Go to content

Cztery wskazówki dla wielbicieli kawy. Jak sprawić, by wasz ulubiony napój był zdrowszy

Fot. Pixabay / Pexels / CC0 Public Domain

Istnieje wiele dowodów na to, że picie kawy jest korzystne dla naszego zdrowia – poprawia zdolności poznawcze, pomaga w walce z cukrzycą, zwiększa wydajność organizmu podczas ćwiczeń. Jak jednak wiadomo, pita w nadmiarze, do niczego dobrego nie prowadzi. Dlatego, jeśli kochasz kawę i chcesz, by była ona dla ciebie zdrowsza, zastosuj te cztery wskazówki.

Dodaj mleko

Jeśli nie cierpisz na nietolerancję laktozy, wypróbuj mleko krowie, które w porównaniu z innymi alternatywami zawiera dużo białka i wiele zdrowych minerałów poza wapniem. Czy wiesz, że napoje takie jak mleko migdałowe, sojowe czy orzechowe, które zawierają więcej wapnia niż szklanka mleka, nie mogą pochwalić się zawartością potasu, fosforu i ryboflawiny?

Dodaj smaku bez cukru

Zamiast dodawać do kawy cukier czy sztuczne słodziki, spróbuj inaczej zmienić jej smak. Może skusisz się na szczypię cynamonu, który jest bogaty w przeciwutleniacze i wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi? Możesz także dodać kakao, które dodaje smaku naszej kawie bez potrzeby jej słodzenia.

Pij kawę gorącą

Wielu z nas pije kawę zimną i często nie dlatego, że taką lubi, tylko wcześniej nie było czasu na to, by ją wypić. Okazuje się jednak, że gorąca kawa zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zimna, tym samym zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów, cukrzycy i depresji.

Dodaj olej MCT

Olej MCT poleca się szczególnie sportowcom, ale tez tym, którzy na co dzień po amatorsku kochają wysiłek fizyczny. Jest to produkt wywodzący się z oleju kokosowego, a dodany do kawy sprawi, że zwiększa się wydajność twojego organizmu. Możesz ćwiczyć dłużej, mniej się męczysz, jeśli dodasz odrobinę tego oleju do swojej kawy. Zacznij od małych dawek, żeby sprawdzić, czy nie masz problemu z jego trawieniem.