Gotowanie Przepisy Sałatki

Sałatka jarzynowa na różne sposoby. Przepisy dla miłośników tradycji, jak i nieco lżejszej wersji

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 listopada 2020
Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem
Fot. iStcok
 

Sałatka jarzynowa, zwana również sałatką warzywną, to klasyczne danie serwowane na zimno, które chętnie przyrządzamy na świąteczny stół, jak i bez okazji. Opracowano wiele przepisów na nią, co pozwala na odkrywanie za każdym razem innego połączenia smaku warzyw i dodatków.

Sałatka jarzynowa, jak nazwa wskazuje, przede wszystkim składa się z warzyw, najczęściej korzeniowych. Do podstawy należą gotowane ziemniaki, marchew, pietruszka, seler. Ale w wielu przepisach nie może zabraknąć zielonego groszku, czy kukurydzy konserwowej, papryki marynowanej, a nawet śledzia. Sałatka jarzynowa świetnie komponuje się z jajkami na twardo pokrojonymi w drobną kostkę, jak i z ogórkami kiszonymi lub jabłkami. Obowiązkowy jest także majonez, a w wielu przypadkach dodatek musztardy i przypraw, dzięki którym sałatka nabiera właściwego charakteru. Tak duże zestawienie produktów, z których można przyrządzić sałatkę sprawia, że można jeden przepis modyfikować na różne sposoby.

Sałatka jarzynowa babci — przepis

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem

Fot. iStok/Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa babci — składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • biała część pora
  • 1 jabłko
  • 4 jajka
  • 5 ogórków kiszonych lub małosolnych
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki majonezu (do smaku)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki dobrze umyj i ugotuj w łupinach w jednej wodzie. Marchew umyj  i ugotuj w łupinie osobno. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Ugotowane warzywa, ogórek kiszony, jabłko i jajko obierz i pokrój w drobną kostkę. Białą część pora pokrój w cienkie talarki i zblanszuj w gotującej wodzie ok. 1 minuty, od razu przelej zimną wodą. Groszek i kukurydzę odcedź, razem z porem dodaj do całości.
  3. Musztardę połącz z majonezem, dodaj sól i pieprz — wymieszaj z warzywami.
  4. Sałatkę zostaw na noc w lodówce, by smaki  mogły się przegryźć.

Sałatka jarzynowa fit (bez majonezu) — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarzynowa fit (bez majonezu) — składniki:

  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • kawałek korzenia selera
  • biała część pora
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • ew. ulubione przyprawy
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki ugotuj na parze (jeśli nie możesz, ugotuj w wodzie). Odstaw do przestudzenia.
  2. Gdy warzywa przestygną obierz je i razem z jajami pokrój w kostkę i przełóż do miski. Kukurydzę i groszek odcedź i przesyp do pokrojonych warzyw, dodaj pokrojony w cienkie talarki por i wymieszaj.
  3. Dodaj jogurt wymieszany z musztardą, z solą, pieprzem lub przyprawami, które szczególnie lubisz. Jogurt dołóż do warzyw i wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki do ochłodzenia i podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków — przepis

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem

Fot. iStosck/Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków — składniki:

  • 5 jajek
  • 4 średnie marchewki
  • 5 ogórków kiszonych
  • por
  • 2 jabłka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • słoik majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki ugotuj w wodzie i pokrój w kosteczkę. Białą część pora i kawałek zielonej części pokrój w drobniutkie talarki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Jabłka obierz i pokrój, podobnie jak kiszone ogórki. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedź.
  2. Wszystkie pokrojone warzywa, jabłka i jajka przełóż do miski i wymieszaj.
  3. Do składników dodaj majonez wymieszany z musztardą, z solą i pieprzem.
  4. Sałatkę zostaw na noc w lodówce, by smaki  mogły się przegryźć.

Sałatka jarzynowa z szynką — przepis

Sałatka jarzynowa - przepis babci, fit, bez ziemniaków , z szynką, ze śledziem

Fot. iStock

Sałatka jarzynowa z szynką — składniki:

  • 5 grubszych plastrów szynki konserwowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1 strąk papryki konserwowej
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchew i jajka ugotuj. Gdy wystygną, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Ogórki, obrane jabłko, paprykę i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj i wstaw do lodówki, aby sałatka się przegryzła.

Sałatka jarzynowa ze śledziem — przepis

Fot. iStock

Sałatka jarzynowa ze śledziem — składniki:

  • 5 płatów śledziowych w oleju
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • puszka groszku konserwowego
  • czerwona cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Filety pokój w kostkę i odsącz z nadmiaru oleju. Ziemniaki i marchewki ugotuj, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ogórki i obraną cebulę pokrój w kostkę.
  3. Warzywa i śledzie przełóż do miski, dodaj groszek odsączony z zalewy, majonez z musztardą oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko  dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, by sałatka porządnie się schłodziła.
  4. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Sałatki

„Było tak idealnie. Żona, dzieci, fajna praca i fajna odskocznia o imieniu Paula. Już nie jest fajnie”. Portrety – Sylwia

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
30 listopada 2020
Fot. iStock / splendens
 

Usiadła na podłodze. Uderzyła Radka. Jezus Maria, uderzyła męża. To niemożliwe. Na pewno zaraz się obudzi i wtuli w niego. Tak się przecież dzieje. W filmach. Tyle razy to widziała.

Miliony myśli tańczą w głowie. Wracają obrazy sprzed lat.  Pierwsza rozmowa, uścisk, pocałunek. Uśmiecha się do siebie. Jest tak bezpiecznie, ciepło.  Obrazy przesuwają się szybko. Napływają coraz to nowe uczucia. Radość miesza się ze smutkiem, strach z odwagą, spokój z niepokojem. Odczuwa wszystko to, co do tej pory czuła. Zatapia się w samej sobie. Nie czuje łez palących po policzku tak, że winny były wyżłobić jej bruzdy. Nie słyszy głosu Radka, przerażonego, proszącego o uwagę. Nie czuje bólu w nadgarstku, który okaże się być złamany na skutek uderzenia męża. Zapomniała o swoich urodzinach, kawie, śniadaniu. O planach na dzisiejszy dzień. Siedzi skulona. Płacze bezgłośnie, wrzeszczy szeptem. W ciszy totalnej przeżywa swój dramat. Gdy Radek próbuje ją objąć, nie reaguje. Patrzy tępo w jeden punkt i ogląda film swojego życia. Życia, które tak dobrze zna, a które tak ją zaskoczyło. Strużki potu płyną po plecach. Sylwia drży. Nie wie jednak od czego, czy z zimna, złości czy nerwów. Oddycha płytko. Siedzi niewzruszona. Radka to przeraża. Nie myślał co będzie, jak się wyda. Uważał raczej, że się nie wyda. Że zabawa z Paulą kiedyś się skończy, bo przecież nie brał jej na poważnie. Miła lalka, ufna, głupiutka w tak słodki sposób, że nie mógł się oprzeć. Ale ma przecież żonę. Rozwód nie wchodził w grę. Mały flirt był po prostu. Choć teraz do Radka dociera, że nie mały, nie flirt, nie zabawa.

Widzi żonę, która  nie ma kontaktu ze światem. Która krąży gdzieś myślami. Muszą być to jednak myśli nieprzyjemne, bo ona płacze. Grymas bólu maluje się na jej twarzy. Jest czerwona, opuchnięta. Świeży makijaż właśnie się rozmazał. Sylwia przytrzymuje jedną dłonią drugą dłonią. Tę złamaną, która puchnie w nadgarstku i zaczyna boleć. Ale Sylwia poczuje to za jakiś czas. Na razie czuje chłód i strach. Intuicyjnie wie, że stało się coś strasznego, że nie jest już bezpieczna, że jej świat się wali. Siedzi na podłodze pokonana ciosem męża. Ciosem emocjonalnym. O wiele silniejszym niż ten, który mu zadała przed chwilą.

Radek klęczy przed nią, wyciera twarz, coś szepcze. Chce ją przytulić. Chce, by tego dnia nie było. Chce wrócić do czasu bez Pauli. Sylwia go odpycha. Obrazy ich wczesnego małżeństwa zniknęły, teraz jawi się jakaś twarz pyzatej, pofarbowanej blondynki. Młodej dziewczyny, która mocnym, wulgarnym wręcz makijażem próbuje dodać sobie lat. Której usta wydęte w dzióbek doprowadzają ją do szału, bo zaczyna sobie przypominać kim ona jest. Ten dzióbek jest dla Radka, jak cała reszta zdjęć, których pełno znalazła na fejsie, w mailach i telefonie męża. Biegnie do toalety. Robi jej się niedobrze. Radka odpycha i patrzy na niego tak wrogo, że opada z niego cała nadzieja. Widzi żal, rozpacz i bezgraniczną wściekłość, którą zobaczył dzisiejszego ranka po raz pierwszy. Będzie musiał się do niej przyzwyczaić. Będzie musiał je oglądać jak tylko zechce spojrzeć na żonę.

Sylwia wymiotuje. Nadgarstek zaczyna boleć, palić. Przypomina sobie od czego. Już wie, gdzie jest i co się stało. Radek próbuje jej pomóc wstać. Chce obmyć jej twarz. Sylwia go odpycha. Czuje wstręt do niego, do niej. Widzi jak okropnie sama wygląda. Jedyne co przechodzi jej przez gardło to to, żeby się wynosił. Zaczyna odzyskiwać jasność umysłu. Chce zemsty tu i teraz. Chce zniszczyć Radka i ją.

Radek prosi, płacze. Błaga, obiecuje zerwać, wyznaje miłość. Mówi wszystko to, co Sylwia może i chciałaby usłyszeć. Teraz, póki co ona zimno i pogardliwie patrzy na męża. Zaczyna się nowy sezon ich życia. Nie tak sobie go wyobrażał. Było tak idealnie. Żona, dzieci, fajna praca i fajna odskocznia o imieniu Paula. Już nie jest fajnie.

Jak w amoku Sylwia wyrzuca Radka rzeczy z szafy. Każe mu się pakować. Wrzeszczy. Sąsiedzi wszystko pewnie słyszą. Okna pootwierane. Dzieci, które z samego rana bawiły się w ogródku, przybiegły, bo usłyszały jak mama kłóci się z tatą. Najmłodsza zaczyna płakać. Sylwię widok płaczącego dziecka stawia do pionu. Przytula małą i mówi, że tata musi wyjechać i że sami sobie poradzą.

Radek załamany totalnie pakuje się szybko i wychodzi. Wie, że przegrał, stracił wszystko. Sylwia zaś uspokaja dzieci. Jest nawet zadowolona. Zszedł jej z oczu. Uspokoiła się sama. Jedyne co teraz czuje, to chęć zemsty. Żądza wręcz. By tamta poczuła dokładnie to samo. By cierpiała i czuła, jak serce jest rozgrywane na kawałeczki. By każda jego drobinka wbijała się boleśnie głęboko i raniła każdą komórkę jej ciała. By straciła wszystko i była sama.

Sylwia działa jak robot. Pamięta doskonale jak Martę zdradzał mąż i obmyślały sposób na odegranie się na tamtej szmacie. Marta jednak ukarała tylko męża. Tamtej nie. Tylko z nią porozmawiała. Ostro co prawda. Może nawet nastraszyła, że wszystkie pliki w jakich jest posiadaniu ujrzą światło dzienne, jeśli tylko będzie miała cień podejrzeń co do kontynuowania znajomości. Nic jednak więcej nie zrobiła.

Ona, Sylwia rozliczy się tak, jak ta gówniara tego chce. Będzie ostra jazda. Spogląda na telefon Radka. Włącza go. Ta zdzira dzwoniła już kilkadziesiąt razy. Pisze SMS-a za SMS-sem. Miłosne wyznania lub groźby do Sylwii. Sylwia kopiuje wszystkie SMS-y,  wiadomości na  komunikatorze, robi screeny połączeń, skrzynki mailowej. Maile przesyła sobie na pocztę, potem drukuje wszystko. Zmienia Radkowi wszystkie hasła, bo miał stare, które Sylwia zna. Tworzy bazę dowodów. Dokładnie taką jak radziła Marcie.

I ona w przeciwieństwie do Marty nie będzie się wstydziła. Wysyła AMS-a do znajomych.  Odwołuje przyjęcie urodzinowe. Zaprasza tylko Martę. Ona jej pomoże. Twardo odbiera telefony z życzeniami. Najbliższym przyjaciołom mówi, że Radek ma z kim spędzać urodziny. Ale nie jej. I że raczej to mniejsza liczba świeczek na torcie niż jej z trójką na przodzie. Ludzi zatyka, nie wiedzą co powiedzieć.

Sylwia udaje silną. W środku jednak drży. Serce bije jak szalone. Gdy dzwoni teściowa z życzeniami pęka. Wylewa z siebie wszystko. Słowa płyną potokami, rwącymi i szalonymi. Teściowa milczy.  Mówi Sylwii na koniec, że porozmawia z synem. Sylwia wybucha tylko śmiechem. Nerwowym i pełnym bólu. Teraz to rozmowę może sobie wsadzić, no głęboko…

Gdy przychodzi kolejny SMS od Pauli z pogróżkami, Sylwia postanawia schować klasę do kieszeni. Zniszczy ją. Ma plan. Przyjdzie Marta i pomoże. A Radek? Na razie jeszcze o nim nie myśli. Jeszcze przyjdzie czas na rozpacz i żal. I łzy tęsknoty.

Cdn.

Autorka: Poli-Ann


Gotowanie Przepisy Sałatki

Makowiec nie musi być trudny do przygotowania. Wypróbuj przepis na makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 listopada 2020
makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie
Fot. iStock

Makowiec to ciasto tradycyjne, chętnie przyrządzane na co dzień i od święta. Jest wiele przepisów na to ciasto pod różną postacią, a każdy z nich ma swoich wielbicieli. Tradycyjny makowiec wydaje się wymagającym wypiekiem, który nie zawsze wychodzi, jakbyśmy tego sobie życzyli, dlatego można przygodę z tym ciastem zacząć od łatwiejszych wersji. Jak przygotować makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie?

Makowiec kojarzy się nam z rodzinnym domem, tradycją i pachnącymi świętami. Chętnie też pieczemy go i bez większej okazji, tak dla smaku. Niekiedy jednak efekt bywa daleki od ideału, gdy ciasto pęka, a mak odchodzi od niego. Najczęstszym problemem, jaki się pojawia przy pieczeniu makowca, to zbyt sucha masa makowa, która psuje całą przyjemność ze smakowania tego ciasta. Można zaradzić temu problemowi, dodając do niej kilka łyżek musu jabłkowego lub 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Można również skusić się na zakup gotowej masy makowej, która nie wymaga dodatkowych zabiegów przy przygotowywaniu ciasta.

Makowiec zawijany — przepis

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Fot. iStock/makowiec

Makowiec zawijany — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g margaryny lub masła
  • 15 g świeżych drożdży (7 g suchych)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki spirytusu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 170 g maku
  • 80 g cukru
  • 30 g rodzynek
  • 15 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka miękkiej margaryny
  • olejek migdałowy
  • cynamon
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  •  3 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść z cukrem w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut, aż urosną. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Mak zaparz w 175 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie 2-3 razy zmiel.
  3. Dodaj do maku pozostałe składniki, wymieszaj je dobrze. Białka ubij i wmieszaj delikatnie do masy makowej.
  4. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokątny placek, nałóż masę makową, zawiń dłuższy bok w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając nieco luzu, by ciasto mogło podrosnąć. Makowiec ułóż na dużej blaszce, piecz go w temperaturze 180 – 190º przez ok. 30 – 40 minut.
  5. Wystudzone ciasto polej lukrem (cukier puder rozetrzyj dokładnie z sokiem z cytryny) i posyp orzechami.

Makowiec japoński z jabłkami — przepis

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Fot. iStock/makowiec

Makowiec japoński z jabłkami — składniki: 

Ciasto:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 6 dużych jabłek
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 g kakao naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka masła

Przygotowanie: 

  1. Gotową masę makową przełóż do dużej miski. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do masy makowej wraz z kaszą oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na biały puch i połącz z resztą składników.
  3. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w 190º.
  4. Przygotuj lukier: mleko z masłem zagotuj, przelej do miseczki i dokładnie utrzyj z kakao i cukrem pudrem.
  5. Ostudzone ciasto posmaruj lukrem i zostaw do zastygnięcia.

Makowiec na kruchym cieście — przepis

makowiec zawijany, japoński, na kruchym cieście i biszkopcie

Fot. iStock/makowiec

Makowiec na kruchym cieście — składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżka octu

Masa makowa:

  • 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka
  • trochę wódki
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki mleka

Przygotowanie: 

  1. Masę makową przełóż do miski —  możesz dodać jeszcze bakalie i aromat migdałowy, jeśli masa nie do końca odpowiada smakiem. Do masy dodaj cukier, bułkę tartą i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  2. Zagnieć ciasto z podanych składników.
  3. Blachę (25 x 36 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 części (jedna powinna być nieco większa). Większą część ciasta wylep dno formy. Na ciasto wyłóż masę makową, a na wierzch rozkrusz resztę ciasta i posyp płatkami migdałowymi.
  4. Piecz ok. 50 minut w 180ºC.
  5. Przygotuj lukier ucierając cukier puder z mlekiem i polej nim ostudzony makowiec.

Makowiec na biszkopcie — przepis

Fot. iStock/makowiec

Makowiec na biszkopcie — składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa: 

  • 220 g masła
  • 1,5 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie: 

  1. Białka ubij z cukrem, stopniowo dodaj żółtka i wlej olej. Do ubitych jajek wsypuj powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia — wymieszaj ostrożnie.
  2. Mak zalej wrzątkiem, po 20 minutach zagotuj, ostudź i zmiel 2-3 razy. Do zmielonego maku dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i aromat migdałowy – wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Masło rozpuść w garnku. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodaj masę makową i gotuj do zgęstnienia.
  4. Biszkopt przekrój na 2 blaty, wyłóż na jeden blat masą makową, dociśnij z góry drugim blatem. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i przegryzienia. Podwajaj posypany cukrem pudrem.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Kiszonki, źródło odporności i zdrowia. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior i marchew?

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Kapusta czerwona – właściwości dla zdrowia. Jak przyrządzić kapustę czerwoną do obiadu, by smakowała jak u mamy?

Przepis na pizzę - z piekarnika i patelni, pizzerinki

Przepis na pizzę z piekarnika, z patelni, i na pizzerinki. Wybierz swój ulubiony