Jak zawsze przepis brzmi pysznie! Grzanki z szynką parmeńską, grillowaną cukinią i miętową fetą – brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej! Wypróbujcie ten boski przepis.
Grzanki z szynką parmeńską – przepis
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 duża cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- duża garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 duża bagietka lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie fety
- 2 garści świeżej mięty
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej (ok. 6-7 plastrów)
- świeżo zmielona sól i pieprz
Grzanki z szynką parmeńską – jak je zrobić?
Cukinię umyć i poszatkować wzdłuż na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, a następnie skórkę z cytryny zetrzeć na tarce a sok wycisnąć. Szynkę parmeńską porwać na niewielkie kawałki. czosnek obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Miętę posiekać.
Plasterki cukinii włożyć do miski, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić.
Groszek wrzucić do wrzątku i gotować 1 minutę, po czym wyjąć groszek sitkiem i przełożyć do zimnej wody. Odcedzić.
Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Bagietki pokroić na ukośne kromki, posmarować z obu stron oliwą i grillować z każdej strony ok 2-3 minut, aż będą lekko przypieczone. Gdy kromki bagietki będą jeszcze ciepłe, natrzeć je czosnkiem.
Cukinię odsączyć, pamiętając, by powstałą marynatę zachować, a następnie rozłożyć cukinię na rozgrzanej patelni i grillować ok. 1 minuty z każdej strony.
W misie blendera umieścić fetę, marynatę z cukinii, miętę, skórkę z cytryny, doprawić pieprzem i wszystko dokładnie zmiksować.
Grzanki posmarować fetą a na niej ułożyć cukinię, kawałki szynki parmeńskiej i groszek. Udekorować listkami mięty.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.