Go to content

Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu – sałatka z makreli w 4 odsłonach

Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis
Fot. iStock

Sałatka z makreli to prosta w przygotowaniu przekąska, której smak idzie w parze ze zdrowiem. Makrelę surową, wędzoną, czy w puszce można dostać w wielu sklepach, za niewysoką cenę. Ponieważ ryby mają wiele zalet dla zdrowia, warto sięgać po nie częściej. Sałatka z makreli w oleju, fit czy z jajkami – wybierz przepis, który przypadnie ci do gustu.

Warto sięgać po makrelę, ponieważ ta tłusta ryba morska jest skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz witaminy D. Jest również źródłem pełnowartościowego białka (18,6 g/100 g), selenu, fosforu, potasu, witaminy A. Jedzenie makreli poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu, wzmacnia układ immunologiczny.

Makrelę można piec, smażyć, podawać z grilla. Doskonale smakuje ugotowana na parze, podana z warzywami. Popularnością cieszy się także w wersji wędzonej, z której można przyrządzić różne pasty kanapkowe lub pyszne sałatki. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, a efekt potrafi zachwycać. Przepisów jest wiele, jest wiec w czym wybierać: sałatka z makreli i jabłka, w oleju z korniszonami, z jajkami i w wersji fit.

Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis

Fot. iStock

Sałatka z makreli i jabłka – przepis

Na początek sałatka z makreli i jabłka – na oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu miłośnikom soczystych i chrupiących sałatek.

Sałatka z makreli i jabłka – składniki:

  • wędzona makrela
  • słoiczek zielonych oliwek
  • pół jabłka
  • sałata lodowa
  • rukola
  • pół żółtej papryki
  • 5 orzechów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makrelą i jabłkami – wykonanie:

  1. Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, a mięso pokrój na kawałki.
  2. Oliwki, ogórki i paprykę pokrój w plasterki. Rukolę i sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  3. Wszystko przełóż do jednej miski, polej oliwą z oliwek, łyżką soku z cytryny, posyp solą i pieprzem, wymieszaj i dorzuć pokruszone orzechy włoskie.
Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis

Fot. iStock

Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – przepis

Sałatka z korniszonami jest propozycją dla tych, którzy lubią połączenie bardziej wyrazistych smaków. Dodatek majonezu jest co prawda kaloryczny, ale rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.

dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, owoce

Fot. iStock / YelenaYemchuk

Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – składniki:

  • puszka makreli w oleju
  • 2 ogórki korniszony
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – składniki:

  1. Makrelę przełóż z puszki do miski wraz z olejem, rozdrobnij mięso widelcem.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój.
  3. Ogórki korniszony i cebulę posiekaj drobno.
  4. Rozdrobnione składniki wrzuć do miski z rybą, dołóż jogurt, majonez, większość posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Sałatkę włóż na godzinę do lodówki. Podaj ją z pieczywem, posyp na koniec pozostałym szczypiorkiem.

Sałatka z makreli z jajkami – przepis:

Sałatka z makreli z jajkami to opcja dla miłośników sycących i zdrowych dań. Jeśli ktoś lubi podjadać zdrowe co nieco, taka sałatka będzie dobrym wyborem na szybką przekąskę.

Fot. iStock

Sałatka z makreli z jajkami – składniki

  • wędzona makrela
  • 3 jajka
  • sałata
  • ogórek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makreli z jajkami – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki, odłóż na bok.
  2. Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i pokrój oczyszczone mięso na kawałki, przełóż do miski.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki, dorzuć do makreli – wymieszaj delikatnie. Na górę połóż ćwiartki jajek.
  4. Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i czosnkiem rozdrobnionym przez praskę, dorzuć sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Polej gotową sałatkę.

Sałatka z makreli fit  – przepis

Sałatka bez majonezu to przepis, który pokochają osoby dbające o linię. Brak kalorycznego sosu z majonezem i jajek odchudza sałatkę. Świeże składniki i dressing na bazie oliwy z oliwek i musztardy sprawia, że nie brakuje jej lekkości i smaku.

Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis

Fot. iStock

Sałatka z makreli fit – składniki:

  • mix różnych sałat
  • wędzona makrela
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • papryka czerwona
  • kukurydza z puszki
  • kapary
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • pełnoziarniste pieczywo

Sałatka z makreli fit – przygotowanie:

  1. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij ości, mięso rozdrobnij widelcem, wrzuć do miski.
  2. Sałatę umyj, poszarp na mniejsze części. Ogórek, cebulę, i paprykę czerwoną pokrój na niewielką kostkę, dorzuć do makreli. Dołóż kapary, kukurydzę i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj sos – wymieszaj w osobnym naczyniu oliwę z oliwek, wodę, musztardę, sól i pieprz.
  4. Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem lub samodzielnie.

Mimo niewątpliwych zalet dla zdrowia i wyjątkowego smaku, nie każdemu poleca się tę rybę. Makreli nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Makrela ma wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci, która przenika przez barierę krew-łożysko oraz do mleka matki i jest szkodliwa. I jeszcze jedno warto przypomnieć. Makrela (szczególnie wędzona) zawiera histaminę, przez co może powodować uczulenie. Po spożyciu może pojawić się obrzęk i duszności.


źródło:  www.przepisy.pl , poradyfit.pl