Go to content

Papryka marynowana – jak przygotować ją do słoików na zimę, by była smaczna, jędrna i chrupiąca?

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem
Fot. iStock

Papryka marynowana to wyrazisty w smaku dodatek do kanapek i obiadów, który każdy może przygotować samodzielnie. Pracy jest niewiele, a sprawdzony przepis przyniesie efekty, które zadowolą każdego miłośnika domowego jedzenia.

Marynowanie to znany od dawna sposób konserwowania żywności, równie popularny, co kiszenie. Warzywa i owoce zamknięte w marynacie zachowują żywy kolor i nabierają ciekawego, intensywnego smaku. Niestety, taka forma przetworów nie należy do najzdrowszych i nie każdemu jest polecana, ponieważ w skład marynaty wchodzi ocet, który podrażnia przewód pokarmowy i wpływa na niszczenie czerwonych ciałek krwi. Oczywiście nikt nie zjada aż takich ilości warzyw marynowanych, by po nich cierpieć, ale należy ten aspekt wziąć pod uwagę, planując posiłki.

Smak marynaty zależy głównie od stężenia wspomnianego octu. Może być ono mniejsze lub większe, a co za tym idzie, sam smak słodszy i łagodniejszy lub ostry, zdecydowany. Ostatecznie utrwala się on dopiero po upływie 2-3 tygodni od przygotowania.

Fot. iStock/Papryka marynowana

Papryka — jak wybrać najlepszą do słoików?

Nie licząc ogórków, które są chyba najczęściej marynowanym warzywem, równie często do słoików wkładamy paprykę. Marynowana papryka jest doskonałym pomysłem na dodatek do pieczonych mięs, świetnie pasuje do kanapek i jako przekąska. Chrupiąca, jędrna i soczysta papryka urozmaici danie nie tylko smakiem, ale i żywym kolorem. Ale by rzeczywiście się udała, trzeba najpierw kupić odpowiednią paprykę. I nie tyle rodzaj ma znaczenie, ile jej stan. Powinna być jak najbardziej świeża, jędrna, o napiętej skórce. Taka zachowa swoje walory w słoiku. Pomarszczone, miękkie, przebarwione najlepiej zostawić na półce.

Fot. iStock

Przygotowanie marynowanej papryki jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu, warto więc zrobić ją samodzielnie.

Papryka marynowana z miodem na słodko — przepis

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Fot. iStock/Papryka marynowana

Papryka marynowana z miodem na słodko — składniki: 

  • 2,5 kilograma papryki w różnych kolorach

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w słoikach.
  2. Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalewą wlej do słoików z papryką tak, by ją zakryć. Słoje szczelnie zakręć.
  3. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla większej trwałości studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.

Papryka marynowana z olejem na zimę — przepis

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Fot. iStock/Papryka marynowana

Papryka marynowana z olejem na zimę — składniki:

  • 5 sztuk papryki czerwonej
  • 3 sztuki papryki zielonej
  • 2 sztuki papryki żółtej

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Dodatkowo:

  • olej (2 łyżki na słoik)
  • czosnek (1 ząbek na słoik)
  • gorczyca (1 łyżeczka na słoik)

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i pokrój w słupki. Włóż do słoików, wsyp gorczycę, dodaj do każdego słoja po ząbku czosnku.
  2. Przygotuj zalewę —  wodę zagotuj z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodaj ocet i  wymieszaj.
  3. Zalewę wlej do słoików tak, aby w każdym zmieścić jeszcze 2 łyżki oleju. Słoiki zakręć.
  4. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla pewności studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.

Papryka marynowana bez pasteryzacji — przepis

Fot. iStock

Papryka marynowana bez pasteryzacji  — składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki

Zalewa:

  • 3,5 l wody
  • 1 szklanki octu
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziarenek pieprzu
  • 5 listków laurowych
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 duże baldachy kopru
  • łyżka gorczycy
  • po 1 łyżce oliwy na słoik

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki lub na paski.
  2. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj ją.
  3. Do gotującej się zalewy włóż paprykę i gotuj ok. 15 min.
  4. Słoiki dokładnie umyj i wyparz. Nakładaj do nich jeszcze gorącą paprykę, zalej wrzącą zalewą i dołóż po łyżce oliwy.
  5. Słoiki zakręć i studzić odwrócone do góry dnem, okryj kocem. Gdy wystygną, od razu znieść do chłodnego pomieszczenia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl