Wszechstronne, bajecznie proste w przygotowaniu i przepyszne – takie właśnie jest tofu. Z wyglądu niepozorne, w rzeczywistości daje nieograniczone możliwości. Zrobisz z nim totalnie wszystko: śniadaniową szakszukę, włoski makaron, polskie pierogi, azjatyckie bowle, wegański mac & cheese, kuszące street foody i aksamitne desery (w tym oczywiście tofurnik) – w każdym z tych dań tofu odnajduje się idealnie.
Mamy dla was kilka przepisów z książki Konrada Budzyka „Totalnie tofu”. Spróbujcie!
Koreańska zupa z kimchi
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- makaron udon
- 1 cukinia
- 300 g wegańskiego kimchi
- ½ puszki (200 g) pokrojonych pomidorów bez skórek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1–2 cm świeżego imbiru
- 5 suszonych grzybów shiitake, w całości
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego lub sy- ropu z agawy
- pasta gochujang (opcjonalnie)
Dodatkowo: - zielona cebulka
- papryczka chili
- prażony sezam
Sposób przygotowania
- Tofu pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Kimchi dokładnie posiekaj. Papryczkę chili umyj, oczyść i drobno posiekaj.
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 3–4 minuty.
- Dodaj imbir oraz czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj posiekane kimchi, pomidory i grzyby shiitake. Wlej bulion i syrop klonowy lub syrop z agawy, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
- Po tym czasie wrzuć do garnka tofu i gotuj jeszcze przez 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce.
- W osobnym garnku ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
- W miseczkach układaj makaron i wstążki cukinii. Dodaj pastę gochujang. Zalewaj gorącą, świeżo ugotowaną zupą.
- Przed podaniem posyp zieloną cebulką, papryczką chili i sezamem.
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 80 g bułki tartej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- pieprz
Dodatkowo - sos pieczarkowy
- ziemniaki
- surówka z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zieloną cebulkę umyj i posiekaj.
- Tofu odsącz z zalewy, umieść w dużej misce i dokładnie pokrusz.
- Dodaj czosnek, zieloną cebulkę, sos sojowy, olej, bułkę tartą, skrobię oraz przyprawy.
- Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, możesz też wyrobić masę rękami.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Z przygotowanej masy formuj klopsiki i układaj je na blasze.
- Piecz około 30 minut. W połowie pieczenia możesz przewrócić klopsiki na drugą stronę.
- Gotowe klopsiki wymieszaj z sosem pieczarkowym. Podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Tofu w sosie orzechowym
Składniki:
- 2 kostki naturalnego tofu
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka
- 5 ząbków czosnku
- 2–3 cm świeżego imbiru
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos orzechowy - 350 ml wody
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo - garść niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
- 1 pęczek zielonej cebulki
- ryż jaśminowy
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostki o boku dłu- gości 2–3 centymetrów.
- Do miseczki wlej olej i sos sojowy, dodaj pokrojo- ne tofu i wymieszaj. Następnie stopniowo doda- waj skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aby dokładnie oblepiła kosteczki.
- Tofu rozłóż na blasze. Piecz 20–25 minut.
- Gdy tofu się piecze, przygotuj sos: wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i blenduj aż do uzyskania jednolitej
konsystencji. - Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój obieraczką we wstążki. Zie- loną cebulkę
umyj i posiekaj. - W woku lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę.
- Dodaj marchewkę i groszek i smaż jeszcze przez minutę.
- Do podsmażonych warzyw wlej sos, dodaj upie- czone tofu i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
- Do miseczek wyłóż ugotowany ryż i tofu w sosie. Posyp orzeszkami ziemnymi i zieloną cebulką.