Go to content

Najlepsza na upał – własnoręcznie przygotowana lemoniada!

Fot. Materiały prasowe

Upały dają się we znaki. I chociaż większość z nas lubi słońce, nie zawsze przy tym pamiętamy o regularnym nawadnianiu organizmu. Najlepiej pić wodę małymi łyczkami przez cały dzień,  tak żeby nie dopuścić do uczucia pragnienia, bo wtedy sięgamy po to co mamy pd ręką albo co „krzyczy” do nas ze sklepowych chłodziarek – kolorowe, słodkie napoje.

I tu paradoksalnie, gasząc uczucie pragnienia, bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Bowiem słodkie, często sztucznie barwione napoje nie nawadniają a odwadniają organizm! Dlatego uczucie pragnienia za chwilę powróci.

Jeśli już jesteś fanem napojów a nie zwykłej wody, polecamy przygotowanie go samemu w domu ze znanych i zdrowych składników. Domowe lemoniady to lepsza alternatywa dla wody niż kolorowe sklepowe propozycje.

Poniżej nasze propozycje na 1 porcję lemoniady, zwiększając ilość składników, przygotujesz jednorazowo więcej porcji. Lemoniadę można przetrzymywać w lodówce kilka godzin. Tak podane zachwycą smakiem ale i wyglądem 🙂

Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

Fot. Materiały prasowe / Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

 

  • 0,5 l wody Jantar
  • 2 cytryny
  • garść listków bazylii
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Cytryny sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i wraz z bazylią  i 3 łyżkami wody zblendować. Masę przelać do wysokiej szklanki i zalać resztą wody. Można wrzucić kilka kostek lodu.

Lemoniada truskawkowo-limonkowa

Lemoniada truskawkowo-limonkowa

Fot. Materiały prasowe / Lemoniada truskawkowo-limonkowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • 3-4 truskawki
  • 1 limonka
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Limonkę sparzyć wodą. Połowę pokroić na plasterki z drugiej połowy wycisnąć sok.

1 truskawkę rozgnieść z cukrem i sokiem z limonki

Pozostałe truskawki oraz plasterki limonki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę truskawkowo limonkową i zalać całość wodą.

Lemoniada miętowo-borówkowa

Lemoniada miętowo-borówkowa

Fot. Materiały prasowe / Lemoniada miętowo-borówkowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • garść borówek amerykańskich
  • garść świeżych listków mięty
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Borówki umyć.

Kilka borówek rozetrzeć z cukrem i kilkoma listkami mięty.

Pozostałe borówki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę borówkowo-miętową oraz pozostałe listki mięty i zalać całość wodą.

Fot. Materiały prasowe


Artykuł powstał we współpracy z marką Jantar