, koty są z natury drapieżnikami. Mimo że są oswojone, wciąż mają instynkt łowiecki. Myszy, insekty – dla nich stanowią motywujące do polowania wyzwanie.

Sprawią, że będziesz mądrzejszy

Na poważnie. W badaniu miłośników psów i miłośników kotów przeprowadzonym na Uniwersytecie Carroll w Waukesha w stanie Wisconsin, właściciele kotów uzyskali wyższy iloraz inteligencji niż właściciele psów.

Mogą słyszeć i czuć gdy śpią

Koty potrzebują dużo snu, ale nawet kiedy śpią, nadal są bardzo czujne. Aktywnie słyszą i czują podczas snu, dzięki czemu są w stanie zareagować się na jakikolwiek ruch w pobliżu, w mgnieniu oka.

Koty mogą pomóc dzieciom w nauce umiejętności społecznych

Koty mogą mieć bardzo pozytywny wpływ na dzieci. Według psychologów to właśnie zwierzę może nauczyć dzieci umiejętności społecznych i pomóc im radzić sobie w traumatycznych sytuacjach.

Kochają zabawę

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego koty lubią się bawić? Dziej się tak dlatego, że jako zwierzęta domowe nie polują na pożywienie, zatem gromadzą mnóstwo energii i uwalniają ją w czasie zabawy.

Są najbardziej inteligentnym zwierzakiem domowym

Według kocich ekspertów Animal Planet koty nieustannie się uczą i mają doskonałą pamięć.

Nie sprawiają, że czujesz się źle, kiedy je opuszczasz

Kiedy wyruszasz do pracy i musisz zostawić swojego zwierzaka, bywa, że masz poczucie winy. Ale może być ci łatwiej z kotem, który uwielbia mieć cały dom dla siebie…

Są bardzo czyste

Pewnie, od czasu do czasu będziesz musiał pomóc swojemu kotu w jakiejś higienicznej czynności, ale zazwyczaj koty same świetnie dbają swoje futerka.

Są (podobno) „ekologiczne”

… ponieważ nie jedzą tyle mięsa, co psy.

Potrafią w piękny sposób pić wodę

Nie śmiej się 🙂 Wszyscy wiedzą, że koty piją wodę „z gracją”, więc jeśli masz mizofonię i np. nie znosisz dźwięku żucia (i / lub picia), dla ciebie dą idealnym zwierzakiem domowym.

Ich posiadanie jest korzystne dla twojego zdrowia

Badania wykazują, że koty mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko śmierci z powodu zawału serca.

Były kiedyś czczone przez Egipcjan

Koty były uważane w Egipcie za zwierzęta święte. Zabicie kota groziło surową karą. Zdarzyło się, że gdy jeden z członków rzymskiej delegacji przybywającej do Egiptu przypadkowo skrzywdził kota, tłum linczował żołnierza.

Mogą żyć długo

W życiu jest niewiele rzeczy bardziej bolesnych niż utrata zwierzaka, dlatego świadomość, że przeciętny kot domowy ma przed sobą średnio 15 lat życia, jest całkiem pocieszająca.

Są po prostu urocze

Tak, po prostu. Kocia miłość jest cudownym doświadczeniem, a spojrzenie kocich oczu rozmiękcza najtwardsze serca.


Gotowanie Przepisy Śniadanie

Koronawirus – wirus, który zaskoczył ludzkość. Co należy o nim wiedzieć?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
13 lipca 2020
Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie
Fot. iStock

Koronawirus z Wuhan (SARS-CoV-2) wywołuje chorobę COVID-19. Rozprzestrzenia się on na całym świecie drogą kropelkową, a objawy zakażenia kojarzą się z grypą. Część osób zakażonych koronawirusem przechodzi chorobę bezobjawowo, natomiast wiele osób wymaga hospitalizacji z powodu ciężkiego przebiegu i powikłań w wyniku zakażenia. Co wiadomo o koronawirusie?

Koronawirus – skąd się wziął?

Koronawirusy występują u zwierząt i ludzi, najczęściej rozprzestrzeniając się za sprawą ssaków i ptaków. Zakażenie powoduje u nich różne choroby dotykające układ oddechowy, układ pokarmowy oraz nerwowy. Nie brakuje również zakażeń, które nie wywołują niepokojących objawów. Koronawirusy posiadają zdolność mutacji oraz zakażania nowych gatunków.

Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie

Fot. iStock/koronawirus

Koronawirus przenosi się również  z człowieka na człowieka, przede wszystkim drogą kropelkową, podczas kaszlnięcia lub kichnięcia, lub gdy ktoś dotknie powierzchni, po np. kontakcie ze śliną, na której znajduje się wirus, a następnie przeniesie go z dłoni na usta, do nosa lub oczu. Szacuje się, że jeden chory zaraża 3-4 kolejne osoby. U ludzi zakażenie powoduje zazwyczaj dolegliwości ze strony układu oddechowego, a znacznie rzadziej ze strony innych układów i narządów. Dotychczas wyróżniono 6 wirusów powodujących zakażenia u ludzi:

  • 229E, OC43, NL63, HKU1 – powodują przeziębienie o łagodnym przebiegu;
  • wirusy SARS i MERS mogą w rezultacie spowodować  zagrażającą życiu ostrą niewydolność oddechową.
  • koronawirus 2019-nCoV – wywołał obecną epidemię zakażeń układu oddechowego COVID-19. Wirus odnotowano po raz pierwszy w Wuhan (w Chinach) w grudniu 2019 roku.

Koronawirus a COVID-19 – czy to jest to samo?

COVID-19 to choroba wywołana przez koronawirus z Wuhan (2019-CoV).  Na początku zachorowania określano jako „chorobę wywołaną przez koronawirus z Wuhan”. Dopiero ogłoszenie przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) nazwy COVID-19 (rozwiniecie skrótu Corona-Virus-Disease-2019) spowodowało, że ona obowiązuje i posługujemy się nią oficjalnie. Często jeszcze nazwy koronawirus i COVID-19 są mylone i używane zamiennie. Należy podkreślić, że koronawirus to czynnik wywołujący chorobę, a COVID-19 to nazwa choroby wywołanej przez ten wirus.

Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie

Fot. iStock

Koronawirus – objawy zakażenia

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) okres inkubacji (czas od zarażenia pacjenta do początku wystąpienia objawów) w przypadku koronawirusa waha się pomiędzy 1-14 dni, najczęściej jest to około 5 dni po zakażeniu.  Najczęściej pojawiają się objawy typowe dla grypy – osłabienie, rozbicie, wysoka gorączka, katar, suchy kaszel, bóle głowy i mięśni. Chińczycy zaobserwowali u niektórych pacjentów, że pierwsze objawy zakażenia koronawirusem mogą powodować problemy ze strony układu pokarmowego, podobne do zwykłej biegunki. Biegunka występowała u ok. 2–3% chorych. Koronawirus może także negatywnie rzutować na funkcjonowanie narządu wzroku.

Wg. statystyk ok. 80% osób cierpiących na COVID-19 nie wymaga leczenia. Z kolei 1 na 6 chorych dotyka cięższy przebieg choroby, w którym pojawiają się problemy z oddychaniem. Taka sytuacja wymaga wymaga leczenia. Poważniejsze przypadki skutkują rozwojem ciężkiego zapalenia płuc z zespołem ostrej niewydolności oddechowej i/lub niewydolnością wielonarządową. Ciężki przebieg choroby obserwuje się u ok. 15–20% osób. Do śmierci dochodzi w przypadku 2–3% osób chorych.

Zakażenie może dotknąć każdego, bez względu na wiek czy płeć. Najciężej zakażenie przechodzą seniorzy z chorobami układu sercowo-naczyniowego, chorujący na cukrzycę, oraz cierpiący na zaburzenia neurologiczne lub  odporności. Znacznie częściej na na COVID-19 zapadają mężczyźni, niż kobiety, a dzieci chorują rzadko.

Koronawirus – jak zapobiegać zakażeniu?

Ponieważ dopiero opracowywana jest szczepionka przeciwko COVID-19, nie ma lepszego sposobu na zachowanie zdrowia niż unikanie kontaktu z wirusem. Ustalono odgórnie podstawowe zasady ochrony, które pozwalają zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem z Wuhan:

  • częste mycie rąk wodą z mydłem lub stosowanie środka odkażającego na bazie alkoholu;
  • po myciu stosowanie ręczników jednorazowych;
  • w przypadku potrzeby kichnięcia lub kaszlu, należy zasłonić usta i nos zgiętym ramieniem lub chusteczką. Chusteczkę należy od razu wyrzucić do zamykanego kosza na śmieci i umyć po tym dokładnie ręce;
  • nie należy zbliżać się do innych na dystans mniejszy niż 1 metr, szczególnie gdy dana osoba kaszle, kicha lub gorączkuje;
  • należy zakładać maseczkę na usta i nos maseczkę, w miejscach publicznych, w których istnieje możliwość bliskiego kontaktu z innymi ludźmi, takimi jak np. sklep;
  • należy unikać dotykania oczu, ust oraz nosa, by nie przenosić zakażenia.

W przypadku, gdy ktoś podejrzewa u siebie zakażenie koronawirusem, powinien jak najszybciej telefonicznie powiadomić powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego. Nie należy zgłaszać się do lekarza rodzinnego lub SOR!

Koronawirus - co to jest, objawy, profilaktyka, leczenie

Fot. iStock/koronawirus

Leczenie COVID-19

Podobnie jak nie opracowano jeszcze skutecznej szczepionki przeciw koronawirusowi, nie ma także opatentowanego  leku, który skutecznie leczyłby COVID-19. Chorobę leczy się jedynie objawowo, oraz leczenie możliwych powikłań bakteryjnych. Tylko w uzasadnionych przypadkach stosuje się  chlorochinę, będąca jedynym preparatem zarejestrowanym w Polsce do leczenia zakażenia SARS-CoV-2.  Jak dotąd nie ma dostępnych danych, które dotyczyłyby skuteczności chlorochiny u chorych z COVID-19 poza Chińską Republiką Ludową.


źródło: www.mp.pl , www.gov.pl , zdrowie.wprost.pl 

Zobacz także

Pełne ziarna uzupełnią energię

Smak wiecznej młodości. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku

Wszystko, czego nie wiesz jeszcze o bakaliach