Obiecujemy, że będzie pysznie, romantycznie i lekko. W dodatku nie spędzicie w kuchni całego popołudnia. Zobaczcie, co Mistrz przygotował w walentynkowym menu.
Walenty pieroński
Ryba marynowana na szybko i kolorowa sałatka z avocado i mango
Składniki:
- 100g polędwica z dorsza lub filet z łososia
- 1 grapefruit czerwony
- 2 limonki
- kolendra
- sól
- ostra papryka chilli
- olej rzepakowy
Rybę kroimy w cienkie plastry, owoce wyciskamy, sok łączymy z solą, kolendrą i odrobiną oleju. Plastry ryby zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sałatki.
- 1 awokado
- 1 mango
- 1 szt cebula czerwona
- 2 szt suszone pomidory
- kilka kropel oleju z suszonych pomidorów
- sok z limonki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- czarnuszka
Przygotowanie:
Awokado i mango kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Mieszamy, dodajemy natkę, sok z limonki, sól i pieprz oraz czarnuszkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Układamy na naczyniach.
Na sałatce podajemy rybę.
Truskawki w koglu moglu
Składniki:
- 1 op. mrożonych truskawek
- kilka sztuk świeżych truskawek
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukier
- 2szt cukier wanilinowy
- konfitura z róży
- świeże płatki róż białych
- cukier puder
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel mogel. Truskawki mrożone wyjmujemy z lodówki, mieszamy z konfiturą z róży. Wykładamy na dno naczynia do zapiekania, zalewamy koglem moglem i zapiekamy w piekarniku kilka minut. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami płatkami róż i miętą. Posypujemy cukrem pudrem.