Gotowanie Przepisy

I love… bakalie! Najlepsze przepisy z bakaliami na Walentynki

Redakcja
Redakcja
14 lutego 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Kierując się zasadą „przez żołądek do serca” wielu z nas walentynkowy wieczór postanawia spędzić przy dobrym jedzeniu. 14 lutego afrodyzjaki w kuchni grają pierwsze skrzypce – ostrygi, lubczyk, papryczka chilli, czekolada – te klasyki znajdują miejsce w większości walentynkowych potraw. My zaś, oprócz pikanterii, proponujemy dodać odrobinę chrupkości do dań, które zaserwujemy swoim drugim połówkom – i mamy na to doskonały pomysł – bakalie!

W ten wyjątkowy wieczór chcemy uraczyć swoich partnerów wyjątkowymi daniami. To doskonały dzień na wypróbowanie egzotycznych kuchni świata, wprowadzenie nowości, łączenie smaków. My proponujemy eksperymenty z dobrze znanymi produktami, które w nieoczywisty sposób mogą zupełnie odmienić walentynkową kolację.

Zadbaj o to, aby dodatki odmieniły strukturę potrawy lub przemyciły do niej delikatny smak zmieniający oblicze dania. Zblendowane orzechy nerkowca nadadzą zupie bardzo kremowej faktury, dodając uprażone pestki słonecznika lub płatki migdałów zyskasz dodatkową chrupkość.

W walentynkowy wieczór wypróbuj naszych propozycji na pyszną, lekką kolację, która pobudzi zmysły i wprawi w dobry nastrój. Zaproś partnera do kuchni – swoją randkę rozpocznijcie już w trakcie wspólnego gotowania!

Przystawka: Lekko pikantny krem z pomidorów, ricotty i orzechów nerkowca

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 600 g passaty pomidorowej
  • 1 opakowanie ricotty
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeża papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
  • łyżka cukru
  • oliwa z oliwek

Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy wodę. Do kielicha blendera przekładamy namoczone orzechy, wlewamy gorący bulion, passatę pomidorową, łyżkę ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek oraz ząbek czosnku, łyżkę cukru, świeżą bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Zupę nakładamy do miseczek , dodajemy ricottę oraz kilka listków świeżej bazylii. Podajemy wraz z grzanką ziołową.

Danie główne: aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i pestkami słonecznika

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g łososia bez skóry i ości
  • 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
  • 75 g Orzechów Chandler Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
  • 1 papryka czerwona
  • 1 grejpfrut różowy
  • 1 opakowanie ulubionego miksu sałat
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Oczyszczonego, osuszonego łososia marynujemy w mieszance sosu sojowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kilku kropel soku z cytryny. Rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy wydrążoną paprykę pokrojoną w kawałki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość ryby oraz papryki. Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze części. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat, następnie łososia, pieczoną paprykę, kawałki grejpfruta oraz pestki słonecznika, orzechy włoskie i żurawinę. Przed podaniem danie delikatnie skrapiamy octem balsamicznym.

Deser: czekoladowe kąski z bakaliami

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
  • 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g Jagód goji Bakalland
  • grubo mielona sól
  • olej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy olejem. Na tak przygotowaną blachę łyżką nakładamy kleksy roztopionej czekolady formując je w krążki. W jeszcze niezastygniętych umieszczamy migdały, jagody goji, żurawinę, rodzinki i pistacje. Całość oprószamy grubo mieloną solą. Tak przygotowane krążki pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Więcej bakaliowych inspiracji znajdziesz na www.bakalland.pl.


Gotowanie Przepisy

Czasem w cudach, na które czekamy więcej jest rozczarowania niż radości. Emocje to najlepsze efekty specjalne, lepszych jeszcze nie wymyślono

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
15 lutego 2019
Ogród rodzinny. Przyjaciel
Anna Geislerová (Vilma) | Fot. Materiały prasowe
 

Są filmy, które trzeba obejrzeć. Są historie, które trzeba opowiedzieć. I chwile, o których nie wolno zapominać. Są miłości utracone i te, który gdy się odnajdą nie mają już zagrzanego miejsca w sercu. Najnowszy film Jana Hřebejka Ogród rodzinny. Przyjaciel – to pierwsza część sagi inspirowanej autentycznymi wydarzeniami z życia krewnych autora scenariusza. Historie te napisało życie trzech rodzin, na tle najbardziej dramatycznych dekad w historii Czech: od początku II wojny światowej po lata 50-te XX wieku.

Film zrealizowano z rozmachem. Opowieść rozgrywa się w okupowanej przez nazistów Pradze. Trzy siostry: Vilma, Ela i Bedřiška mieszkają razem z dwójką dzieci. Wojna ich nie oszczędza – ich mężowie – członkowie ruchu oporu – zostają wywiezieni do obozu koncentracyjnego. I życie, i wojna toczą się dalej zupełnie nie zważając na ludzkie dramaty. Jednak w całym tym okrutnym świecie, jest nadal odrobina miejsca na bycie człowiekiem i na… miłość.

Anna Geislerová (Vilma) | Fot. Materiały prasowe

W życiu kobiet pojawia się Jiří – lekarz i przyjaciel męża Vilmy. Chcąc odwdzięczyć się kolegom za to, że nie go nie zdekonspirowali podczas brutalnych przesłuchań, roztacza opiekę nad ich rodzinami.

Ten film to emocje najgłębsze i najtrudniejsze, nie raz sięgające zenitu. Między Vilmą i Jiřím budzi się uczucie. Powoli, z początku nieproszone i niechciane, zakazane. Dzień po dniu. Wiąże ich znacznie więcej niż mogliby się spodziewać na początku tej znajomości. I trwa tak długo, jak wojna.

Martin Finger (Jindřich, mąż Vilmy) | Fot. Materiały prasowe

Tuż po zakończeniu wojny niespodziewanie wraca ocalony mąż Vilmy. I choć rozsądek każe świętować całej rodzinie taki cud, po wielu latach nieobecności jest dla domowników zupełnie obcym człowiekiem.

To niezwykła opowieść o wierności, lojalności, pożądaniu, poczuciu winy, o odejściu i powrocie, o rodzinie, rodzicach i dzieciach. Historia niespełnionej miłości. Portret rodzinny widziany oczami kobiet, które połączył los.

Obejrzyjcie koniecznie. Emocje to najlepsze efekty specjalne, lepszych jeszcze nie wymyślono.

W kinach od 15 lutego 2019

Szukajcie seansu w kinie w swoim mieście.

Lista kin:

Gdynia, Gdyńskie Centrum Filmowe
Katowice, kino Światowid
Kraków, kino Kijów
Kraków, kino Kika
Kraków, Kino Pod Baranami
Kraków, kino Mikro
Łódź, kino Bodo
Łódź, kino Charlie
Oleśnica, kino Spirala
Olsztyn, kino Awangarda
Poznań, kino Apollo
Poznań, kino Bułgarska 19
Poznań, kino Malta
Warszawa, kino Elektronik
Warszawa, kino Kultura
Warszawa, kino Luna
Warszawa, kino Praha
Warszawa, kino Stacja Falenica
Wrocław, kino Nowe Horyzonty
Zamość, kino Stylowy
Zgorzelec, kino PoZa NoVa


Gotowanie Przepisy

Horoskop walentynkowy 2019

Redakcja
Redakcja
14 lutego 2019
For. iStock / gpointstudio – Horoskop walentynkowy 2019
Następny

Zastanawiasz się, co tegoroczne Walentynki będą dla Ciebie oznaczać? Jesteś singlem, a może jesteś w długim związku? Zobacz, co gwiazdy zwiastują twojej miłości, czy czeka cię płomienny romans? Nie ma lepszego dnia na odrobinę magii niż Walentynki! Sprawdź nasz horoskop walentynkowy 2019

Horoskop walentynkowy 2019

Według ogólnego horoskopu miłosnego w 2019 roku miłość najszybciej odnajdą Baran, Bliźnięta, Lew, Strzelec i Wodnik – czy to oznacza, że horoskop walentynkowy 2019 będzie dla nich nad wyraz łaskawy?

Baran – Horoskop walentynkowy 2019

Dzięki sprzyjającemu układowi planet Barany spotkają miłość swojego życia!

Jeśli jesteś w związku pora dopieścić swoją uwaga partnera – z pewnością to zauważy i doceni inicjatywę.

Byk

Samotne Byki będą miały dobrą passę. Pora wyjść z domu i rozejrzeć się z otwartym sercem.  Spotykaj się z przyjaciółmi, wychodź na imprezy i wydarzenia kulturalne. Zdziwisz się, jak wiele zmieni się w twoim życiu. A w Walentynki możesz zdziwić się jeszcze mocniej.

Twoje serce może szybciej zabić na widok kogoś znajomego! Trzymamy kciuki.

Bliźnięta

Ten znak znajdzie opiekę w planecie Wenus – symbolu miłości i pieniędzy. W tym miesiącu dobrze być rozwijała swoje pasje i uprawiała hobby. Zajmie ci to całkiem sporo czasu – co może generować spięcia z partnerem.

Jeśli drobiazgi wywołują burzę w szklance wody – pora przyjrzeć się relacji. Być może miłość czeka jednak gdzieś indziej. To podobno dobry czas, żeby zaryzykować zmiany.

Rak

Raki w miesiącu zakochanych czeka gorący romans. To dzięki wpływom planety Wenus. Układ planet będzie sprzyjał samotnym rakom i ich potrzebie bliskości.

Jeśli nie znalazłaś jeszcze swojej drugiej połówki, nie bój się nowego i idź za ciosem. Więcej odwagi.

Raki w związkach poczują potrzebę większej przestrzenni i odpoczynku.

Lew

To również dobry czas dla Raków. Poczują się atrakcyjne i ruszą znów na łowy. Lwy będą bardziej otwarte i przyjacielskie, nawiążą dużo nowych znajomości.

Lwy, które mają już u swego boku partnera powinny nieco więcej dać od siebie w związku – i wreszcie znaleźć czas na wspólne aktywności. To zdziała cuda w waszych relacjach.

Panna

Panny czekają w luty romantyczne uniesienia. Sprzyjają temu gwiazdy i planeta Mars, która uchodzi za planetę aktywności i seksu.

Być może już dziś znajdziesz swoją połówkę pomarańczy?

W związkach z panną będzie bardzo pikantnie i namiętnie. Nie sposób będzie uwolnić się od jej uwodzicielskich mocy.

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie

Zobacz także

cynamonki drożdżowe, z ciasta francuskiego i w wersji fit

Cynamonki na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy na cynamonki drożdżowe, z ciasta francuskiego i w wersji fit

10 ciekawostek o pączkach - Film o pączkach

10 ciekawostek o pączkach 🍩 Tłusty Czwartek

Kuchnia mlekiem i cukrem pachnąca. Marka Delecta poszerza ofertę produktów do pieczenia oraz przekąsek instant