Go to content

Kompot z suszu – tradycyjny i z pigwą

Kompot z suszu - tradycyjny, wędzony lub z winem
Fot. iStock

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez aromatycznego kompotu z suszu. Kompot z suszu to jeden ze świątecznych klasyków, który w zależności od regionu Polski różni się składnikami. Susz wigilijny dla naszych przodków miał symboliczne znaczenie – był znakiem miłości, zwycięstwa, siły witalnej i odradzającego się wiosną życia. Jak przygotować kompot z suszu na kilka różnych sposobów?

Kompot z suszu – symbolika

Aromatyczny, smaczny, a także bogaty w prozdrowotne składniki odżywcze. Kompot z suszu na wigilijnych stołach pojawił się już w średniowieczu. Zgodnie z ludowymi wierzeniami, każda z 12. potraw znajdujących się na wigilijnym stole ma jakieś znaczenie. Tak też jest z kompotem z suszu. Podstawę stanowią suszone jabłka, gruszki i śliwki. Jabłka są symbolem miłości i zdrowia, gruszki mają zapewniać długie życia, a śliwki odpędzają złe moce.

Zobacz również: Kluski z makiem – wypróbuj dwa przepisy na to tradycyjne, wigilijne danie

Z jakich owoców przygotować kompot z suszu?

Tradycyjny kompot z suszu przygotowuje się z suszonych śliwek, do których dodaje się suszonych jabłek i gruszek. To podstawowa i znana od setek lat wersja, która posiada wielu miłośników. Proporcje i rodzaje owoców można dobierać indywidualnie. Wszystko zależy od smaków i upodobań najbliższych.

Przepis na tradycyjny, wigilijny kompot z suszu

  • 3 litry wody
  • Szklanka suszonych śliwek
  • Szklanka suszonych jabłek
  • Szklanka suszonych gruszek
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wszystkie składniki i gotujemy około 60 minut. Podczas gotowania owoce zmiękną i uwolnią aromat, dzięki czemu kompot nabierze niepowtarzalnego smaku. Najlepiej sprawdzą się suszone węgierki, które posiadają lekko przydymiony aromat w przeciwieństwie do śliwek kalifornijskich. Kompot z suszu najlepiej przygotować w przed dzień Wigilii lub w Wigilię z samego rana.

Przepis na wigilijny kompot ze śliwek

W niektórych domach na wigilijnym stole gości kompot przygotowany głównie z suszonych śliwek. Potrzebować będziemy:

  • 1/3 kg suszonych śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • Kilka goździków
  • Laskę cynamonu
  • Skórkę pomarańczową
  • Wodę

Przygotowanie:

  • Suszone śliwki (najlepiej węgierki) dokładnie płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Wszystkie owoce powinny być dokładnie przykryte wodą.
  • Garnek odstawiamy na kilka godzin by śliwki zmiękły.
  • Do garnka dolewamy wody (tak by w sumie było 2,5 l). Dodajemy przyprawy.
  • Kompot gotujemy około 30 minut.
  • By wzbogacić i podkreślić jego smak, pod koniec gotowania do garnka dodajemy 0,5 litra czerwonego wina.

Przepis na wigilijny kompot z dodatkiem pigwy

Pigwa pospolita nie nadaje się do jedzenia na surowo, zerwana z krzaka. Jej owoce są twarde i bardzo kwaśne. Aromaty i walory smakowe uwalniają się dopiero po ugotowaniu czy przygotowaniu soku. By wzbogacić smak wigilijnego kompotu pigwą, w pierwszej kolejności należy przygotować z niej susz.

Przygotowanie suszu z pigwy

  • Owoce pigwy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze do pieczenia.
  • Do nagrzanego do 80 stopni Celsjusza piekarnika wkładamy blachę z owocami pigwy. Suszymy przez 30 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 30 stopni i jeszcze dosuszamy.

Do przygotowania kompotu wigilijnego z pigwą potrzebne będą:

  • Szklanka suszonych śliwek
  • Szklanka suszonych jabłek
  • Szklanka suszonych gruszek
  • Szklanka suszonej pigwy
  • 3 łyżki cukru
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu

Przygotowanie:

  • Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującej wody dodajemy suszone owoce i przyprawy.
  • Całość na niewielkim ogniu gotujemy około godziny, do momentu aż owoce zmiękną.

Zobacz także: Pierogi – tradycyjne danie kuchni polskiej. Jak przygotować pierogi na różne sposoby?