Gotowanie Przekąski Przepisy

Smaczna, zdrowa i prosta w przygotowaniu – sałatka z makreli w 4 odsłonach

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 kwietnia 2020
Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis
Fot. iStock
 

Sałatka z makreli to prosta w przygotowaniu przekąska, której smak idzie w parze ze zdrowiem. Makrelę surową, wędzoną, czy w puszce można dostać w wielu sklepach, za niewysoką cenę. Ponieważ ryby mają wiele zalet dla zdrowia, warto sięgać po nie częściej. Sałatka z makreli w oleju, fit czy z jajkami – wybierz przepis, który przypadnie ci do gustu.

Warto sięgać po makrelę, ponieważ ta tłusta ryba morska jest skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów omega-3 oraz witaminy D. Jest również źródłem pełnowartościowego białka (18,6 g/100 g), selenu, fosforu, potasu, witaminy A. Jedzenie makreli poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu, wzmacnia układ immunologiczny.

Makrelę można piec, smażyć, podawać z grilla. Doskonale smakuje ugotowana na parze, podana z warzywami. Popularnością cieszy się także w wersji wędzonej, z której można przyrządzić różne pasty kanapkowe lub pyszne sałatki. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, a efekt potrafi zachwycać. Przepisów jest wiele, jest wiec w czym wybierać: sałatka z makreli i jabłka, w oleju z korniszonami, z jajkami i w wersji fit.

Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis

Fot. iStock

Sałatka z makreli i jabłka – przepis

Na początek sałatka z makreli i jabłka – na oryginalne połączenie, ale przypadnie do gustu miłośnikom soczystych i chrupiących sałatek.

Sałatka z makreli i jabłka – składniki:

  • wędzona makrela
  • słoiczek zielonych oliwek
  • pół jabłka
  • sałata lodowa
  • rukola
  • pół żółtej papryki
  • 5 orzechów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makrelą i jabłkami – wykonanie:

  1. Makrelę obierz ze skóry, usuń ości, a mięso pokrój na kawałki.
  2. Oliwki, ogórki i paprykę pokrój w plasterki. Rukolę i sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  3. Wszystko przełóż do jednej miski, polej oliwą z oliwek, łyżką soku z cytryny, posyp solą i pieprzem, wymieszaj i dorzuć pokruszone orzechy włoskie.
Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis

Fot. iStock

Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – przepis

Sałatka z korniszonami jest propozycją dla tych, którzy lubią połączenie bardziej wyrazistych smaków. Dodatek majonezu jest co prawda kaloryczny, ale rewelacyjnie podkreśla smak całego dania.

dieta cukrzycowa - jadłospis, w ciąży, owoce

Fot. iStock / YelenaYemchuk

Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – składniki:

  • puszka makreli w oleju
  • 2 ogórki korniszony
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makreli w oleju z korniszonami – składniki:

  1. Makrelę przełóż z puszki do miski wraz z olejem, rozdrobnij mięso widelcem.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój.
  3. Ogórki korniszony i cebulę posiekaj drobno.
  4. Rozdrobnione składniki wrzuć do miski z rybą, dołóż jogurt, majonez, większość posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Sałatkę włóż na godzinę do lodówki. Podaj ją z pieczywem, posyp na koniec pozostałym szczypiorkiem.

Sałatka z makreli z jajkami – przepis:

Sałatka z makreli z jajkami to opcja dla miłośników sycących i zdrowych dań. Jeśli ktoś lubi podjadać zdrowe co nieco, taka sałatka będzie dobrym wyborem na szybką przekąskę.

Fot. iStock

Sałatka z makreli z jajkami – składniki

  • wędzona makrela
  • 3 jajka
  • sałata
  • ogórek
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sałatka z makreli z jajkami – przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki, odłóż na bok.
  2. Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i pokrój oczyszczone mięso na kawałki, przełóż do miski.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki, dorzuć do makreli – wymieszaj delikatnie. Na górę połóż ćwiartki jajek.
  4. Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i czosnkiem rozdrobnionym przez praskę, dorzuć sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Polej gotową sałatkę.

Sałatka z makreli fit  – przepis

Sałatka bez majonezu to przepis, który pokochają osoby dbające o linię. Brak kalorycznego sosu z majonezem i jajek odchudza sałatkę. Świeże składniki i dressing na bazie oliwy z oliwek i musztardy sprawia, że nie brakuje jej lekkości i smaku.

Sałatka z makreli - z jajkami, w oleju, fit przepis

Fot. iStock

Sałatka z makreli fit – składniki:

  • mix różnych sałat
  • wędzona makrela
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • papryka czerwona
  • kukurydza z puszki
  • kapary
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • pełnoziarniste pieczywo

Sałatka z makreli fit – przygotowanie:

  1. Makrelę obierz ze skóry, wyjmij ości, mięso rozdrobnij widelcem, wrzuć do miski.
  2. Sałatę umyj, poszarp na mniejsze części. Ogórek, cebulę, i paprykę czerwoną pokrój na niewielką kostkę, dorzuć do makreli. Dołóż kapary, kukurydzę i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotuj sos – wymieszaj w osobnym naczyniu oliwę z oliwek, wodę, musztardę, sól i pieprz.
  4. Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem lub samodzielnie.

Mimo niewątpliwych zalet dla zdrowia i wyjątkowego smaku, nie każdemu poleca się tę rybę. Makreli nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Makrela ma wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci, która przenika przez barierę krew-łożysko oraz do mleka matki i jest szkodliwa. I jeszcze jedno warto przypomnieć. Makrela (szczególnie wędzona) zawiera histaminę, przez co może powodować uczulenie. Po spożyciu może pojawić się obrzęk i duszności.


źródło:  www.przepisy.pl , poradyfit.pl 

Gotowanie Przekąski Przepisy

Dieta wątrobowa – zalecenia i przepisy, które ulżą wątrobie

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 kwietnia 2020
Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść
Fot. iStock/dieta wątrobowa
 

Dieta wątrobowa przy leczeniu różnych schorzeń wątroby jest nieodzownym elementem terapii. Niezależnie od tego, czy chodzi o zapalenie wątroby czy uszkodzenie, dieta wątrobowa odciąża ten organ. Zmiana nawyków żywienia pomaga załagodzić przykre objawy takie jak wzdęcia, uczucie pełności czy problemy trawienne.

Wątroba to największy organ, który pełni istotną rolę w wielu procesach życiowych. Wątroba umożliwia metabolizm substancji odżywczych, magazynuje witaminy i żelazo, trawi tłuszcze, neutralizuje toksyny, bierze udział w syntezie białek krwi, wpływa na gospodarkę hormonalną. Gdy z wątrobą zaczyna dziać się coś niedobrego, pojawiają się sygnały takie jak: niestrawność, wzdęcia, nudności, jadłowstręt, gorączka oraz dyskomfort i bóle w okolicy prawego podżebrza, apatia czy zmęczenie. A ponieważ nie da się żyć bez sprawnej wątroby, należy zacząć działać jak najszybciej, by ją odciążyć. Pocieszające jest to, że ma ona możliwość regeneracji, co w wielu przypadkach udaje się dzięki wprowadzeniu istotnych zmian w diecie. Temu właśnie służy dieta wątrobowa. Zanim jednak zmiany zostaną wprowadzone, zalecenia dietetyczne należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta wątrobowa – zasady ogólne

Dieta wątrobowa zalecana jest przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ma ona ściśle określone zasady, których należy przestrzegać, by jej stosowanie przyniosło oczekiwany rezultat. Posiłki powinny być lekkostrawne, z ograniczeniem tłuszczu, ale pożywne i smaczne, by dieta stosowana była z chęcią, przez długi czas.

  • kaloryczność diety należy dostosować do stanu odżywienia (otyłość, prawidłowa masa ciała, niedożywienie);
  • należy regularnie spożywać od 4 do 6 niewielkich posiłków, w odstępach co 3-4 godziny. Ostatni posiłek spożywaj 2-3 godziny przed snem;
  • sięgaj po produkty świeże, nieprzeterminowane lub nadpsute – toksyny, które zawierają, mimo odcięcia zepsutej części, bardzo szkodzą wątrobie;
  • wyklucz z diety żywności wysokoprzetworzoną, z wysoką zawartością konserwantów i barwników.
  • zrezygnuj z węglowodanów prostych, np. kremów, lodów, tłustych ciast i pączków, przemysłowych wyrobów cukierniczych;
  • wyklucz z diety alkohol, odstaw mocną kawę i herbatę, napoje gazowane, napoje typu cola;
  • przestrzegaj dziennej zalecanej ilości soli, czyli 5 g (mała płaska łyżeczka). Nie dosalaj potraw, odstaw słone przekąski i dania fast food;
  • zrezygnuj z ostrych przypraw –  papryki chili, curry, pieprzu;
  • odstaw musztardę, sosy na śmietanie i zasmażkach, majonez;
  • wypijaj codziennie ok. 2 l płynów, pij słabą herbatę, kompoty owocowe, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.
Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść

Fot. iStock

Dieta wątrobowa – produkty polecane i zakazane

Dieta wątrobowa – tłuszcze

Jeśli chodzi o tłuszcze, dieta wątrobowa zaleca ograniczenie ich spożywania. Szczególnie odradza się spożywanie tłuszczów zwierzęcych, np.: tłustych mięs i wędlin, smalcu, słoniny, boczku, kaszanki, pasztetowej, parówek, mielonek, konserw. Należy unikać tłustej wołowiny i wieprzowiny, baraniny, mięsa z kaczki, gęsi, ryb smażonych i wędzonych. Zalecana jest rezygnacja z mięsa smażonego, w panierce.

Dieta wątrobowa zaleca stosowanie niewielkich ilości tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek). Warto dodawać je do sałatek i surówek, ponieważ obecne w nich tłuszcze ułatwiają wchłanianie magazynowanych w wątrobie witamin A, D, E, K. Można sięgać także po mięso mięso z kurczaka, indyka, cielęcinę, chudą wołowinę, mięso z królika, wędliny drobiowe, polędwice, szynki bez widocznego tłuszczu, ryby z rusztu, pieczone w piekarniku. Włączenie ryb do diety jest ważne, ponieważ dostarczają one tłuszcze omega-3, które obniżają stężenie szkodliwych dla wątroby trójglicerydów.

Dieta wątrobowa – nabiał

Odpowiednia ilość białka w diecie sprzyja regeneracji komórek wątroby. Dieta wątrobowa zaleca stosowanie produktów mlecznych, takich jak: chude mleko, odtłuszczone jogurty, kefir, zsiadłe mleko, chude sery twarogowe, maślanka, odtłuszczone serki homogenizowane.

Odradza się natomiast sięganie po pełnotłuste mleko, ser biały, tłuste serki homogenizowane,  sery żółte i topione, sery pleśniowe, ser feta, śmietanę.

Dieta wątrobowa –  produkty zbożowe

Dieta wątrobowa zaleca sięganie po lekkostrawne produkty. Zaliczamy do nich: pieczywo jasne, pszenne, sucharki, biszkopty, płatki owsiane, kukurydziane, ryż biały, cienki makaron, kasza manna i kuskus. Należy unikać nadmiaru błonnika w diecie – niewskazane są ciężkostrawne produkty pełnoziarniste, takie jak: pieczywo razowe, grube kasze (gryczana, pęczak).

Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść

Fot. iStock

Dieta wątrobowa –  warzywa i owoce

Dieta wątrobowa zaleca włączenie do diety warzyw gotowanych takich jak: marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, fasolka szparagowa, ziemianki gotowane, w postaci puree. Na surowo można jeść zieloną sałatę, pomidory bez skórki. Jeśli chodzi o owoce, można sięgać po dojrzałe, bez skórki i pestek, po obróbce cieplnej. Najlepsze są pieczone lub gotowane, jabłka, morele, brzoskwinie, przecier z maliny, porzeczki, czarnych jagód.

Zdecydowanie należy unikać warzyw wzdymających, powodujących problemy trawienne: warzywa kapustne, cebula, szczypior, papryka, ogórki, rzodkiewki, nasiona roślin strączkowych. Nie zaleca się jedzenia owoców takich jak: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, a także owoców suszonych i orzechów.

Dieta wątrobowa – przepisy

Dieta wątrobowa – przepisy: kasza manna z musem owocowym na I śniadanie:

Składniki:

  • 300 ml odtłuszczonego mleka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 0,5 kg miękkich owoców (np. truskawki, maliny, brzoskwinie).

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj, dodaj kaszę i cukier. Gotując ok 3-5 minut mieszaj, aż kasza napęcznieje. Zdejmij z ognia.
  2. Owoce umyj, usuń niejadalne części. Włóż do garnka, rozgnieć je i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Zblenduj na gładką masę. Wyłóż do naczyń z kaszą manną. Do popicia: kawa zbożowa z mlekiem 0,5%.
Dieta wątrobowa - przepisy, zasady, co jeść

Fot. iStock

Dieta wątrobowa – przepisy: kanapki z pastą serowo-jajeczną na II śniadanie

Składniki:

  • 1 jajko na twardo,
  • 100 g chudego twarogu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego,
  • natka pietruszki,
  • odrobina soli do smaku.

Przygotowanie: Jajko drobno poszatkuj lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z twarogiem. Dodaj jogurt, natkę pietruszki i odrobinę soli do smaku. Do popicia: słaba herbata.

Dieta wątrobowa – przepisy: zupa krem z kalafiora na obiad

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 kalafior,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • grzanki.

Przygotowanie:

  1. Kalafior, ziemniaki, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą i odrobiny gałki muszkatołowej.
  4. Podawaj z grzankami.

Dieta wątrobowa – przepisy: jogurt i banan na podwieczorek:

  • mały, dojrzały banan,
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu.

Dieta wątrobowa – przepisy: dorsz z folii na kolację

Składniki: 

  • filet z dorsza bez skóry
  • koperek lub pietruszka
  • pieprz cytrynowy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Przygotowanie: 

  1. Dorsza skrop oliwą, obsyp przyprawami i zawiń w folię aluminiową.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 ºC z termoobiegiem. Wstaw rybę na – 10 minut do rozgrzanego piekarnika, aż zmięknie. Można podawać z białym ryżem. Do popicia: herbata owocowa.

źródło: www.mp.pl , stronazdrowia.pl 

Gotowanie Przekąski Przepisy

Piękne i zadbane dłonie na wiosnę – nawet w trudnych chwilach

Redakcja
Redakcja
2 kwietnia 2020
Fot. Materiały prasowe

Tegoroczna wiosna to dla nas trudny czas. Nasze dłonie narażone są jak nigdy i nie tylko na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, ale i na niszczące działanie suchego mydła, czy środków dezynfekujących, których używamy więcej, niż zwykle. Zafundujmy im chwilę domowej pielęgnacji, a będą nam wdzięczne. Tym bardziej, że używając doskonałych kosmetyków możemy im zagwarantować SPA równie dobre, jak u kosmetyczki w salonie.

Dlatego zafundujmy dłoniom program kompleksowej pielęgnacji – pierwszym krokiem niech będzie zastosowanie Peelingu do dłoni z linii GoCranberry. Kolejnymi – maska do rąk i paznokci oraz krem do rąk z tej samej linii.

Etap pierwszy – usuwanie zgrubiałego naskórka

Dobry, naturalny peeling widocznie poprawia kondycję skóry. Precyzyjne połączenie drobinek cukru z naturalnymi olejami: żurawinowym, migdałowym i winogronowym zmiękczą oraz natłuszczą skórę, sprawiając, że dłonie staną się wygładzone. Mikrocząsteczki pobudzą krążenie krwi, a skóra stanie się gładka i gotowa na przyjęcie kosmetyków pielęgnacyjnych. Peeling do dłoni od GoCranberry zapewnia delikatnej skórze dłoni aksamitność i jedwabistą gładkość. Wystarczy poświęcić pięć minut na dokładne wymasowanie skóry rąk tym kosmetykiem – zabieg jest przyjemny i relaksuje po ciężkim dniu – możemy też zaprosić do pomocy partnera albo przyjaciółkę, a potem odwdzięczyć się im tym samym.

Etap drugi – bogata, odżywcza maska

Następnym etapem pielęgnacji – jeżeli mamy więcej czasu dla siebie albo wtedy, gdy zamierzamy położyć się spać – może być nałożenie bogatej w składniki odżywcze maski do rąk i paznokci.  Zawarte w produkcie naturalne składniki: oleje oraz lanolina zmiękczą skórę, sprawiając, że stanie się ona nawilżona i natłuszczona. Olej rycynowy poprawi kondycję paznokci. Maska doskonale sprawdza się m.in. po pracach domowych, kiedy skóra dłoni potrzebuje intensywnej pielęgnacji. Aromatyczny zapach wprowadzi w stan relaksu. W pudełku znajdziemy bawełniane rękawiczki, które pozwolą zintensyfikować działanie maski. Jak to zrobić? Optymalną (każdy z nas wie, ile kosmetyku będzie potrzebował) ilość maski wmasowujemy w ręce i paznokcie. Następnie nakładamy na dłonie rękawiczki. Po upływie około 30 minut pozostałości maski wmasowujemy w dłonie lub zmywamy ciepłą wodą.

Etap trzeci – codzienna pielęgnacja kremem do rąk

Naturalny krem do rąk zadba o to, aby dłonie prezentowały się estetyczniej, były nawilżone i żeby poprawiło się nam samopoczucie. Lekki krem do rąk i paznokci GoCranberry przeznaczony jest do codziennej pielęgnacji skóry dłoni. Idealne połączenie olejów roślinnych i masła shea nawilży i delikatnie natłuści skórę, a także zadba o kondycję paznokci. Krem umieszczony jest w praktycznym opakowaniu air-less, które zmieści się w każdej (nie tylko damskiej) torebce.

Wszystkie produkty do pielęgnacji dłoni z linii GoCranberry zaprojektowane są w taki sposób, aby minimalizować ryzyko wystąpienia alergii lub podrażnień. Są wegetariańskie, hipoalergiczne i przebadane dermatologicznie, nie zawierają parafiny. Kompozycja zapachowa bez alergenów. Kosmetyki z linii GoCranberry nie zawierają też: parabenów, konserwantów, SLES, CAPB, silikonów, PEG, alergenów, GMO.


Artykuł powstał we współpracy z www.novakosmetyki.pl


Zobacz także

Przepis na świąteczny piernik

Przepis na świąteczny piernik

przepisy na wielkanoc

Babka wielkanocna. Wasze przepisy wielkanocne

Bakaliowe podróże – propozycje śniadań z różnych stron świata

Bakaliowe podróże – propozycje śniadań z różnych stron świata