Przepisy Wielkanoc

Nie chce ci się piec na święta? Ten deser jest dla ciebie – smakuje bosko i nie wymaga dużo zachodu

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2022
pascha wielkanocna
fot. Ivannag82/iStock
 

Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa, która dotarła do nas zza wschodniej granicy. Nie wymaga ona pieczenia, a jej forma i smak sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt. W moim domu była co roku, robił ją tata – pamiętam, jak wkładał ją do lodówki i przygniatał dwoma tomami encyklopedii, żeby dobrze się odcisnęła. 🙂

Pascha wielkanocna — składniki:  

  • 600 g twarogu w kostce
  • 150 g kolorowej skórki kandyzowanej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • ew. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel 2-3 razy. Miękkie masło ubij z cukrem i wanilią na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dokładaj do masy po łyżce zmielonego twarogu. Gdy w masie nie będzie już grudek, wlej śmietankę i ubijaj na dużych obrotach, aż masa stanie się puszysta. Na koniec dodaj do niej 100 g kandyzowanej skórki i wymieszaj.
  2. Miseczkę wyłóż gazą tak, aby wystawała poza brzegi. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj i nakryj gazą. Dociśnij talerzykiem i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wysuń paschę na talerz i usuń delikatnie gazę. Udekoruj pozostałą skórką kandyzowaną i np. listkami mięty.

POLECAMY RÓWNIEŻ: 


Przepisy Wielkanoc

Wielkanoc bez mięsa? Wypróbuj przepisy najlepszych blogerów kulinarnych z Instagrama

Iwona Zgliczyńska
Iwona Zgliczyńska
12 kwietnia 2022
wielkanoc bez mięsa
Fot. Foodlajf
 

Wielkanoc bez mięsa? Tak, spokojna głowa. Pasztety, ciasta, przekąski od najlepszych polskich blogerów: Basi Stareckiej, Elizy Kmity, Michała Korkosza i Marty Dymek.  Spróbuj razem z nimi zaskoczyć swoich gości. To będzie  śniadanie świąteczne inne niż wszystkie!

Wielkanocne tapas patatas Basi Stareckiej

  • 2 szklanki mrożonego groszku 1 duży ugotowany ziemniak 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 /5 łyżek oliwy
  • duża garść świeżej mięty
  • trochę ugotowanych i odsmażonych ziemniaków do serwowania pasty

1. Zacznij od ugotowania groszku. Potrwa to chwilę, bo groszek ma to do siebie, że długo gotowany traci swój piękny kolor. Wlewamy wodę do garnka, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej groszek. W ciągu 2-3 minut powinien zdążyć zmięknąć, ale nie stracić koloru. Nie czekamy więc, od razu przecedzamy go przez sitko i zalewamy zimną wodą.
2. Przygotowujemy pastę z groszku. Do naczynia, w którym będziemy ją blendować, prócz wystudzonego groszku dodajemy ugotowany wcześniej ziemniak, czosnek, sok z cytryny, oliwę i dużą garść świeżej mięty. Zostawiamy sobie parę listków i kuleczek groszku do dekoracji tapas. Blendujemy składniki na gładką zieloną masę. Serwujemy ją na odsmażonych złotych i chrupiących talarkach ugotowanych wcześniej ziemniaków.

 

Fasolowy pasztet z jabłkiem z Jadłonomii, czyli od Marty Dymek

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 1 goździk
  • olej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz
  • do wysypania foremki: olej i bułka tarta, mielone orzechy lub płatki owsiane

1. Cebulę pokrój w grube półksiężyce, jabłko obierz i pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzej sporo oleju, dodaj cebulę, jabłko, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk. Smaż na średnim ogniu przez 10 – 12 minut do momentu, aż cebula będzie bardzo miękka i złota.
2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W międzyczasie w dużej misce zblenduj kaszę jaglaną.
3. Z usmażonej cebulki wyjmij wszystkie duże przyprawy, a następnie cebulkę dodać do miski z kaszą jaglaną.
4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj. Masę wyłóż do keksówki natartej olejem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi orzechami, piecz przez 45 – 50 minut.

Sernik mango od Whiteplate, czyli od Elizy Kmity

Spód:

  • 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (to są całe migdały, bez skórki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Masa:

  • 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 4 małe jajka (lub 3 duże)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki pulpy z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 1 duże, dojrzałe mango)

Spód:

1. Migdały delikatnie podpraż na suchej patelni. Przełóż je do miski, na patelni umieść cukier, który należy rozpuścić. Dodaj migdały, obtocz je w karmelu i przełóż do blendera (lub miski, w której będziemy miksować) i drobno zmiksuj (nie na proszek, tak, żeby były kawałki migdałów).
Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na dno migdały i zrób masę:

2. Ser wymieszaj z musem mango, cukrem, budyniem i wanilią (w misce, łyżką), następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj – TYLKO do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
Przelej delikatnie na spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C i piecz ok. 50-60 min

Babka bananowa last minute ze złocistą polewą od Rozkosznego, czyli Michała Korkosza

  • 1¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 duże lub 4 małe dojrzałe banany (około 400 g masy bananowe bez skórki)
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • ⅔ szklanki (120 g) cukru brązowego
  • ½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego

Złota polewa z białej czekolady

  • ⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 g białej czekolady, połamanej na kostki

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy 23 cm dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką. Lepiej zrobić to dokładnie. Nie chcesz, aby babka przywarła do formy, niszcząc siebie i święta.
2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem w większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając masę. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.
3. Masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź w formie 15 minut, następnie wyjmij babkę obracając ją “do góry nogami” z pomocą talerza lub patery. Wystudź całkowicie.
4. Przygotuj polewę. Zagotuj kremówkę z kurkumą. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw na 20 minut, aby polewa ostygła i stężała. Musi być jednak cały czas trochępłynna! Polej nią babką. Poczekaj, aż polewa osiądzie i zastygnie.

 

 



Zobacz także

Domowa Lemoniada Darii Ładochy - Patenciary, odc.1

Przepis Darii Ładochy. Patenciary, odc.1: Domowa lemoniada

Przepis na ciasto na pizzę - to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Przepis na ciasto na pizzę – to w nim skrywa się sekret najpyszniejszej pizzy świata!

Bułki maślane - klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą

Bułki maślane – klasyczne, z jagodami, z kruszonką i z czekoladą. Wybierz ulubioną wersję