Gotowanie Przepisy Przetwory

Kiszonki, źródło odporności i zdrowia. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior i marchew?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew
Fot. iStock
 

Kiszonki powstają jako efekt fermentacji mlekowej. Jest to złożony proces, w którego trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w warzywach lub owocach na kwas mlekowy. W efekcie zmieniają one nieco swoją barwę i smak, zyskując w zamian cenne właściwości dla zdrowia.

Największą zaletą kiszonek jest obecność bakterii kwasu mlekowego, powstałego w wyniku fermentacji. Z tego powodu kiszonki są cennym probiotykiem, który wzmacnia mikroflorę jelitową, a przez to odporność. Ułatwiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dzięki błonnikowi zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają także poziom cholesterolu we krwi. Warto więc jeść je jak najczęściej, wypijając także wodę powstałą w procesie fermentacji.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki

Kiszonki warzywne — jak się za nie zabrać?

Mimo tego, że sama fermentacja jest procesem skomplikowanym, samo przygotowanie kiszonek jest już proste i nie wymaga wielkiego zachodu. Do kiszenia należy wybierać warzywa świeże, jędrne, nieuszkodzone, o ładnej skórce. Najlepiej, by pochodziły z uprawy ekologicznej, gdzie rośliny nie są przenawożone — zbyt duża ilość nawozów w warzywach przyspiesza ich psucie. Do tego wybieramy zdrowo wyglądający czosnek, koper i chrzan, jeśli wymaga tego przepis na konkretne kiszonki warzywne. Nie można zapominać również o przygotowaniu ewentualnych przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca) oraz obowiązkowym dodatku soli. Pod ręką należy mieć odpowiedniej wielkości naczynie kamionkowe, jeśli kisimy na bieżące potrzeby, lub słoiki, gdy kiszonki wstawiamy z myślą o zapasach na zimę. Zarówno kamionkę jak i słoje trzeba umyć i najlepiej wyparzyć, by uniknąć obecności szkodliwych drobnoustrojów, które mogłyby popsuć kiszonki. Dalej postępujemy tak, jak zaleca to dany przepis.

Ogórki kiszone — przepis na kiszonki warzywne

Ogórki kiszone to chyba najbardziej lubiana tradycyjna kiszonka, która od weków gości na naszych stołach. Kiszone ogórki nadają się ot tak, do przegryzienia, na kanapki, do zupy, czy do surówek. Sięgamy po nie często i wyjątkowo  chętnie, co wychodzi na zdrowie. Wystarczy wspomnieć, że kiszone ogórki to skarbnica  witamin z grupy B, witaminy C i A,  fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Kiszone ogórki w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek – 1-2 ząbki na słoik
  • koper z łodygą i baldachami – 1 sztuka na słoik
  • korzeń chrzanu — kilkucentymetrowy kawałek na słoik
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna) – 1 łyżka na litr wody

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Gorącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia, a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca, bez dostępu promieni słonecznych.

Kiszona kapusta — przepis na kiszonki warzywne

Kiszona kapusta, podobnie jak kiszone ogórki to podstawa polskiej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić bigos czy pierożki z kapustą i grzybami. Jest również niezastąpiona w zdrowej zimowej surówce. Kapusta, zarówno biała, jak i czerwona, zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Zawierają moc witaminy C i A, witaminy E, K, B1, B2, B6, C. Dostarczają również sporo minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarkę, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Wg. poniższego przepisu można kisić zarówno białą jak i czerwoną kapustę.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki – kapusta

Kapusta kiszona — składniki:

Składniki:

  • 3 główki czerwonej kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 duże marchewki — opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną. Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą robota kuchennego na większe wiórki.
  2. Kapustę wymieszaj z marchwią i wkładaj do kamiennego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

Kiszone buraki — przepis na kiszonki warzywne

Buraki czerwone (ćwikłowe) znakomicie nadają się do kiszenia, a uzyskiwany z nich kwas buraczany jest niezastąpionym specyfikiem wzmacniającym organizm zimą. Wodę buraczaną warto wypić, a kiszone buraki zjeść na surowo, lub wykorzystać je do surówek, lub zupy. Buraki są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, A, K oraz E. Zawierają minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor, kwasu foliowy. Nie brakuje w nich także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego. Poza tym zawiera wszelkie zdrowotne właściwości, charakterystyczne dla wszystkich kiszonek.

Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia

Fot. iStock

Kiszone buraki — składniki:

  • buraki,
  • liście laurowe -1-2 na słoik
  • ziarna pieprzu – kilka na słoik
  • czosnek – 2-3 ząbki na słoik
  • sól – 1 łyżka na litr wody
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój na cienkie plastry.
  2. Buraki wrzuć do wyparzonych słojów i dodaj według uznania: przekrojony na pół czosnek, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu.
  3.  Zalej wszystko ciepłą wodą z solą (łyżka soli na litr wody), by buraki znalazły się tuż pod zalewą, słoje zakręć i znieś do piwnicy lub innego, chłodnego pomieszczenia.

Kiszony kalafior — przepis na kiszonki warzywne

Kiszonki z kalafiora, mimo iż są wyjątkowo smaczne i chrupiące, nie cieszą się wielką popularnością. A warto choć raz skusić się na ukiszenie tego warzywa, by przekonać się do jej smaku i zalet dla zdrowia. Kalafior to skarbnica błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, K, A, kwasu foliowego, oraz minerałów takich jak: potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Kiszenie nadaje mu szczególne właściwości dla organizmu, omówione wyżej.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock

Kiszony kalafior — składniki:

  • kalafior
  • baldachimy kopru -1 na słoik
  • liście chrzanu lub korzeń – 1 kilkucentymetrowy kawałek korzenia lub liść na słoik
  • ząbki czosnku – 2-3 ząbki na słoik
  • sól kamienna – 1 łyżka na litr wody
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafior (ilość zgodnie z indywidualną potrzebą) i podziel go na małe różyczki.
  2. Do każdego wyparzonego słoja włóż 2-3 ząbki czosnku, chrzan i koper. Włóż kalafior.
  3.  Zalej wszystko ciepłą wodą zagotowaną z solą (łyżka soli na litr wody), by różyczki znalazły się tuż pod zalewą, słoje zakręć i znieś do piwnicy lub innego, chłodnego pomieszczenia.

Kiszona marchewka — przepis na kiszonki warzywne

Nawet marchewka znakomicie sprawdza się w roli zdrowej kiszonki. Po fermentacji nabiera przyjemnego, charakterystycznego smaku, pozostając jędrną i chrupiącą. Poza tym marchew obfituje w karotenoidy poprawiające wygląd skóry, witaminy z grupy B, witaminę A , witaminy C, E, H, K. Marchew dostarcza również minerały takie, jak: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, siarka, miedź, fosfor, kobalt, mangan oraz błonnik.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki – marchew

Kiszona marchewka — składniki:

  • marchew
  • ząbki czosnku – 2-3 ząbki na słoik
  • ziele angielskie – 3-4 kulki na słoik
  • liść laurowy – 1-2  listki na słoik
  • baldachim kopru -1 na słoik

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Marchewki umyj, obierz, pokrój w słupki lub na talarki. Ułóż w słoikach tak, aby marchewki ściśle przylegały do siebie. Czosnek obierz i wkładaj do każdego litrowego słoika po 2 – 3 ząbki, dodaj gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Gorącą zalewą od razu zalej marchewki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia, a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca, bez dostępu promieni słonecznych.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Przetwory

Cytaty z Biblii o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu. Podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz

Redakcja
Redakcja
16 września 2020
Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu
Fot. iStock
 

Cytaty z Biblii to swoisty drogowskaz, niezwykle ważny dla osób wierzących. Są jednocześnie pokrzepieniem i wsparciem w trudnych momentach, zawierają prawdę, która wciąż jest aktualna. Warto poznać, zapamiętać i czerpać inspirację z najpiękniejszych cytatów z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu.

Zarówno w chwilach trudnych, jak i każdego dnia, wsparcie jest nam potrzebne. Nie chodzi o wyręczanie, czy dokonywanie za nas wyborów, ale o możliwość oparcia się o myśl, która wskaże kierunek dla najlepszych dla nas wyborów.

Cytaty z Biblii o miłości

O miłości powiedziano już i napisano wiele, jednak zawsze warto wrócić do źródła i sięgnąć po cytaty o miłości z Biblii, które wskazują, jak powinna wyglądać bezinteresowna miłość pomiędzy bliźnimi.

Fot. iStock/ Cytaty z Biblii

Cytaty o miłości 

„Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą […] Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość – te trzy: z nich zaś największa jest miłość.”

1 Kor 13, 4-6; 13

„Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa.”

Rz 13,10

„Umiłowani, miłujmy się wzajemnie, ponieważ miłość jest z Boga, a każdy, kto miłuje, narodził się z Boga i zna Boga. Kto nie miłuje nie zna Boga, bo Bóg jest miłością.”

1J 4,7-8

Cytaty o miłości Boga do człowieka

Miłość Boga do człowieka jest nieskończona i objawia się na wiele sposobów. W trudnych chwilach warto do tej myśli sięgać, by znaleźć pokrzepienie.

Miłość Boża rozlana jest w sercach naszych przez Ducha Świętego, który został nam dany.

Rzym 5:5

„A Bóg, będąc bogaty w miłosierdzie, przez wielką swą miłość, jaką nas umiłował, i to nas, umarłych na skutek występków, razem z Chrystusem przywrócił do życia. (..) Razem też wskrzesił i razem posadził na wyżynach niebieskich — w Chrystusie Jezusie, aby w nadchodzących wiekach przemożne bogactwo Jego łaski wykazać na przykładzie dobroci względem nas, w Chrystusie Jezusie.”

Efez 2:4-7

„Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.”

Ew. Jana 3;16

Cytaty z Biblii o przyjaźni

Przyjaźń jest wielkim darem — ten, kto ma przyjaciela, jest szczęściarzem. Warto spojrzeć na tę wyjątkową relację z nieco innej perspektywy, i usłyszeć, co na temat przyjaźni mówi Biblia.

Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu

Fot. iStock/Cytaty z Biblii

„Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie oddaje za przyjaciół swoich.”

J 15,13

„Wierny bowiem przyjaciel potężną obroną, kto go znalazł, skarb znalazł. Wierny przyjaciel jest lekarstwem życia.”

„Za wiernego przyjaciela nie ma odpłaty ani równej wagi za wielką jego wartość.”

Syr 6, 14-16

„Przyjaciel kocha w każdym czasie, a bratem się staje w nieszczęściu.”

Prz 17,17

Cytaty z Biblii o rodzinie

Rodzina budowana z miłości jest najważniejsza dla każdego człowieka. To fundament, który daje poczucie bezpieczeństwa, chroni i jednocześnie daje siłę. Jakie rady kryją cytaty z Biblii o rodzinie?

Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu

Fot. iStock/Cytaty z Biblii

„Mężowie miłujcie żony, bo i Chrystus umiłował Kościół i wydał za niego samego siebie, aby go uświęcić, oczyściwszy obmyciem wodą, któremu towarzyszy słowo, aby osobiście stawić przed sobą Kościół jako chwalebny, niemający skazy czy zmarszczki, czy czegoś podobnego, lecz aby był święty i nieskalany. Mężowie powinni miłować swoje żony, tak jak własne ciało. Kto miłuje swoją żonę, siebie samego miłuje. Przecież nigdy nikt nie odnosił się z nienawiścią do własnego ciała, lecz każdy je żywi i pielęgnuje, jak i Chrystus – Kościół, bo jesteśmy członkami Jego Ciała. Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się z żoną swoją, i będą dwoje jednym ciałem. Tajemnica to wielka, a ja mówię: w odniesieniu do Chrystusa i do Kościoła. W końcu więc niechaj także każdy z was tak miłuje swą żonę jak siebie samego!”

Efez 5:25-33

„Mojżesz tak powiedział: Czcij ojca swego i matkę swoją oraz: Kto złorzeczy ojcu lub matce, niech śmiercią zginie. „

Mk 7, 10

„Dzieci, bądźcie posłuszne rodzicom we wszystkim, bo to jest miłe w Panu. (…) Ojcowie, nie rozdrażniajcie waszych dzieci, aby nie traciły ducha.”

Kol 3:20

„Starszego wiekiem nie strofuj, lecz nakłaniaj prośbą jak ojca, młodszych — jak braci, starsze kobiety — jak matki; młodsze — jak siostry, z całą czystością! Miej we czci te wdowy, które są rzeczywiście wdowami”

„Jeśli zaś jaka wdowa ma dzieci albo wnuki, niechże się one uczą najpierw pieczołowitości względem własnej rodziny i odpłacania się rodzicom wdzięcznością! Jest to bowiem rzeczą miłą w oczach Bożych.”

„A jeśli kto nie dba o swoich, a zwłaszcza o domowników, wyparł się wiary i gorszy jest od niewierzącego”

1 Tm 5:1

Cytaty z Biblii o życiu

Cytaty z Biblii o życiu ponoszą na duchu, dodają wiary i wskazują dobry kierunek dla naszych działań zawsze wtedy, gdy tego potrzebujemy.

Cytaty z Biblii — o miłości, rodzinie, przyjaźni i życiu

Fot. iStock/ Cytaty z Biblii

„Lecz powiadam wam, którzy słuchacie: Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (..), ponieważ On jest dobry dla niewdzięcznych i złych. Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny.”

Łuk 6:27-36

„Czy nie przykazałem ci: Bądź mocny i mężny? Nie bój się i nie lękaj się, bo Pan, Bóg twój, będzie z tobą wszędzie, dokądkolwiek pójdziesz.” 

Joz 1,9

 ” Bądźcie jedni dla drugich uprzejmi, serdeczni, odpuszczając sobie wzajemnie, jak i wam Bóg odpuścił w Chrystusie.”

Efe 4:32

“Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie.”

Syr 1, 23

„Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzy.”

MK 9,23


źródło:  www.biblia.info.pl ,otwarteniebo24.pl 

Gotowanie Przepisy Przetwory

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym
Fot. iStock

Jak ukisić kapustę — to pytanie zadaje sobie wielu miłośników kiszonych warzyw, którzy postanowili po raz pierwszy wziąć się samodzielnie do pracy. Pomysł jest bardzo dobry, ponieważ kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jest kilka sposobów na to, jak ukisić kapustę w słoiku, w beczce i naczyniu kamionkowym.

Zalety kiszonej kapusty 

Kiszona kapusta od wieków jest obecna w polskiej kuchni i trudno sobie bez niej wyobrazić świąteczny bigos czy pierogi. Jest również niezastąpiona w zdrowej zimowej surówce, która wspiera odporność i dostarcza wielu cennych substancji dla zdrowia. Można kisić zarówno kapustę białą, jak i czerwoną, w ten sam sposób, ponieważ obie, choć w różnym stopniu, dostarczają podobnych, wartościowych substancji.

Fot. iStock

Kapusta dostarcza dużą ilość witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C. Nie brakuje im także minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Kiszona kapusta jest jeszcze bardziej wartościowa, ponieważ  w trakcie fermentacji namnażają się bakterie kwasu mlekowego, które są kluczowe dla odporności organizmu i właściwej pracy układu pokarmowego. Z tego powodu warto mieć pod ręką zapas kiszonej kapusty, która wyjątkowo skutecznie wzmacnia organizm.

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

Aby ukisić białą lub czerwoną kapustę w słoiku, poza samą kapustą i przyprawami, potrzebne są słoje o pojemności jednego litra, ale mogą być także większe. Słoje należy najpierw umyć, a następnie wyparzyć, by pozbyć się ewentualnych szkodliwych drobnoustrojów, które zamiast doprowadzić do ukiszenia, doprowadzą do zepsucia się kapusty.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona — składniki

  • 5 kilogramów kapusty białej
  • 0,5 kilograma marchewki
  • 10 dag soli kamiennej
  • 2 łyżki kminku

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

  1. Kapustę (białą lub czerwoną) poszatkuj, najlepiej przy pomocy szatkownicy, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok.
  2. Po tym czasie dodaj  kminek, wymieszaj wszystko i kapustę z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Ubij  za pomocą drewnianej pałki kapustę, zakręć słoiki i zostaw je w ciepłym miejscu przez tydzień.
  3. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz i przebij kapustę za pomocą patyczka, aby uciekł z niej gaz. Zakręć słoiki raz jeszcze, mocno i wynieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.

Jak ukisić kapustę w beczce?  

Kiszenie kapusty w beczce to sposób na ukiszenie większej ilości tego warzywa na raz. Najlepsza do tego będzie beczka drewniana, wyparzona przed włożeniem do niej kapusty. Konieczna jest także chłodna piwnica do przechowywania kiszonki, o którą trudno np. w bloku.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona w beczce — składniki: 

Składniki przewidziane są na beczkę o pojemności 25 litrów.

  • 20 kg poszatkowanej kapusty
  • 3 kg tartej marchwi
  • 40 dag soli
  • przyprawy do smaku — kminek, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona jałowca, ziarna pieprzu, suszony koper.

Jak ukisić kapustę w beczce?  

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Kapustę zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, aby puściła sok.
  3. Kapustę partiami wkładaj do beczki, przesypując ją marchwią i przyprawami. Po włożeniu każdej partii kapusty dokładnie i jak najdłużej ubijaj ją drewnianym ubijakiem, by uciekło z niej powietrze i puści sok. Kapusta nie powinna wypełniać całej beczki ze względu na sok, który będzie się wydzielał i może wyciekać z przepełnionego  środka.
  4. Kapusta powinna początkowo stać w cieple, lekko przykryta denkiem, by fermentacja przebiegała w prawidłowo.
  5. W kolejnym dniu kapustę ponownie ubij, by zakrył ją sok. Przebij ją do dna w kilku miejscach, żeby gazy uszły.
  6. Kapustę obciąż talerzykiem i czystym, wyparzonym kamieniem.
  7. Po upływie kilku dni zamknij beczkę, upewniając się, że kapusta nie wystaje ponad sok, ponieważ może spleśnieć. Gdyby soku było niewystarczająco, dolej przegotowaną wodę wymieszaną z solą (na litr wody 4 dag soli). Pojemnik wynieś do chłodnej piwnicy na całą zimę.

Jak ukisić kapustę w naczyniu kamionkowym (garnku)?

Ten sposób jest bardzo podobny do kiszenia w beczce, ale takie kiszenie kapusty w większym glinianym lub kamionkowym garnku pozwala na otrzymanie znacznie mniejszej ilości kiszonki. Ukiszoną już kapustę można albo włożyć w słoiki i odstawić na zimę, lub włożyć do lodówki i sięgać po nią w najbliższym czasie.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona w naczyniu kamionkowym — składniki:

  • 3 główki kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 duże marchewki — opcjonalnie

Jak ukisić kapustę w naczyniu kamionkowym (garnku)?

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę  przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną. Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą robota kuchennego na większe wiórki.
  2. Kapustę wymieszaj z marchwią i wkładaj do kamionkowego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, włóż ją do lodówki, a jeśli jest jej więcej, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.przepisyonline.com 

Zobacz także

Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Przepis na ciasto na pizzę – to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Wszystko, czego nie wiesz jeszcze o bakaliach

Spring Rolls czyli wiosna w ruloniku!