Go to content

Pyszne i delikatne jajka w koszulce. Podpowiadamy jak je zrobić różnymi sposobami

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu
Fot. iStock

Przygotowanie jajka w koszulce jest tylko nieco bardziej skomplikowane, niż w przypadku jajka na miękko lub na twardo. Mając odpowiedni przepis na jajka w koszulce, zadanie staje się prostsze. Delikatne jajko z płynnym, smacznym żółtkiem jest idealnym dodatkiem do bardziej wyszukanego śniadania.

Jajka w koszulce nazywane są z francuskiego jajkami poszetowymi, czy bardziej znajomo – jajkami benedyktyńskimi lub po florencku.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce – jak je zrobić?

Jest kilka sposobów na to, by udało się ugotować je tak, by miały ładny kształt i idealną konsystencję. Przede wszystkim należy pamiętać, że jajka powinny być jak najświeższe. Im starsze jajko, tym większe ryzyko, że białko rozleje się i nie będzie wyglądało apetycznie. Można spróbować przecedzenia jajka przez bardzo gęste sitko po to, by usunąć nadmiar lejącego się białka. Żeby sobie ułatwić zadanie przed rozpoczęciem gotowania, jaja warto osobno wbić na spodeczki lub do szklanek, by delikatnie przełożyć je do wody, zamiast wbijać wprost ze skorupek. Trzeba pamiętać, by woda nie gotowała się intensywnie, a jedynie delikatnie „bulgotała”, by jajko utrzymało ładny kształt.

Jajka w koszulce bez octu – przepis

Czyli jajka w koszulce, z czystej wody z odrobiną soli, to jeden ze sposobów przygotowania.

  1. Należy zagotować w garnku wodę z odrobiną soli.
  2. Kiedy woda wrze, należy zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Wodę trzeba zamieszać, by powstał wir i delikatnie wrzucić jajka do garnka.
  4. Po upływie ok 3 – maksymalnie 4 minut, co zależy od wielkości jajka – należy jajka w koszulce wyjąć na talerz. Można również włożyć na chwile do naczynia z zimną wodą, by zahamować dalszy proces ścinania się jajka.

Jako powinno być delikatne i kruche, z płynnym żółtkiem i zwartym, w miarę kształtnym białkiem.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce z wody z octem

To drugi sposób na jajka w koszulce. Ocet do wody dodaje się po to, by otrzymać bardziej zwartą konsystencję białka. Gotuje się je w ten sam sposób, co w powyższym przepisie, z tą tylko różnicą, że na litr wody dodaje się 2 łyżki octu. Dzięki temu jajko wygląda bardziej estetycznie, a w samym jajku nie czuć smaku i zapachu dodanego octu. Minusem może być nieco inna, bardziej gumowata konsystencja białka, co nie każdemu może odpowiadać.

Jajka w koszulce – folia do żywności

Ten sposób gotowania jajek pozwala na uzyskanie ładnego kształtu i zlikwidowania problemu ciągnących się białek. Folia może być posmarowana olejem lub oliwą, aby jajka nie przywierały do niej.

  1. Należy zagotować w garnku wodę z odrobiną soli.
  2. Kiedy woda wrze, należy zmniejszyć ogień do minimum.
  3. Jaja pojedynczo i delikatnie wbija się do folii, zawiązuje od góry i wkłada do wrzątku.
  4. Po upływie ok 3-4 minut (zależy od wielkości jajka) jajka wyjmuje się z folii na talerz. Można również włożyć na chwile do naczynia z bardzo zimną wodą, by zahamować proces dalszego ścinania się jajka.

To wszystko folia ułatwia przygotowania jajka w koszulce – jej wykorzystanie to indywidualny wybór.

Jajka w koszulce z mikrofali

Jajka w koszulce z mikrofali to przepis dla tych, którzy lubią chodzić na skróty. Przygotowanie jajek jest szybkie i bezproblemowe. Potrzebujesz:

  • jajko,
  • pół kubka wody,
  • pół łyżeczki octu
  1. Wlej do kubka wodę i ocet, zamieszaj. Wbij do środka jajko – powinno być ono całe przykryte wodą z octem, nie może nigdzie wystawać.
  2. Włóż kubek do mikrofalówki, nakryj go talerzykiem.
  3. Mikrofalówkę ustaw na średnią moc na 60 sekund. Gdy czas upłynie, sprawdź, czy jajko jest gotowe. jeśli jeszcze się nie ścięło odpowiednio, włóż kubek do mikrofalówki na 15- 20 sekund.

Jajka w koszulce z sosem holenderskim – przepis

To znakomita wariacja dotycząca jaja w koszulce. Doskonale pasuje jako dodatek do świeżej sałaty, sprawdzi się w towarzystwie podduszonego na maśle szpinaku lub też po prostu na chrupiące pieczywo, co proponujemy poniżej.

Jajka w koszulce - przepis, z mikrofali, bez octu

Fot. iStock

Jajka w koszulce z sosem holenderskim: składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka
  • dwa litry wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu (opcjonalnie, można nie stosować)

Składniki na sos holenderski:

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,
  • zmielony biały pieprz
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pieczywo
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować sos holenderski: żółtka ubić z dodatkiem soli, pieprzu, oraz soku z cytryny na puszysto. Ubijając, należy dodawać po trochę gorącego, płynnego masła. Sos powinien być gęsty, przypominający majonez.
  2. Jajka przygotować zgodnie z jednym z powyżej opisanych sposobów (z octem, bez octu, w folii).
  3. Pieczywo można podpiec w piekarniku lub tosterze, by było chrupiące. Na pieczywie ułożyć jajko w koszulce po florencku. Polać sosem, doprawić solą i pieprzem.

źródło:  kukbuk.pl,dziendobry.tvn.pl