Placek po zbójnicku to nic innego, niż duży placek ziemniaczany z pysznym gulaszem. Danie to wywodzi się najpewniej z Podhala, ale już dawno podbiło swoim smakiem inne rejony kraju. Jak przyrządzić placek po zbójnicku na różne sposoby, z pieczarkami lub bez? Przepisy warte uwagi.
Placek po zbójnicku to danie bardzo sycące, o wyrazistym smaku, najczęściej serwowane ze śmietaną. Osobno przygotowuje się placek ziemniaczany (czasem kilka mniejszych), oraz aromatyczny, pełen smaku gulasz, który wykłada się na jedną połowę placka, a drugą się go przykrywa. Można także przykryć jeden placek ziemniaczany drugim, tak alby nadzienie z gulaszu pozostało pod przykryciem. Danie serwujemy gorące, bo takie smakuje najlepiej.
Placek po zbójnicku — przepis
Placek po zbójnicku — składniki:
Na placki ziemniaczane:
- ok. 800 g ziemniaków
- cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz czarny mielony
- sól do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Na gulasz:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 cebule
- marchew
- 2 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta chili
- łyżeczka cukru
- pieprz
- świeża kolendra
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane:
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obierz, również zetrzyj na tarce, dodaj do ziemniaków.
- Wbij do miski jajka, dodaj mąkę pszenną, pieprz czarny i sól do smaku. Wymieszaj dobrze.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę i smaż duże placki. Odkładaj każdy z nich na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gulasz:
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oleju na dużej patelni lub w garnku. Czosnek pokrój w cienkie plastry i dorzuć na patelnię do cebuli. Wrzuć mięso z indyka i smaż na wolnym ogniu. Pomidory pokrój.
- Do obsmażonego mięsa wrzuć paprykę, marchewkę oraz pomidory z puszki. Wlej szklankę wrzątku i przykryj patelnię. Duś mięso na wolnym ogniu, aż zmięknie. Dodaj przyprawy: słodką i ostrą paprykę, chili, cukier, pieprz, kolendrę i sól do smaku.
- Placek wyłóż na talerzu, nałóż gulasz i złóż go na pół. Na wierzch wyłóż łyżkę śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.
Placek po zbójnicku z pieczarkami — przepis
Placek po zbójnicku z pieczarkami — składniki:
Gulasz:
- 900 g szynki wieprzowej
- 200 g pieczarek
- 150 ml białego wina
- 100 ml sosu pomidorowego
- cebula
- czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bulionu
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- oregano
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
Placek:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1 jajo
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Gulasz:
- Mięso umyj i pokrój w niedużą kostkę, obsyp solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej, podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj pieczarki, słodką i ostrą paprykę, oregano i chwilę podsmaż. Mięso wrzuć na patelnię z pieczarkami i smaż do zrumienienia. Zmniejsz ogień, podlej winem i duś około 10 minut.
- W międzyczasie paprykę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
- Mięso z pieczarkami wrzuć do garnka i zalej bulionem, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, sos pomidorowy, paprykę i marchew. Duś na małym ogniu ok. 50 minut, aż mięso zmięknie. Dopraw solą i pieprzem oraz zagęść mąką, jeśli jest taka potrzeba.
Placek ziemniaczany:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę i 2-3 łyżki mąki (jeśli masa jest zbyt rzadka, nieco więcej), sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę nałóż gulasz. Złóż go na pół, polej kwaśną śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.
Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — przepis
Placek po zbójnicku z mięsem mielonym — składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 1 jajko
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Gulasz:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- puszka kukurydzy
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
Dodatkowo:
- śmietana kwaśna
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane:
- Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej, wyłóż masę na całą patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron. Wyłóż na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gulasz:
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, warzywa podsmaż ok. 5 minut i przełóż do miski a na patelnię wrzuć mięso.
- Podsmaż około 10 minut, dodaj wcześniej podsmażone warzywa, do tego kukurydzę, koncentrat i dopraw przyprawami według uznania. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, podlej go delikatnie wodą.
- Gotowy placek wyłóż na talerz, na jego a połowę wyłóż gulasz. Placek złóż na pół, polej śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.