Czekasz na wiosnę, a za oknem wciąż szaro? Czas na słodką kolację, która wypełni cały twój dom upojnym aromatem pieczonych batatów. Różowy hummus dostarczy ci uderzeniowej dawki białka i błonnika, a jego wesoły, soczysty kolor zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Posmakuj wiosny w orientalnym wydaniu!
Batatowe kąski z różowym hummusem
Składniki na różowy hummus:
- 4-5 średnich buraków
- 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka skórki z cytryny
- Szczypta soli i czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji
Przygotowanie:
- Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
- Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- To wszystko! Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.
Składniki na batatowe kąski:
- 1 duży batat
- Oliwa
- Natka pietruszki
- 100g ciecierzycy z puszki, np. marki Jasmeen
- Garść nasion słonecznika
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Batata pokrój na ok. 1 cm plastry i umieść w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posyp do smaku solą i pieprzem.
- Piecz bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmaruj je grubą warstwą buraczanego hummusu i posyp cieciorką. Całość piecz jeszcze przez 5-10 minut.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki i nasionami słonecznika. Smacznego!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl